Felix College N°2: waarom complotdenkers zo gek nog niet zijn

Bekijk hier het programma terug:

OVER DIT PROGRAMMA:

Bush zat achter 9/11, de maanlanding was nep, de Bijlmerramp was vooropgezet door de CIA en Beyoncé maakt stiekem hersenspoelende muziek – dit en meer wordt door complotdenkers verkondigd. Complotdenkers worden vaak weggezet als paranoïde gekkies die ze niet allemaal op een rijtje hebben, maar het aantal complottheorieën en mensen die ze geloven, groeit.

Jaron Harambam neemt complotdenkers serieus en vraagt naar hun overtuigingen en drijfveren. Zijn onderzoek laat niet alleen zien dat de besluitvorming van complotdenkers helemaal niet gek is. Sterker nog: elementen van complotdenken zijn bij iedereen terug te zien. Hij strijdt tegen het stereotype beeld van complotdenkers en stelt dat we veel van hun redeneringen kunnen leren, maar dat er ook duidelijke grenzen te trekken zijn.


Over Felix College

Slimmer worden terwijl je eet: dat kan tijdens ons tweewekelijks Felix College. De komende maanden online! Met het bord op schoot word je verrast door een boeiende spreker uit de literatuur, wetenschap, kunst, politiek, sport, religie of journalistiek. Een fascinerende ontdekking, een misvatting over hun vakgebied, een heimelijke hobby, of hun ongezouten mening over een publieke zaak. Het college is online en duurt twintig minuten, daarna kun je napraten met elkaar en de spreker. Na een uur sluiten we af, zowel geestelijk als lichamelijk gevoed.

Spreker

Jaron Harambam werkt als postdoctoraal onderzoeker aan het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam, waar hij deel uitmaakt van het multidisciplinaire Fair News-project waarin hij de rol van algoritmen in nieuwsvoorziening onderzoekt. Hij verdedigde zijn doctoraat (cum laude, hoogste onderscheiding) in oktober 2017 bij het Rotterdam Centre for Cultural Sociology aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, getiteld: “The Truth Is Out There” – Conspiracy Culture in a Age of Epistemic Instability.