Terug naar overzicht

vr 2 jun

Le retour des femmes colibris | Film & Gesprek 

Zaal open
18:30
Aanvang
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

In de film Le retour des femmes colibris stelt kunstenares patricia kaersenhout, als reactie op de zichtbare afwezigheid van vrouwen op het eerste internationale congres van zwarte schrijvers en kunstenaars in 1956, een fictieve ontmoeting voor tussen Joséphine Baker, Suzanne Césaire, Frida Kahlo, Paulette en Jeanne Nardal. Hiermee werpt zij licht op de onzichtbare rol van vrouwen in de Négritude-beweging, een Franstalige literaire en ideologische beweging die in de jaren dertig van de vorige eeuw werd ontwikkeld door zwarte intellectuelen, schrijvers en politici.  

Négritude is een Franstalige literaire en ideologische beweging die in de jaren dertig van de twintigste eeuw werd gedragen door zwarte intellectuelen, schrijvers en politici. Leden van de stroming voelden zich verbonden door hun gezamenlijke afkomst en afkeer tegen het racisme in het Franse koloniale rijk. Ze ontwikkelden een surrealistische literaire stijl. In 1956 organiseerde de aan deze beweging gelieerde boekhandel Présence Africain het Eerste Internationale Congres van Zwarte Schrijvers en Kunstenaars. Het congres was een van de belangrijkste bijeenkomsten van zwarte intellectuelen aan het begin van de twintigste eeuw. Maar in de bestaande geschiedschrijving over deze vierdaagse bijeenkomst zijn vrouwen niet zichtbaar, alsof ze er niet bij zijn geweest. En ook binnen de stroming van Négritude zelf is het aandeel van vrouwen relatief onderbelicht, terwijl vrouwen wel degelijk mede de dynamiek van deze stroming hebben bepaald. 

Om de onderbelichte rol van zwarte vrouwen binnen de Négritude-beweging te corrigeren, ensceneert patricia kaersenhout in haar film een fictieve ontmoeting. Een ontmoeting van vijf vrouwen die historisch gezien bij dit congres aanwezig hadden kunnen zijn. Omdat de vrouw in kwestie daadwerkelijk een coördinerende rol heeft gehad, of áchter de schermen aanwezig is geweest, óf omdat ze verbonden is geweest aan de Négritude-beweging. 


patricia kaersenhout

patricia kaersenhout is een Nederlandse beeldend kunstenares, cultureel activist en feministe met Surinaamse roots. Ze studeerde sociale wetenschappen aan Amstelhorn Amsterdam en beeldende kunst aan de Gerrit Rietveld Academie.  

In haar werk ontwikkelde ze een artistieke reis waarin zij haar Surinaamse achtergrond onderzoekt in relatie tot haar opvoeding in een West-Europese cultuur. De rode draad in haar werk is een onderzoek naar de Afrikaanse Diaspora en de relatie tot feminisme, seksualiteit, racisme en het slavernijverleden. 

Ze beschouwt haar kunstpraktijk als een sociale praktijk. Met haar projecten zet ze (jonge) mannen en vrouwen van kleur in hun kracht en ondersteunt ze gemarginaliseerde communities.  

Door vergeten geschiedenissen bloot te leggen probeert ze waardigheid te herwinnen en transformatieve rechtvaardigheid te creëren. Ze heeft regelmatig tentoonstellingen in binnen- en buitenland. 

Tirsa With

Tirsa With is presentator, (stem)acteur en programmamaker. Ze is een van de vaste gezichten van Het Klokhuis (NTR). Ook is ze presentator en redacteur van het online nieuws & geschiedenisprogramma van Omroep ZWART: “Once Upon A Timeline.” Daarnaast spreekt ze audioboeken in en modereert ze evenementen in de culturele sector.  

Tirsa is geboren in Suriname en getogen in Nederland. Na 4 jaar op het tweetalig gymnasium verhuisde ze naar Duitsland om daar haar middelbare school af te maken op een internationale campus. Ze studeerde cum laude af in literatuurwetenschappen in Amsterdam en New York. Tijdens haar studie stond ze regelmatig op het podium als spoken word artiest. Daarna bleef ze zich verder ontwikkelen: haar schrijven in het Slow Writing Lab, de vrije master van Het Nederlands Letterenfonds, haar makerschap in de Oorzaken Academy van het NPO Fonds voor verhalende podcasts, en haar acteren in de Meervaart Studio, DOX Studio en productiehuis degasten

Hidden (hi)stories tijdens Felix Fridays

Felix Fridays staat op 2 juni in teken van Hidden (hi)stories – een complete vrijdag avond waarbij film, dans en muziek een ander licht schijnen op de geschiedenis van het Felix Meritis. Met je ticket heb je toegang tot alle programma’s.

18:30 Deuren open

20:00 Film & Gesprek | Les retour de femmes colibris

21:30 Muziek | Decolonising the Loop | Josephine Zwaan

22:00 – 00:00 | DJ Chinnamasta

Klik hier voor het hele programma