Terug naar overzicht

do 24 nov

International Art Talent Festival

Aanvang
19:30
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Ontdek op donderdag 24 november het werk van vijftien aanstormende kunstenaars die deelnamen aan de 3Package Deal 2021-2022. Deze achtste lichting van de 3Package Deal bestaat uit jonge, innovatieve kunstenaars die een veelvoud aan disciplines en nationaliteiten vertegenwoordigen. Vijftien makers presenteren hun werk en ontwikkelproces tijdens het International Art Talent Festival, samengesteld door curator Bogomir Doringer en producer Rafael Kozdron. Verspreid door de ruimtes van Felix Meritis zie, hoor, beleef en proef je uiteenlopende kunstwerken, presentaties en optredens. 

Focus op urgente maatschappelijke vraagstukken

De kunstenaars komen uit alle windstreken: van Nederland en Spanje tot aan Canada en India. Wat deze kunstenaars verbindt is een buitengewoon talent en een focus binnen hun werk op de verbinding tussen leef- en belevingswereld. Dit resulteert in onderzoek en kunstuitingen die zich richten op de urgente maatschappelijke vraagstukken voor nu, én in de toekomst.

Zo staat in de mode van de Vietnamees-Nederlandse Irene Ha de onlinegemeenschap centraal en verweeft ze digitale taal zoals memes en emoji’s in haar werk. De Oostenrijkse Philipp Holmann wordt geïnspireerd door microbiologische verandering. Voor hem is fermentatie essentieel, zowel voor zijn werk als chef-kok, melkveehouder en als designer. Door middel van geur en smaak probeert Philipp mensen te raken. Yara Said is een Syrische kunstenaar die diverse media en methoden gebruikt om onderzoek te doen naar wat zij ‘geluidsterrorisme’ noemt. Hiervoor put ze uit haar eigen herinneringen aan geluid en lawaai.

Van queer identity tot bio art

Bekijk cabaretshows, documentaires over queer identity, ervaar bio art en beluister muziekreleases. Elke maker geeft een unieke inkijk in hun ontwikkelproces. Amsterdam is een stad vol creatieve geesten. 3Package Deal geeft dit talent de volledige ruimte om zich verder te ontwikkelen en alle tijd om te focussen op het creatieve proces. 

Het gratis festival wordt geopend door wethouder Touria Meliani en directeur Laurien Saraber openen het festival. Het International Art Talent Festival is samengesteld door curator Bogomir Doringer – 3Package Deal lichting 2017-2018 – in samenwerking met producer Rafael Kozdron.

Internationaal gezelschap 

De 3Package Deal biedt 15 talenten een jaar lang betaalbare woon- en werkruimte, een ontwikkelbudget, coaching en een netwerk van gerenommeerde instellingen. Van dans tot film en bio art: de tiende lichting bestaat uit jonge, innovatieve kunstenaars vanuit de hele wereld. Het zijn allemaal grote talenten die met hulp van de 3Package Deal zich het komende jaar kunnen focussen op de belangrijke, volgende stap in hun carrière. De kunstenaars zijn onder andere afkomstig uit landen als Nederland, Brazilië, Rusland, Zuid-Afrika en Aruba.

Dit evenement vindt plaats in alle zalen van Felix Meritis.

Inzoomen leef- en belevingswereld 

Wat hen verbindt is een buitengewoon talent en een focus binnen hun werk op artistieke en maatschappelijke onderwerpen. Terugkerende thema’s bij de 3Package Deal lichting van dit jaar zijn een focus op collectieve identiteit, kennisproductie en leven in tijden van crisis. Dit resulteert in onderzoek en kunstuitingen die zich richten op de urgente maatschappelijk vraagstukken voor nu, én in de toekomst. Zo houdt de Zuid-Afrikaanse Simnikiwe Buhlungu zich bezig met de vragen: hoe wordt kennis geproduceerd, door wie, en hoe wordt het verspreid? Ook werken de 3Package Deal talenten vaak multi- en interdisciplinair, zoals Darwin Winklaar’s werk dat het discipline mode overstijgt. Met een combinatie van storytelling, muziek, zang en dans creëert hij een nieuw artistiek genre, geïnspireerd op zijn Arubaanse wortels: Neo-Folklorisme. Ook de klassiek geschoolde pianiste Elif Murat uit Turkije heeft als doel om “genre-fluïde” te zijn in haar werk als componist/ producer/ DJ, en om haar etnische, klassieke en elektronische achtergrond te combineren in haar optredens.

Kunstenaars lichting 2021-2022

Film: Daniel Donato | Mode: Irene Ha | Theater: Cherella Gessel | Muziek: Lieke Heusinkveld | Beeldende kunst 1: Monika Mays | Beeldende kunst 2: Ghita Skali | Publishing /performance: Frédérique Gagnon | Bio Art & Design: Philipp Kolmann | Public Realm: Pankaj Tiwari | Dans: Gianine Strang | Engaged Art: Tasha Arlova | Autodidact: Doris Wennekers | Kleinkunst: Lisa Ostermann| Social Design: Yara Said | Interhistoriciteit: Ima Abasi Okon

Let op: het International Art Talent Festival is door heel Felix Meritis. Specifieke zalen kunnen echter vol zijn bij performances.

Over de AFK 3Package Deal 

Betaalbare woon- en werkruimte en een individueel ontwikkelbudget (€ 22.500) bieden aan talenten, en begeleiding van een interessant en handig netwerk – dat is de 3PackageDeal. Dit succesvolle programma van het AFK en Bureau Broedplaatsen (BBp) in samenwerking met 45 gerenommeerde Amsterdamse organisaties, die hun netwerk, kennis en podia voor hen openstellen, geldt inmiddels als best practice op het gebied van talentontwikkeling.