Felix College N°3: Neuro-art en hoe ons brein werkt

Bekijk hier het programma terug:

OVER DIT PROGRAMMA:

De exacte werking van onze hersenen: het plaagt al eeuwen grote denkers en wetenschappers. Kunnen kunstenaars hier beter antwoord op geven dan de neurowetenschap? En wat is ‘neuro-art’?

Zijn wij ons brein? Volgens bekende neurowetenschapper Dick Swaab wel. Vele filosofen vinden dit echter een te gereduceerd beeld van het mens-zijn, en hebben deze stelling bekritiseerd. Ook kunstenaars hebben zich in deze discussie gemengd: de hedendaagse kunst vormt hierbij een belangrijk tegengewicht voor de harde wetenschap.

Aan de hand van neuro-art (kunstwerken die tot stand komen via neuronale processen) analyseert Nim Goede (PhD-kandidaat UvA) voor ons inzichten uit de neurowetenschap en filosofische theorieën over het bewustzijn. Wat blijkt? Dick Swaab had het wellicht mis!


Over Felix College

Slimmer worden terwijl je eet: dat kan tijdens ons tweewekelijks Felix College. De komende maanden online! Met het bord op schoot word je verrast door een boeiende spreker uit de literatuur, wetenschap, kunst, politiek, sport, religie of journalistiek. Een fascinerende ontdekking, een misvatting over hun vakgebied, een heimelijke hobby, of hun ongezouten mening over een publieke zaak. Het college is online en duurt twintig minuten, daarna kun je napraten met elkaar en de spreker. Na een uur sluiten we af, zowel geestelijk als lichamelijk gevoed.

Spreker

Nim Goede is een promovendus aan de Universiteit van Amsterdam. Met een RMa-graad in zowel Cognitieve Neuropsychologie (Vrije Universiteit, Amsterdam) als Kunststudies (Universiteit van Amsterdam) neemt hij een humaniora-perspectief aan om te reflecteren op de hersenen door de lens van de kunst, onderzoekend naar manieren waarop de kunst ons in staat stelt om de hersenen te heroverwegen en wat het betekent om een omarmd onderwerp te zijn.