Koop tickets

Terug naar overzicht

vr 24 mei

Maluku Stories

Zaal open
19:00
Aanvang
20:00
Standaard prijs
Prijs inclusief korting

Dompel je onder in verhalen uit de Molukse diaspora en laat je inspireren door korte films, Lagu Lagu en talks met de makers van de toekomst.

Maluku Stories staat geheel in het teken van verhalen uit de Molukse diaspora, verbeeld in film en verklankt in muziek. Je kijkt naar drie korte filmvertoningen: ‘Nusa Ina’ van Anne Jan Sijbrandij, ‘Semua’ van James Hully en Val-jean Lumalessil, en ‘Goldfish for Breakfast’ van Uriël Matahelumual. Tijdens de artist talk onder leiding van host Glenda Pattipeilohy leer je deze makers van de toekomst kennen. Als rode draad door de avond luister je naar muziek van Jessica Manuputty. Ondertussen kun je hapjes kopen bij het kraampje van Miko.

*Dit programma is Nederlands gesproken.

Films:

Senioren Atifah, Mel en Rita wonen samen op een schip en ontbijten vaak gezamenlijk. Deze keer is het ontbijt iets anders omdat ze de verjaardag van de goudvis El Tigre gaan vieren, voor het eerst sinds de dood van de geliefde bewoner Leviy. Tijdens de voorbereidingen voor de verjaardag komt iedereen erachter dat Leviy een gat heeft achtergelaten en ze weten niet hoe ze met het verdriet van haar dood om moeten gaan – een gat dat ze niet kunnen vullen met bosbessenmuffins, maar met de hulp van een onbekende gast.

De familie Tamaëla heeft een bewogen politieke geschiedenis waarin bevrijding van het Molukse grondgebied het doel was. Meer dan 69 jaar na hun vlucht naar Nederland hopen Loey Tamaëla en zijn familie nog steeds ooit terug te keren naar een vrij Moluks gebied. Hun herinneringen aan Nusa Ina, het moedereiland, versterken een droom om hun Molukse identiteit te beschermen. Misschien in de wetenschap dat alles uiteindelijk geschiedenis zal worden.

Een meeslepend verhaal dat zowel vriendschap als tegenstellingen verkent, waarbij verbinding en verdeeldheid in het middelpunt staan. Het verhaal volgt de avonturen van twee Molukse vrienden genaamd Kayl en Abel, die elk op zoek zijn naar hun eigen identiteit. Terwijl ze hun eigen paden bewandelen, ontdekken ze niet alleen de waarde van verbinding, maar worden ze ook geconfronteerd met uitdagende omstandigheden die hun vriendschap op de proef stellen. Hoe zullen deze twee vrienden deze uitdagingen trotseren? Ontdek het in ‘Semua’.

Filmmakers

Uriël Matahelumual – Goldfish for Breakfast

Uriël Matahelumual is een Nederlands-Molukse filmregisseur. Samen met componist Ashraf Bessy heeft hij het filmproductiebedrijf Fisuals. In 2021 regisseerde hij een commercial voor de crowdfundingcampagne voor het Landelijk Moluks Monument.

Het werk van Uriël richt zich op inclusie, sociale vraagstukken, diversiteit en de mondelinge geschiedenis van de Molukse diaspora in Nederland. Goldfish for Breakfast (2024) werd geselecteerd voor het International Film Festival Rotterdam en is tot stand gekomen in samenwerking met Kunstinstituut Melly voor het programma CLIP (Collective Learning in Practice).

Naast zijn werk als filmmaker heeft Uriël samen met Rio Lekatompessy en André Leatomu de podcast Molukse Takkie. De podcast richt zich op Molukse gemeenschappen in Nederland.

Anne Jan Sijbrandij – Nusa Ina

Anne Jan Sijbrandij is een documentairemaker wiens werk het snijvlak onderzoekt van intergenerationeel trauma, vergankelijkheid en identiteit binnen de complexe geschiedenis van Indonesië. Dit is ook het land waar zijn familiegeschiedenis begraven ligt. Met een diepgaande toewijding aan het blootleggen van onvertelde verhalen, hoopt Anne Jan dat zijn films als een platform kunnen dienen voor gemarginaliseerde stemmen.

James Hully – Semua

James Hully is cinematograaf en video creative. Hij is derde generatie Molukker en groeide op in de wijk Bovensmilde. Hij heeft altijd al een sterke drang gehad om verhalen te vertellen. Geïnspireerd door oude en nieuwe filmtechnieken, heeft hij van deze interesse een hobby gemaakt en van een hobby een passie. Met zijn passie voor film, zijn creatief denkvermogen en zijn jonge geest wil hij verhalen op een unieke en vernieuwende manier visueel maken.

Met zijn eigen bedrijf helpt hij als filmmaker bedrijven en organisaties om hun verhaal te vertellen door middel van film. Daarnaast voelt James zich sterk verbonden met de Molukse gemeenschap. Zijn skills wil hij dan ook gebruiken om onder andere onderbelichte verhalen van Molukkers in Nederland te vertellen. Dit komt tot uiting in zowel samenwerkingen met Molukse creatives en ondernemers als in het maken van deze documentaire.

Val-jean Lumalessil – Semua

Val-jean Lumalessil woont in de Molukse wijk in Bovensmilde. Als psychomotorisch therapeut bij de GGZ helpt hij mensen met psychische problemen door middel van lichaamsgerichte interventies, gericht op zelfinzicht, emotionele verwerking en gedragsverandering.

Zijn interesse in psychisch en lichamelijk welzijn komt voort uit zijn eigen ervaringen en de verhalen van de eerste en tweede generatie Molukkers in Nederland, waar emoties als verdriet, boosheid, frustratie en trauma een centrale rol speelden. Het motiveert en inspireert hem om iets te kunnen betekenen voor de Molukse gemeenschap. Val-jean gelooft dat de talenten van de jongere generaties kunnen worden ingezet om op een constructieve manier zichtbaar te zijn, om eigen verhalen te vertellen middels allerlei manieren (muziek, creativiteit, workshops etc.), om zo de krachten te bundelen en de patronen van de Molukse geschiedenis in Nederland te doorbreken.

Muziek

Jessica Manuputty – zangeres

Jessica Manuputty groeide op in Lunteren, ver van de Molukse eilanden die haar opa en oma ooit hebben moeten achterlaten. Maar de muziek van Maluku brachten ze mee: al zo lang als Jessica zich kan herinneren klonken traditionele volksliedjes in de huiskamer van haar familie. En van jongs af aan leerde ze deze Lagu Lagu driestemmig zingen, samen met haar moeder en haar zus.

Haar aangeboren liefde en grote talent voor muziek brachten haar uiteindelijk naar het Utrechts Conservatorium, waar ze in 2008 afstudeerde. Hierna maakte Jessica als zangeres naam in de Nederlandse jazz- soul- en popmuziek. Ze speelde met bekende nationale en internationale acts als Jett Rebel, Barry Hay, het Metropole Orkest en Jacob Collier, in uitverkochte clubs als Paradiso en op festivals als Pinkpop, Lowlands, North Sea Jazz en Sziget.

In 2017 kwam Jessica’s eerste soloplaat TOMA! uit, een live opgenomen album met de Lagu Lagu uit haar jeugd. In maart 2023 heeft ze het vervolg TOMA TERUS uitgebracht en met dit materiaal tourt ze momenteel door Nederland. De klanken die Jessica en haar band op zowel het podium als in de studio laten horen zijn tijdloos, troostvol en grenzeloos mooi.