Terug naar overzicht

ma 9 mei

Uitreiking Libris Literatuur Prijs 2022

Aanvang
20:30
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Klik op ‘koop tickets’, doorloop het menu en krijg de livestream-link (gratis) in een e-mail toegestuurd.

De winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2022 wordt bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Felix Meritis, waarbij alle zes genomineerden in een hommage-show nog eens extra in het zonnetje worden gezet.

Op het programma staan optredens van: Keez Duyves, Bas Haring, Alexandra Hunts, Pieter Kuypers i.s.m. René Mioch, Gijs Scholten van Aschat, Ceylan Utlu i.s.m. Jan Robijns

Ahmed Aboutaleb, voorzitter van de jury, maakt bekend wie van de zes genomineerde auteurs de prijs gaat winnen. Is het Nico Dros, Mariken Heitman, Auke Hulst, Deniz Kuypers, Reneé van Marissing of Lisa Weeda?

Uit handen van bestuursvoorzitter Alexander Rinnooy Kan ontvangt de winnaar een bedrag van €50.000 en een bronzen legpenning ontworpen door Irma Boom

Dit is een programma van Stichting Literatuur Prijs i.s m. Felix Meritis

Foto: Chris van Houts

Genomineerden

Nico Willem Dros (1956) was na zijn studie Geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam werkzaam als historisch onderzoeker voor onder meer het Koninklijk Instituut voor de Tropen en de Vrije Universiteit. Hij keerde het vak de rug toe om zich meer toe te leggen op het schrijven van fictie. In 2002 richtte hij, samen met de dichter en essayist Arie van den Berg, de Schrijversvakschool Amsterdam op. Dit jaar verwierf zijn historische roman Willem die Madoc maakte ook een nominatie voor de Boon Literatuurprijs 2022.  

Foto: Carla Schoo

Mariken Heitman (1983) studeerde Biologie in Utrecht en werkt nu als tuinder en docent groenteteelt. Na publicatie van een aantal korte verhalen verscheen in 2019 haar debuutroman De Wateraap, die werd genomineerd voor de Bronzen Uil, de Anton Wachterprijs en op de longlist van de Jan Wolkersprijs stond. Voor Wormmaan ontving zij dit jaar het C.C.S. Crone stipendium. Het is een onconventionele roman over het vraagstuk van identiteit.

Foto: Jelmer de Haas

Auke Hulst (1975) is een meermalen bekroond romanschrijver, die debuteerde in 2006 met zijn roman Jij en ik en alles daartussenin. Daarnaast is hij journalist, muzikant, literatuurcriticus en essayist voor onder meer NRC en De Standaard. Als muzikant en componist maakt Hulst Engelstalige muziek onder de naam Sponsored by Prozac. Daarnaast is hij de drijvende kracht achter de Nederlandstalige band De Meisjes. Zijn roman De Mitsukoshi Troostbaby Company is een ambitieuze mengvorm van memoires, robotverhaal, tijdreisverhaal en alternate history.

Foto: Mark Uyl

Deniz Kuypers vertelt met De atlas van overal een aangrijpend verhaal over ontheemding, het opgroeien tussen twee culturen, de rusteloosheid die daarbij hoort, en de verhalen die ons verbinden – aan onze thuisgrond en aan elkaar. Eerder publiceerde hij de veelgeprezen romans Het ruisen van de wereld en Dagen zonder Dulci. Daarnaast publiceert hij columns en essays in onder meer Tubantia en NRC. Hij woont sinds 2002 in San Francisco en schrijft veel over migratie, ontheemding, Amerika en ouderschap.

Foto: Sharon Lehm

Renée van Marissing (1979) is schrijver van romans, spoken word, hoorspelen en (muziek)theaterteksten. Steeds vaker zoekt zij in haar teksten en voorstellingen naar de betekenis van (haar) taal te midden van andere disciplines als dans, muziek en beeldende kunst. In Onze kinderen, haar vierde roman, schrijft zij fijnzinnig over ouderschap, leven en dood.

Foto: Bianca Sistermans

Lisa Weeda is een Nederlands-Oekraïense schrijver, literair programmamaker, scenarist, audiofan en virtual reality-regisseur. Ze werd in de Volkskrant uitgeroepen tot literair talent van het jaar 2022. Tekst is altijd de basis van haar werk, maar de vorm staat vrij. Oekraïne, het moederland van haar grootmoeder, staat vaak centraal in haar werk. Aleksandra is haar debuutroman en gaat over haar Oekraïense familiehistorie. 

Foto: Geert Snoeijer

Presentator

Mathias Lucas De Man is artistiek directeur van Nieuwe Helden en werkt als (freelance) regisseur, acteur en conceptontwikkelaar. Hij presenteert diverse culturele tv-programma’s waaronder Man en Kunst (AVROTROS). Hij is vaak gastheer van grote en kleine evenementen in Nederland en België, geeft lezingen en is af en toe gastdocent.

Foto: Anne Harbers

Artiesten

Keez Duyves is meester van het onmogelijke, beeldtovenaar, mediagenie en geboren uitvinder. En hij is oprichter van de kunstenaarsgroep PIPS:lab, bron van theatervoorstellingen en multimediale interactieve installaties. Met zijn kunstenaarsvrienden transformeert Keez nieuwe media in onverwachte media. Kunstwerken die bedoeld zijn voor deelname, niet alleen voor observatie. Met zijn uitvindingen luma2solator en AnywaysVR geniet Keez internationale bekendheid.

Mette Sterre is een visuele performance maker die onderzoekt wat we nog meer kunnen zijn dan mens. In haar speculatieve fictie wereld verbindt ze technologie en biomimicry aan elkaar via digitale en analoge technieken. Ze maakt sculpturele lichaamsmaskers die het lichaam van de animator vervormen en hen zo dwingen om een nieuwe lichaamstaal te ontwikkelen, dit ligt ten grondslag aan haar performances. Haar werk is internationaal gepresenteerd zoals in de Watermill Center in New York. Ze is een alumna van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

Bas Haring is filosoof en informaticus. Naast populair wetenschappelijk werk schrijft hij kinderboeken en columns, onder meer in de Volkskrant. Sinds 2006 is hij werkzaam als bijzonder hoogleraar op de Leidse leerstoel “Publiek begrip van wetenschap”. Zijn opdracht is jonge wetenschappers te trainen in het toegankelijk maken van wetenschap. Van zijn jeugdboek Kaas en de evolutietheorie (2001) zijn meer dan 100.000 exemplaren verkocht.

Pieter Kuijpers is filmregisseur, scriptschrijver en filmproducent. Hij is min of meer gespecialiseerd in true crime films en tv-drama. Hij regisseerde Riphagen, een film  (2016) en miniserie (2017) over de Amsterdamse crimineel Dries Riphagen. In 2020 maakte hij de eerste Nederlandse Netflix-serie Ares, een horrorserie over een machtig studentencorps. Pieter is mede-eigenaar van productiebedrijf Pupkin.

René Mioch is radio- en televisiepresentator en een van de oprichters van FCCE, dat zich bezighoudt met het produceren, distribueren en exploiteren van film gerelateerde content. Hij is bedenker van de Rembrandt Award, de enige Nederlandse publieksprijs voor film. In 2013 won hij een Emmy Award voor The Entertainment Experience, een user-generated concept. Sinds 2021 trekt Mioch door het land met zijn show Films & Sterren in het Theater, waarin hij vertelt over zijn leven in de wereld van de film.

Alexandra Hunts is een in Oekraïne geboren Nederlandse kunstenaar. Ze werkt met verschillende media, waaronder fotografie, video, installatie en beeldhouwkunst. Elk project begint met een uitgebreid onderzoek naar een bepaald onderwerp, wat vaak leidt tot complexe en tegenstrijdige sociale, historische en politieke verhalen.Alexandra exposeert sinds 2012 in binnen- en buitenland, zowel in galeries als musea. Ze is genomineerd voor prijzen als de FOAM Talent Prize, Rudin Prize van Norton Museum of Art en de ING Newe Talent Award.

Gijs Scholten van Aschat is bij een groot publiek bekend om zijn toneel-, film- en televisierollen. Sinds 2010 is hij verbonden aan Toneelgroep Amsterdam, waar hij onder meer te zien was in Cliënt E. Busken, een toneelbewerking van de gelijknamige roman van Jeroen Brouwers die vorig jaar met de Libris Literatuur Prijs werd bekroond. 

Ceylan Utlu verhuisde veertig jaar geleden van Turkije naar Nederland om zijn linkse gedachtegoed te voeden met een westerse opleiding. Hij is docent en coördinator Turkse en Arabische muziek aan de Amsterdamse Muziekschool. Utlu is specialist op de saz, de Turkse langhalsluit, waarop hij in bitterzoete solo’s smartelijke, hartstochtelijke verhalen vertelt.
Utlu wordt geportretteerd in BABA, een film van Lisa Konno en regisseur Sarah Blok.

Jan Robijns is pianist, zanger, arrangeur en componist. Al meer dan dertig jaar is hij bevriend met Huub van der Lubbe. Als er niet met De Dijk wordt gespeeld, treden Van der Lubbe en hij op in theaters. Ook speelde Robijns jarenlang bij De Izzies, het huisorkest van Ischa Meijer.

Luister naar de podcastserie De shortlist over de zes genomineerde boeken en met interviews met de auteurs. Voor meer informatie zie librisprijs.nl