Felix College N°7: kwantum-technologie
Prijzen zijn incl. diner en drankje na afloop met dj
Slimmer worden terwijl je eet: dat kan tijdens het Felix College. Na een heerlijke aanschuifmaaltijd neemt een promovendus ons mee in zijn obsessieonderzoek.
Van pantoffeldiertjes tot zwarte gaten: wat maakt de onderwerpen van promovendi fascinerend? Wat onderzoeken zij vier jaar lang – en waarom is dat belangrijk? Hoe leggen zij hun werk uit aan een vijfjarige? Het college duurt een half uur, daarna praten we na met elkaar en de spreker. Na 90 minuten sluiten we af en zijn we geestelijk en lichamelijk gevoed.
Nederland wil koploper worden in de kwantumtechnologie, waarbinnen de ontwikkelingen in volle gang zijn en wat – volgens de media – in zijn geheel ‘veelbelovend’ is. Zo wordt er gesproken over kwantumcomputers met ongekende rekenkracht, die voor oplossingen kunnen zorgen die nu nog ver buiten ons bereik liggen. Ook het kwantuminternet, oftewel het ‘internet van de toekomst’, wordt geprezen; daarmee zal gegarandeerde veilige communicatie mogelijk zijn.
Het is dus niet vreemd dat veel landen momenteel miljarden in het optuigen van de kwantumtechnologie steken – zo heeft de Nederlandse overheid het afgelopen jaar een investering van 615 miljoen euro aangekondigd. Maar wat ís het precies, en wat kun je ermee? Hoe zal het kwantuminternet eruit komen te zien? Zal een kwantumcomputer altijd beter dan een gewone computer zijn, en hoe gaat de kwantumtechnologie invloed op ons alledaagse leven hebben?
Sjoerd Loenen neemt ons in dit Felix College mee in de wereld van de kwantummechanica. Hij zal de complexe concepten naar begrijpbare woorden vertalen voor het gewone publiek, en over zijn onderzoek naar de kwantumcomputer vertellen. Hoe ver zijn de ontwikkelingen in de kwantumtechnologie en hoe ziet hij de toekomst voor zich? Kortom: een college over een fascinerend stukje natuurkunde dat eigenlijk iedereen aangaat.
Sjoerd Loenen | Researcher PHD Student QuTech
Na zijn studie technische natuurkunde in Eindhoven is Sjoerd Loenen in 2019 aan zijn promotieonderzoek bij het Delftse kwantuminstituut QuTech begonnen. Hij is geïnspireerd door de – soms tegenintuïtieve – fundamentele wetten van de natuurkunde en specifiek van de kwantumfysica. Hij is gemotiveerd om die complexe wereld in een behapbaar verhaal om te zetten en doet dat graag door voorbeelden uit zijn eigen dagelijkse onderzoek te gebruiken: kwantumcomputers maken uit diamant. Het liefst hanteert Loenen metaforen om de abstracties tot leven te brengen, en in zijn lezing zal hij dat pad dan ook bewandelen.