Culturele Business Dag

8 oktober

10:30 – 12:00 uur

Felix Meritis

ABN AMRO, Felix Meritis en Marc Noyons & Partners willen je graag uitnodigen voor de tweede Culturele Business Dag.

Na een succesvolle eerste editie, nodigen wij op 8 oktober wederom vertegenwoordigers uit de museale wereld, podiumkunsten, film, creatieve industrie en bedrijven die zich verbonden voelen met de culturele sector uit voor een webinar. De focus ligt nadrukkelijk op vooruitkijken, inspireren en het leggen van nieuwe contacten. Het webinar wordt via een livestream uitgezonden en er zijn 20 plekken om het webinar bij te wonen. Deze 20 plekken zijn inmiddels allemaal gereserveerd.

Meld je dus aan om mee te kijken via de livestream!


De culturele arbeidsmarkt

Het thema van deze tweede Culturele Business Dag is: de culturele arbeidsmarkt.
De afgelopen maanden werd de invloed van de corona-crisis op de werkgelegenheid in de cultuursector pijnlijk duidelijk. De ene na de andere organisatie kondigde reorganisaties en gedwongen ontslagen aan. Tegelijkertijd is er sprake van een tekort aan personeel in sectoren als de zorg en ict. Hoe gaat de cultuursector in deze tijd om met arbeidsmobiliteit? Zetten we in op behoud van culturele arbeidsplaatsen of liggen er buiten de sector kansen voor werknemers en zzp’ers?

Programma

We trappen af met een keynote van Sandra Phlippen, hoofdeconoom van ABN AMRO en universitair docent aan de Erasmus Universiteit, waarin zij reflecteert op de macro economische ontwikkelingen en de gevolgen voor de culturele sector.

Na deze keynote en een vragenronde gaat Clayde Menso, directeur Amerpodia, in gesprek met een aantal deskundigen: Jan Geert Vierkant is algemeen directeur van het Grammy-winnende Metropole Orkest. Ondanks de faam van het orkest is het in het verleden met opheffing bedreigd geweest. Hij vertelt over de maatregelen die samen met de medewerkers zijn genomen om het tij te keren. Jolanda Jansen, algemeen directeur Rotterdam Ahoy, tevens woordvoerder Alliantie van Evenementenbouwers, vertelt over de maatregelen in de evenementensector om mensen aan het werk te houden.  Marian Spier van FEM-START gaat in op kansen voor startende vrouwelijke ondernemers en deelt haar inzichten in wat deze periode betekent voor inclusiviteit op de werkvloer en in de top. Marion Reijerink gaat in op het toenemende belang van loopbaancoaching voor zowel werknemers als werkgevers.  Sjoerd Feitsma (directeur Platform ACCT) vertelt over de PPO: het werktuig voor Permanente Professionele Ontwikkeling dat op 8 oktober wordt gelanceerd. PPO is een regeling voor zowel werknemers in loondienst als zelfstandigen/ZZP’ers voor de cofinanciering van de kosten van hun professionele ontwikkeling.

Het programma wordt afgesloten met de reflectie van Abdelkader Benali, schrijver en theatermaker, op de tijd waarin we leven en de inzichten die hij opving tijdens het webinar.

Nieuwsgierig geworden?

Wij nodigen je van harte uit om dit webinar bij te wonen! In de Zuilenzaal van Felix Meritis hebben wij de mogelijkheid om 20 gasten als publiek te ontvangen. 

Kan je er niet bij zijn? Meld je dan aan voor de Livestream, dan krijg je de link om mee te kijken toegestuurd.

Sprekers en gasten

Sandra Phlippen

Sandra trapt op 10.30 uur het webinar af met een keynote.

Sandra Phlippen is Chief Economist bij het Economisch Bureau van ABN AMRO. Daarnaast is ze universitair docent aan de Erasmus School of Economics in Rotterdam. 

Jan Geert Vierkant

Jan Geert is algemeen directeur van het Grammy-winnende Metropole Orkest. Ondanks de faam van het orkest is het in het verleden met opheffing bedreigd geweest. Hij vertelt over de maatregelen die samen met de medewerkers zijn genomen om het tij te keren.

Marian Spier

Marian Spier is ondernemer en consultant en werkt sinds begin jaren 90 in de tech industrie. Ze adviseert op het gebied van tech, communicatie en inclusiviteit. Ze is in 2013, 2017 en 2019 uitgeroepen tot een van de meest Inspring Fifty Women in Tech in Nederland. Nu komt ze met een nieuw initiatief, FEM-START, een programma dat erop gericht is vrouwelijke start-ups te koppelen aan investeerders.

Jolanda Jansen

Algemeen directeur Rotterdam Ahoy, tevens woordvoerder Alliantie van Evenementenbouwers, vertelt over de maatregelen in de evenementensector om mensen aan het werk te houden. 

Marion Reijerink

Marion Reijerink heeft ruim 15 jaar ervaring als (loopbaan)coach, trainer en teamcoach en staat voor innovatieve en resultaatgerichte loopbaancoaching.  Ze is als loopbaancoach onder meer betrokken bij de subsidieregeling ‘NL leert door’. Marion Reijerink gaat in op het toenemende belang van loopbaancoaching voor zowel werknemers als werkgevers.   

Sjoerd Feitsma

Sjoerd Feitsma is directeur van het Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst (ACCT), ondersteund door het ministerie van OCW en met één doel: het verbeteren van de arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector. Eerder was hij o.a. wethouder bij de gemeente Leeuwarden, Omgevingsmanager bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en juridisch adviseur bij Rijkswaterstaat.

Clayde Menso

Het webinar wordt gemodereerd door Clayde Menso.
 
Clayde Menso is algemeen directeur van Amerpodia B.V. Voorheen was hij directeur-bestuurder van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en programmamanager Cultuur bij Stichting DOEN.

Abdelkader Benali

Het programma wordt afgesloten met de reflectie van Abdelkader Benali.

Abdelkader Benali is schrijver en programmamaker. Voor zijn verdiensten voor het enthousiasmeren van jonge mensen voor de literatuur werd hij onderscheiden met de Gouden Ganzenveer 2020.

Kijk hier de eerste editie terug: