Terug naar overzicht

vr 21 aug

Wattstax (1973)

Zaal open
19:00
Aanvang
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Felix Film Night

Naast enkele tickets bieden wij ook duo-tickets aan. Deze tickets zijn voor bezoekers uit hetzelfde huishouden of gezin

Zangers als Isaac Hayes en Mavis Staples, en standup-comedian Richard Pryor passeren de revue in deze prijswinnende documentaire over het legendarische festival Wattstax. 

Krokant als een kroket je Quechua-tentje uitrollen, een lauw pilsje dat dienst doet als ontbijt, een kort maar krachtige deo-douche om vervolgens ‘links vooraan’ in de brandende zon te staan duelleren met je kater. Helaas! Corona heeft de festivalzomer van 2020 definitief voor onze ogen weggegrist.

Maar Felix biedt soelaas! In het licht van de verloren festivalzomer vertonen wij – éénmalig! – de documentaire ‘Wattstax’. Een film over het gelijknamige en tevens legendarische muziekfestival Wattstax, in de volksmond ook welBlack Woodstock’ genoemd.

De Watts-rellen

Bijna vijftig jaar geleden, op 20 augustus 1972 werd dit concert opgetuigd door Stax Records. Enkele jaren eerder hadden protesten tegen politiegeweld en racisme de wijk Watts, in het gesegregeerde South Central Los Angeles geteisterd nadat Marquette Frye, een Afro-Amerikaanse jongen door de politie werd aangehouden op verdenking van rijden onder invloed. Toen de dienstdoende agent stante pede beslag wilde leggen op de auto verzamelde zich een menigte rondom de arrestatie, die slaags raakten met de politie. 34 mensen kwamen om bij de Watts-riots, meer dan duizend raakten gewond.

Stax Records

In navolging van de rellen bedacht Stax Records een geweldloze uiting: een muziekfestival met medewerking van artiesten die bij Stax onder contract stonden. Optredens van Jesse Jackson en Richard Pryor  werden afgewisseld met shows van Isaac HayesRufus Thomas en Carla ThomasThe Staple SingersEddie FloydThe Bar-KaysJohnnie TaylorAlbert King en The Emotions. Een kaartje kostte niet meer dan $1.00. En er waren 90,000 mensen die een concertkaartje hadden gekocht. Dominee Jesse Jackson droeg het bekende gedicht ‘I Am Somebody’ voor. Het werd een festival met een missie: ieder mens moest evenveel rechten krijgen.

Regisseur: Mel Stuart

Jaar: 1973

Land: VS

Duur: 98 minuten

Taal: Engels

Ondertiteling: geen

Vanwege de coronamaatregelen ontvangen wij deze avond een beperkt aantal bezoekers in Felix Meritis. Ons anderhalvemeterprotocol vind je hier.