Check het hele programma

za 21 mrt

Alexa is thuis! (N°2)

Onderdeel van Me, Myself & A.I.

Me, Myself & A.I.

Dit programma heeft al plaatsgevonden

Emanciperen smart homes de vrouw?

Je ticket geeft toegang tot alle onderdelen van het festival, maar kom op tijd voor een goede plek.

Kunnen smart homes een echte emancipatie betekenen voor de vrouw op het huiselijk front? Home assistance als tool voor feminisme.

De boodschappen worden gedaan, de koffie staat aan, de was staat op timer – ondertussen ontwaak je pas net uit je slaap. Virtuele assistenten zijn in steeds meer families een vast gezinslid. Welk effect heeft dit op de verhoudingen in huis?

Virtual Assistants kunnen traditionele genderrollen in het huishouden veranderen. Maar in hoeverre is dit realiteit, wanneer de VA een vrouwelijke stem heeft en toch vaak moeders de bots aansturen? Onderzoek met ons de (on)zin van Alexa als extra hulp in huis.

Part performance, part lecture: stap binnen in de woonkamer van de toekomst met makerscollectief LostProject. Onze gasten zijn Shula Tas en Sanne Koevoets.


Gasten

Shula Tas

Shula Tas is coördinator van de BKB Academie. Tas studeerde Taal en Cultuurstudies met een major in Postcolonial & Gender Studies en een minor in Cognitieve Neurowetenschappen, Universiteit Utrecht en zang aan het Utrechts Conservatorium. Zij maakt, presenteert en modereert programma’s voor onder andere Paradiso, Stichting Argan en Rode Hoed.

Sanne Koevoets

Sanne Koevoets promoveerde in 2013 in Gender Studies aan de universiteit van Utrecht, op een proefschrift dat een genderkritische analyse presenteerde van de verbeelding van de bibliotheek in de westerse literatuur en film. Momenteel is zij werkzaam als docent Mediatheorie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Koevoets is gefascineerd door technologische utopieën en dystopieën die onze wildste dromen en diepste zorgen ten aanzien van technologie verbeelden.