Felix online: Eetrituelen #1

Bekijk hier het programma terug:

Mogen we morrelen aan het AVG’tje? Hoe heilig is de BBQ? Op 18 november én begin 2021 onderzoeken we in de talkshow Eetrituelen met experts en publiek onze eetgewoontes, zoeken naar nieuwe eetrituelen, en proeven plantaardige alternatieven. Let’s veganize!

Dat we moeten minderen met vlees, is voor de meeste mensen inmiddels duidelijk. Waarom is het voor de massa dan toch zo moeilijk om meer plantaardig te eten? De ene is te star en cynisch, de ander niet principieel genoeg, voor de volgende is BBQ onderdeel van gezelligheid, of is het gevecht tegen vieze blikken en opmerkingen van vrienden en familie teveel. Aan het aanbod in de supermarkten kan het in ieder geval niet meer liggen.

Waarom zijn we dan toch zo intens verknocht aan vlees? Hoe diep zit vlees eten eigenlijk verankerd in onze eetgewoontes? En wat kunnen we daarvan leren om het grote publiek mee te krijgen in meer plantaardig? Het Planbureau voor Leefomgeving pleitte eerder al voor een radicale omslag van onze eetcultuur, wij willen weten hoe dat in zijn werk gaat.

Programma

In Eetrituelen gaan we samen met onze gasten en publiek op onderzoek uit. In deel één op 18 november gingen we volledig online en plozen we met onderzoeker Lenno Munnikes uit hoe onze eetgeschiedenis eruit ziet, en wat voor rol vlees daarin speelt. Samen met wetenschapster Meredith Overman doken we in een project dat toont hoe diep eten eigenlijk geworteld zit in allerlei culturen, en waarom het veranderen van je eetgewoontes zo moeilijk kan zijn. Met de Surinaamse TV-kok Sharon de Miranda onderzochten we de weerstand in haar vriendenkring toen ze een maandje vegan ging. Tot slot keken we welk plantaardig eten multiculturele chefs met succes op het menu hebben gezet.

De tweede avond zal geheel in het teken staan van een nieuw plantaardig ritueel; hoe kan dat eruit zien? We zoeken onze heil bij de makers en richtinggevers van onze samenleving: de artistieke wereld. Deze avond zal begin 2021 plaatsvinden en z.s.m. worden aangekondigd via onze website.