Twintigers-dilemma: Duurzaamheid

Bekijk dit programma hier terug


Een beter milieu begint wel/niet bij jezelf

Door de urgentie van de coronacrisis is het misschien even op de achtergrond geraakt, maar klimaatverandering blijft één van de hotste topics van deze tijd.

Misschien ging je vorig jaar, net als Greta Thunberg en vele andere jongeren wereldwijd, de straat op om te protesteren. Of douche je korter, gebruik je een linnen tas, en eet je alleen nog maar plantaardig om je eigen steentje bij te dragen aan het klimaat. Ook in je garderobe kun je duurzame keuzes maken, door bijvoorbeeld deze zomer mee te doen aan Slow Fashion Season. Maar is dit wel de beste weg?

Het dilemma dat we deze avond samen met het publiek en sprekerspanel willen onderzoeken: is het klimaat meer gebaat bij politieke actievoering of duurzame keuzes? Welke verantwoordelijkheden heb je zelf, als milieubewust persoon? Wat is het belang van duurzame keuzes op het gebied van eten, kleding en recreatie? En in hoeverre zijn deze persoonlijke keuzes toereikend voor het klimaatprobleem? Moeten we met zijn allen voortaan naar de IJhallen, of liever naar de stembus?


Gasten

Jaap Tielbeke

Jaap Tielbeke is journalist bij De Groene Amsterdammer en auteur van het boek Een Beter Milieu Begint Niet Bij JezelfMediaUpload een mediabestand of selecteer er één vanuit je mediabibliotheek.UploadenMediabibliotheek

Lena Hartog

Lena Hartog is co-founder van de nonprofitorganisatie Collaction en initiatiefnemer van Slow Fashion Season.

Talita Kalloe

Talita is journalist, contentstrateeg en de oprichter van soulstores.com, een on- en offline platform met inspiratie voor bewust kopen en een duurzaam levensstijl. Via Soul Stores verbindt ze purpose gedreven retailers en makers met consumenten die een verschil willen maken. Haar missie: bewust kopen én verkopen de norm maken.