Terug naar overzicht

do 4 mrt

Waakzaam Wantrouwen: VeerEvent Amsterdam

Aanvang
19:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Het afgelopen jaar hebben wij kunnen zien hoe NOS-busjes werden belaagd, verslaggevers niet meer zonder beveiliging naar publieksmanifestaties konden gaan, hoe er uitvoerig werd geproclameerd over fake news en dat rapportages regelmatig gevolgd worden door een golf aan hyperkritiek. Het vertrouwen in de traditionele media schijnt te dalen in Westerse democratieën, maar is dat daadwerkelijk zo? Of is men ‘gezond sceptisch’ over wat er wordt gepubliceerd? Wat zijn de oorzaken van het wantrouwen en welke gevolgen vloeien hieruit voort? En hoe winnen wij het vertrouwen in de media terug?

Irene Costera Meijer
Meijer is hoogleraar Journalistiekwetenschap aan de Vrije Universiteit Amsterdam en ook verbonden aan de Noorse onderzoeksgroep Mediagebruik en Publieksstudies van de afdeling Informatiekunde en Mediastudies van de Universiteit van Bergen. Haar onderzoeken naar de invloed van digitalisering op veranderend nieuwsgebruik en naar de ervaringen van waardevolle journalistiek door nieuwsgebruikers zijn gepubliceerd in tal van wetenschappelijke tijdschriften en boeken. Het boek Changing News Use, Unchanged News Experiences (Routledge) dat in november verscheen schreef ze samen met Tim Groot Kormelink.

Joris Luyendijk
Als onderzoeksjournalist met antropologische inslag heeft Luyendijk geschreven over een brede variëteit aan zaken: van verslaggeving in het Midden-Oosten in Het Zijn Net Mensen tot de bankencultuur die leidde tot de kredietcrisis in Dit Kan Niet Waar Zijn tot het doorbreken van politieke bubbelvorming in Kunnen We Praten. In zijn meest recente publicatie Pessimisme Is Voor Losers, geschreven met oud Akzo Nobel-topman Kees van Lede, bespreekt hij bovendien de negatieve gevolgen van marktwerking in de journalistiek.

Op 4 maart zullen wij Luyendijk in een interview bevragen over hoe hij denkt dat ons huidige socio-economische stelsel en medialandschap wantrouwen in de media kunnen veroorzaken en – misschien nog belangrijker – hoe we weer in verbinding kunnen komen met groepen waarbij wantrouwen de overhand heeft genomen.

Zelf nog een vraag die je aan Joris Luyendijk wil stellen? Laat het weten op dit inschrijfformulier voor het VeerEvent op 4 maart.

Programma
1900 – 1930 Speech van Madeleijn van den Niewenhuizen (Zeikschrift)
1930 – 20:00 Interview met Joris Luyendijk
2000 – 2045 Interactieve workshop met Irene Costera Meijer

Bekijk de livestream op: https://budget.live/veereventamsterdam/

Log in voor de interactieve lezing: https://uva-live.zoom.us/j/89847451282