Laatste Utopie

Plakkerige dansvloeren, zwetende lichamen: het nachtleven is nu slechts een vage herinnering uit een ver verleden van voor de pandemie. Persis Bekkering schreef een roman tegen de achtergrond van de rave-beweging, Exces, waaraan ze begon zonder te weten dat het een nostalgisch onderwerp zou worden. Ter gelegenheid van de verschijning van Exces maakt ze nu een podcast: Laatste utopie. Met Nederlandse en internationale gasten, waaronder Lucky Fonz III, DeForrest Brown jr. en Jannah Loontjens praat Persis beschouwend en vanuit de persoonlijke ervaring over het fenomeen dat al bijna dertig jaar massa’s mensen bij elkaar breng op pompende beats. Ze wil begrijpen: waarom bestaat rave eigenlijk? Wat vertelt de dansvloer over onze politieke en sociale omstandigheden? En is rave nog altijd de utopie die het ooit was? 

Aflevering 1: Emma van Meyeren

In de eerste aflevering praat Persis Bekkering met schrijver en dj Emma van Meyeren alias Her Again. Samen denken ze na over hoe je het nachtleven kunt verbeelden in films en literatuur, en vooral hoe níet. Ze lezen uit Anne Garréta’s roman Sphinx, discussiëren over Paul Verhoevens klassieker Basic Instinct uit 1992 (met een glansrol voor de wc), zeuren over Kluun, en bespreken de ingenieuze narratieve structuur van Gaspar Noë’s horrorfilm Climax.

Dit programma is onderdeel van het Cultureel Noodhospitaal van Felix Meritis: we openen de deuren en stellen onze faciliteiten corona-proof beschikbaar aan andere culturele instellingen of makers die het ook moeilijk hebben, maar zich niet uit het veld laten slaan. Er kan bij ons worden gecreëerd zonder dat er kosten zijn voor de faciliteiten. Zodat we samen vanuit het hart van de stad weer een beetje op adem kunnen komen.

Persis Bekkering (c) Stine Stampers