Terug naar overzicht

wo 22 jun

The Incredible Shrinking Man

Aanvang
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Mag het wat minder?

De wereld heeft het hard nodig: een onsje minder. Maar hoe leren we leven met minder? Felix Meritis presenteert Arne Hendriks met zijn theatrale lezing The Incredible Shrinking Man, gebaseerd op zijn artistiek en prijswinnend onderzoek dat dit jaar zijn 15-jarig jubileum viert.

Covid-19, klimaatverandering, migratie en natuurvernietiging; veel problemen kunnen niet los worden gezien van overbevolking, maar ook niet van overconsumptie. Hoe gaan we van meer naar minder? Is onze natuurlijke drang om alsmaar te groeien te keren? Kunnen we krimpen?

In The Incredible Shrinking Man geeft Hendriks op serieuze én ontregelende wijze uiting aan de dilemma’s en uitdagingen die krimp in zich heeft. Op onnavolgbare wijze toont Hendriks hoe logica (feiten), verbeelding (oplossingen) én absurditeit (gedrag) alle onlosmakelijk met krimp zijn verbonden, waarmee hij ons perspectief op krimp verandert. 

De theatrale lezing The Incredible Shrinking Man is een initiatief van Johan Idema, i.s.m. Arne Hendriks, actrice/regisseur Isil Vos en Stichting Nieuwe Helden. De lezing wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Fonds 21, de VriendenLoterij en het Pauwhof Fonds.

Over Arne Hendriks

Arne Hendriks, kunstenaar, curator, kunsthistoricus en ongedisciplineerd artistiek onderzoeker, verdeelt zijn tijd tussen het bouwen van een eiland van vet, het krimpen van de mens, pseudowetenschappelijk onderzoek naar kwaadaardige groei en zitten tussen plastic flessen op een vies strandje in het noordoosten van Venetië. Daarnaast geeft hij les aan de Universiteit van Amsterdam en de Design Academy Eindhoven. Op speculatieve wijze onderzoekt hij de huidige en toekomstige relatie tussen Homo sapiens en Aarde.

Hendriks startte The Incredible Shrinking Man in 2007 en won in 2014 de Future Concepts Award. In 2022 bestaat het project 15 jaar.