Terug naar overzicht

vr 26 mei

UITGESTELD | Oema foe Sranan (1978) | Film & Nagesprek

Zaal open
19:30
Aanvang
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Uitgesteld.

Dit programma is vanwege omstandigheden uitgesteld tot een nader te bepalen datum.

Oema foe Sranan (Vrouwen van Suriname) is de eerste documentaire over Suriname gesproken in het Sranantongo in de jaren rond de onafhankelijkheid. De film volgt vier vrouwen, Jetty, Sonja, Somai en Sylvie, die zich verzetten tegen miskenning en uitbuiting en de armoede die ze dagelijks ervaren. Door middel van hun persoonlijke verhalen geven zij zicht op de geschiedenis van kolonialisme, neokolonialisme en discriminatie in Suriname en Nederland.

De oorzaken van de armoede worden in beeld gebracht aan de hand van citaten uit “Wij slaven van Suriname” van Anton de Kom, het boek dat is opgenomen in de Nederlandse Canon. Het is een aanklacht tegen de rol van Nederland als kolonisator en tegen de buitenlandse bedrijven die zich verrijken maar het land berooid achterlaten. De film laat een strijdend volk zien in plaats van een lijdend volk. 

Na afloop van de film gaat moderator Denise Hannah in gesprek met Nadia Tilon en Ditter Blom.
 Ditter Blom en Nadia Tilon zijn ex-LOSON leden (Landelijke Organisatie voor Surinamers in Nederland). Ditter Blom was bestuurslid en Nadia Tilon heeft de soundtrack samengesteld voor de film. Bovendien is zij betrokken geweest bij de montage en is zij de voice over. Ditter en Nadia zaten beide in de projectgroep die in het leven is geroepen voor de restauratie van de film.

Oema foe Sranan is een politieke film: een resultaat van solidariteit tussen Surinamers en Nederlanders. De documentaire is geproduceerd door Cineclub Vrijheidsfilms in samenwerking met LOSON (Landelijke Organisatie van Surinamers in Nederland). Lange tijd is de film niet te zien geweest. Eye besloot met het IISG in 2021 tot restauratie. 

Wil je graag bij dit programma zijn, maar heb je niet de middelen om een kaartje te betalen? Mail dan naar info@felixmeritis.nl, we kunnen dan iets regelen.