Alexa is thuis! Virtual Assistants in het gezin

Bekijk hier het programma:

Hoe groeien kinderen op met een Virtual Assistant in huis? Kan Alexa de vrouw emanciperen? En hoe veilig is zo’n luisterende apparaat nou eigenlijk?

Part performance, part lecture: stap binnen in de woonkamer van de toekomst met onze gasten zijn Shula Tas en Linda Duits. Deze avond bevragen we de rol van de Virutal Assistant in het gezin.

Welke rol speelt A.I. in de opvoeding van kinderen? We kijken naar wat Alexa en smart homes doen met hoe je kind zijn of haar thuisomgeving ervaart, in aanraking met virtuele assistenten − die overigens altijd vrouwenstemmen hebben. Hoe reageert je kind hierop?

De boodschappen worden gedaan, de koffie staat aan, de was staat op timer – ondertussen ontwaak je pas net uit je slaap. Virtuele assistenten zijn in steeds meer families een vast gezinslid. Welk effect heeft dit op de verhoudingen in huis?

Virtual Assistants kunnen traditionele genderrollen in het huishouden veranderen. Maar in hoeverre is dit realiteit, wanneer de V.A. een vrouwelijke stem heeft en toch vaak moeders de bots aansturen? Onderzoek met ons de (on)zin van Alexa als extra hulp in huis.

GASTEN

Shula Tas is programmamaker, interviewer en schrijver. Ze wil niet kiezen tussen haar duizend interesses en komt daardoor op de leukste plekken. Ze werkt(e) met onder andere Paradiso, de Rode Hoed, Brandpunt+, BKB en ROSE Stories en schrijft haar debuutroman bij Uitgeverij Podium. Shula kan zich net zo goed verliezen in scherpe observaties als in (meer en minder) succesvolle woordgrappen.


Linda Duits is een Nederlands schrijver, publicist en onderzoeker. Duits is een weggelopen wetenschapper, gespecialiseerd in populaire cultuur; in het bijzonder op het gebied van gender en seksualiteit.

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Digitale Stad van de gemeente Amsterdam.