Uitreiking Libris Literatuur Prijs 2021
Hommage aan de zes genomineerde schrijvers
Klik op ‘koop tickets’, doorloop het menu en krijg de livestream-link (gratis) in een e-mail toegestuurd.
Dit jaar wordt de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2021 op een ander manier bekendgemaakt dan gebruikelijk. In plaats van een feestelijke bijeenkomst in het Amstel Hotel organiseren wij een speciale bijeenkomst in Felix Meritis waarbij alle zes genomineerden nog eens extra in het zonnetje worden gezet.
Op het programma staan optredens van Wende, Elsie de Brauw, Erik Jan Harmens, Gijs Scholten van Aschat, Arthur Umbgrove en Michiel Eijsbout (De Speld) en een interview met Hendrik-Jan Koldeweij.
Lilianne Ploumen, voorzitter van de jury, maakt bekend wie van de zes genomineerde auteurs de prijs gaat winnen. Is het Simone Atangana Bekono, Gerda Blees, Merijn de Boer, Jeroen Brouwers, Erwin Mortier of Marieke Lucas Rijneveld?
Uit handen van bestuursvoorzitter Alexander Rinnooy Kan ontvangt de winnaar een bedrag van €50.000 en een bronzen legpenning ontworpen door Irma Boom.
Dit is een programma van Stichting Literatuur Prijs i.s.m. De Nieuwe Liefde
Genomineerden
Simone Atangana Bekono
Simone Atangana Bekono (1991) studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met een bundeling van gedichten en brieven getiteld hoe de eerste vonken zichtbaar waren. In 2018 werd hoe de eerste vonken zichtbaar waren bekroond met de Poëziedebuutprijs Aan Zee en in 2019 ontving ze het Charlotte Köhler Stipendium voor haar poëzie. Haar debuutroman Confrontaties staat op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2021.
Foto: Bianca Sistermans
Marieke Lucas Rijneveld
Marieke Lucas Rijneveld (1991) debuteerde in 2015 met de dichtbundel Kalfsvlies, die werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor het beste poëziedebuut. Haar debuutroman De avond is ongemak (2018) is bekroond met de ANV Debutantenprijs en de Engelse vertaling (The Discomfort of Evening) werd bekroond met de International Booker Prize 2020. Haar tweede roman Mijn lieve gunsteling staat op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2021.
Foto: Jeroen Jumelet
Erwin Mortier
Erwin Mortier (1965) maakte in 1999 zijn debuut met de zeer succesvolle roman Marcel, die werd bekroond met de Gerard Walschapprijs, de Van der Hoogtprijs en het Gouden Ezelsoor. Mortier schrijft naast romans poëzie en essays. Zijn roman Godenslaap (2008) werd bekroond met de AKO Literatuurprijs. Zijn roman De onbevlekte, het langverwachte vervolg op zijn debuutroman Marcel, staat op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2021.
Foto: Stephan Vanfleteren
Gerda Blees
Gerda Blees (1985) won, net als voorheen schrijvers als Manon Uphoff, Edwin Mortier, Maartje Wortel en Arnon Grunberg, in 2016 de Nieuw Proza Prijs voor haar verhaal Zomerkroos. Eerder publiceerde ze in Tirade en Hollands Maandblad. In 2018 verscheen haar poëziedebuut Dwaallichten. Haar debuutroman Wij zijn licht staat op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2021.
Foto: fotoBuffel
Jeroen Brouwers
Jeroen Brouwers (1940) heeft gedurende zijn schrijfcarrière een omvangrijk oeuvre bij elkaar geschreven dat zowat ieder literair genre bevat: romans, essays, polemieken. Bij het grote publiek werd hij bekend met zijn roman Bezonken rood (1981), zijn roman Geheime kamers (2000) is bekroond met de Multatuliprijs, de AKO Literatuurprijs en de Gouden Uil. De roman Cliënt E. Busken verscheen kort voor zijn 80e verjaardag en staat op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2021.
Foto: Jolanda Swennen
Merijn de Boer
Merijn de Boer (1982) kreeg de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs voor zijn debuut Nestvlieders (2011). Er volgden twee romans en een verhalenbundel, die lovende recensies kregen. De nacht (2014) stond op de longlist van de AKO Literatuurprijs. ’t Jagthuys (2016) en De geur van miljoenen (2018) op de shortlist van de BNG Literatuurprijs. Zijn roman De Saamhorigheidsgroep staat op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2021.
Foto: Chantal Heijnen
Artiesten
Erik Jan Harmens
Erik Jan Harmens is dichter en romancier en was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland. Hij is columnist voor Het Parool. In oktober verschijnt zijn langverwachte roman over de Rigolettohof in Alphen aan den Rijn, de straat in de plaats waarin hij opgroeide.
Foto: Oscar van Beest
De Speld (Arthur Umbgrove en Michiel Eijsbouts, tekst Jop Eikelboom)
Arthur Umbgrove is schrijver. Hij publiceerde vijf romans en werkt als columnist . Voor hij romans schreef maakte hij cabaretprogramma’s en cd’s. Samen met Michiel Eijsbouts, redacteur en presentator van De Speld, en tekstschrijver Jop Eikelboom maakt hij een De Speld Live!
Foto: Roy Beusker
Hendrik Jan Koldeweij
Hendrik Jan Koldeweij is de fotograaf van het geruchtmakende PSP-affiche uit 1971 met het blote meisje poserend voor een koe. Dit ‘icoon van de jaren zestig’ staat nu op de omslag van Merijn de Boers roman ‘De Saamhorigheidsgroep’.
Gijs Scholten van Aschat
Gijs Scholten van Aschat is bij een groot publiek bekend om zijn toneel-, film- en televisierollen. Voor Internationaal Theater Amsterdam bewerkte hij de roman ‘Cliënt E. Busken’ van Jeroen Brouwers tot een monoloog (regie van Maria Kraakman, muziek van Jip van de Dool) die in het najaar in première gaat.
Foto: Jeppe van Pruissen
Elsie de Brauw
Elsie de Brauw speelde grote rollen in film, theater en op het toneel en werd tweemaal bekroond met een Theo d’Or. Elsie won voor haar hoofdrol in de speelfilm ‘Tussenstand’ een Gouden Kalf. Verder was ze onder andere te zien in Antonia, Cloaca, Het leven is vurrukkulluk en God only knows.
Foto: Dimitri van Zeebroeck
Wende
Wende is een van de meest veelzijdige artiesten van Nederland. Met haar succesvoorstelling MENS trok ze volle zalen en won ze de Edison Pop Award. Momenteel werkt Wende ook aan haar eerste buitenlandse show in samenwerking met het gerenommeerde Londense The Royal Court Theatre. De première daarvan is door Covid19 uitgesteld. Zij treedt vanavond op met Nicky Hustinx en Nils Davidse.
Foto: Sanne de Wilde