Terug naar overzicht

vr 21 apr

Hier. Film | Gesprek

Aanvang
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Ticket price includes a drink

“Kun je muziek dromen die je nog nooit eerder gehoord hebt? Zoals een land waarin je geboren bent, maar nooit de weg naar terug hebt gevonden? Zoals de warmte van een baarmoeder? Waar voel je warme en koude wind tegelijk? Waar ligt de schoonheid in de ruïne? Is fictie een houding ten opzichte van? Hoe zou ik bewegen als ik gast was in mijn eigen huis? In mijn eigen huid?”

Vanuit de gestripte ruimtes van Museum Arnhem reflecteert een aantal jonge vrouwen over identiteit, hybriditeit, transnationaliteit en de gevoeligheden rond diaspora. In een omgeving waar de koloniale geschiedenis nog altijd voelbaar is, navigeren ze soepel en vol zelfvertrouwen tussen politiek geladen overpeinzingen en persoonlijke verhalen.  

Wendelien van Oldenborghs film Hier. (2021) verbindt verleden met het heden en presenteert een tedere reis door een naadloze constellatie van muziek, poëzie en dialoog. De band FRED die bestaat uit Lyana Usa, Thirza Hiwat en Josephine Spit speelt traditionele kroncong muziek. Schrijver Pelumi Adejumo draagt persoonlijke teksten voor waarin leven, liefde en identiteit centraal staan. Historicus Lara Nuberg die het koloniale verleden van Nederland en Indonesië onderzoekt, reageert op documenten, gesprekken, de muziek en de locatie zelf.  

Na afloop gaan we in gesprek met Pelumi Adejumo en Lara Nuberg over de politieke urgenties en de existentiële, gevoelige thema’s van de film. 

Wil je graag bij dit programma zijn, maar heb je niet de middelen om een kaartje te betalen? Mail dan naar info@felixmeritis.nl, we kunnen dan iets regelen.

Tirsa With

Tirsa With is presentator, (stem)acteur en programmamaker. Ze is een van de vaste gezichten van Het Klokhuis (NTR). Ook is ze presentator en redacteur van het online nieuws & geschiedenisprogramma van Omroep ZWART: “Once Upon A Timeline.” Daarnaast spreekt ze audioboeken in en modereert ze evenementen in de culturele sector.  

Tirsa is geboren in Suriname en getogen in Nederland. Na 4 jaar op het tweetalig gymnasium verhuisde ze naar Duitsland om daar haar middelbare school af te maken op een internationale campus. Ze studeerde cum laude af in literatuurwetenschappen in Amsterdam en New York. Tijdens haar studie stond ze regelmatig op het podium als spoken word artiest. Daarna bleef ze zich verder ontwikkelen: haar schrijven in het Slow Writing Lab, de vrije master van Het Nederlands Letterenfonds, haar makerschap in de Oorzaken Academy van het NPO Fonds voor verhalende podcasts, en haar acteren in de Meervaart Studio, DOX Studio en productiehuis degasten. 

Foto door Miriam Guttman

Lara Nuberg

Historicus en schrijver Lara Nuberg (1990) schrijft, spreekt en maak (audio)verhalen over koloniale geschiedenis, herinneringscultuur en identiteit. Ze publiceerde in de Volkskrant, Het Parool, VPRO Gids en Moesson en schreef een van de essays in De nieuwe koloniale leeslijst (2021). Daarnaast publiceert zij regelmatig op haar blog gewooneenindischmeisje.nl. In 2020 verscheen bij Rose Stories het boek In haar voetsporen dat Lara schreef in samenwerking met de Indonesische schrijfster Lala Bohang. Het boek won eerder in Engelse uitgave de Ranald MacDonald award. 

Vanaf voorjaar 2020 is Lara tevens een van de vaste docenten van het scholenproject Koloniale Sporen in Mijn Buurt en geeft zij rondleidingen en lessen bij het Nationaal Archief. Ook modereert ze gesprekken en bijeenkomsten. In juli 2020 werd haar radiodocumentaire Wat ervan overbleef uitgezonden door VPRO op NPO radio 1. Vanaf 16 december 2020 is Lara betrokken als expert koloniale geschiedenis bij het televisieprogramma Het Museum van Nederland van omroep MAX. 

Momenteel is Lara bezig met haar romandebuut Gado gado uit dat is geïnspireerd op haar eigen zoektocht naar identiteit en thuishoren. Ze dook in de nationale archieven, maar ook in die van haar eigen Indische oma en oudtante en interviewde verschillende familieleden en Indische Nederlanders van de eerste generatie. 

Luister Lara’s radiodocumentaire Wat ervan overbleef hier

Pelumi Adejumo

Pelumi Adejumo is een geloofsverlater, schrijver, stemkunstenaar en lucide dromer. Ze schrijft over/met de verwikkeling van migratie en rouw, gospelmuziek en vervreemding. Door het gebruik van glossolalie, te spelen met verwarring en meertaligheid opent ze tegendraadse en ritmische mogelijkheden in taal. Ze schreef ‘Soms ik voel mij zombie’, hierin verkent ze de mogelijkheden en grenzen van meertaligheid, in grammatica. Ze heeft een bachelor in Creative Writing en rond nu een master in Fine Arts af. Haar scriptie verkent de relatie tussen Yoruba praise poëzie en het concept van àṣẹ; hoe dit de opvatting over taal beïnvloedt en de rol van een dichter, in het scheppen en archiveren van culturele identiteit.  

            Ze schreef essays over beeldende kunst, taal en kunstenaarsboeken voor Mister Motley en Metropolis M. Ze maakte werk voor nY, de Gids, het Nationale Theater, deBuren, Nationale Opera & Ballet, Sonsbeek Biennale 20-24, Tent en trad op bij festivals zoals Into The Great Wide Open, Transpoesie en Read My World. Ze gaf les en spreekt met studenten over poëzie, identiteit en multidisciplinaire methodes op scholen voor de kunst o.a. LUCA, Rietveld, ArtEZ en Sandberg. Dit jaar voegt ze zich toe als programmamaker bij het internationale literatuurfestival Read My World. Haar meest recente publicatie is een briefwisseling in reactie op Theorie van de zieke vrouw vertaald en uitgegeven door Chaos x Das Mag. Ze is ook onderdeel van het album Public Relations, uitgebracht met een collectief bestaande uit muzikanten en schrijvers.