Ada Lovelace Society: Katleen Gabriels
Onderdeel van Me, Myself & A.I.Ticket is inclusief een drankje
Vrouwelijke STEM-wetenschappers met hun onderzoek op het podium. First up: Katleen Gabriels over ethiek en A.I.
In de Ada Lovelace Society krijgt het werk van vrouwelijke wetenschappers uit STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) het podium. Katleen Gabriels, moraalfilosoof gespecialiseerd in computerethiek opent deze nieuwe Felix-serie, die is vernoemd naar de eerste coder in de geschiedenis, wiskundige Ada Lovelace (1815-1856).
Katleen’s onderzoek concentreert zich op ethiek rondom technologie – waarvan vaak gedacht wordt dat het neutraal is. Na een inleiding over de geschiedenis van A.I. en waarom het tegenwoordig zo’n hype is, zoomt Katleen in haar lezing in op ethische aspecten van kunstmatige intelligentie. En we blikken vooruit: wat gaat A.I. in de toekomst brengen? En ook: wat zal het nooit kunnen?
Via discriminerende zeeppompjes en zelfstandig aanvallende drones leren we meer over de verborgen morele dimensies van de technologie om ons heen.
Met elk ticket kun je gratis naar de expositie van FOAM in de Dwaalgang, de games room in de Husly Lounge, en de Quick Fix installatie van kunstenaar Dries Depoorte.
Wegens corona-maatregelen volgen wij een anderhalvemeter protocol. Lees hier meer.
Over Katleen
Katleen Gabriels is moraalfilosofe, gespecialiseerd in computerethiek. Ze werkt als Assistant Professor aan de universiteit van Maastricht. Katleen is de auteur van Onlife. Hoe de digitale wereld je leven bepaalt en Regels voor Robots – Ethiek in tijden van AI. De Leerstoel Willy Calewaert 2018-2019 werd aan haar toegekend door de faculteit Ingenieurswetenschappen van de VUB.