Terug naar overzicht

vr 15 apr

HENK: een film van  Sarah Blok en Lisa Konno

Aanvang
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Première en Expo

Ticketprijs is inclusief een drankje

HENK is een magisch realistisch portret in film, mode en fotografie over de Surinaams-Nederlandse conciërge van de Rietveld Academie in Amsterdam. HENK is de laatste en derde film in de documentairereeks over vaders met een migratieachtergrond. Op 15 april sluiten we deze videoreeks af met de première en expositie van HENK.

Gekleed in een modecollectie geïnspireerd door zijn leven, toont Henk Shakison zijn eigenzinnige kijk op migratie en succes. Zijn desinteresse voor het krijgen van erkenning maakt Henk een uitzondering in deze tijd, zeker in het domein van de kunstacademie waar studenten streven om gezien te worden.

Op deze avond word je omringd door de presentatie van de nieuwste modecollectie van Lisa Konno, met de gelijknamige titel. Daarnaast kun je even stil staan bij de fotoserie van fotograaf Coco Olakunle die Henk en zijn zonen indrukwekkend heeft vastgelegd.

Voorafgaand aan deze film maakten Sarah Blok en Lisa Konno de films NOBU en BABA. NOBU (2018) gaat over Nobuaki Konno, de Japanse vader van Lisa Konno Deze film laat de humoristische kant van het culturele misverstand zien. BABA (2020)  gaat over Ceylan Utlu, de Turkse vader van Serin Utlu, en toont de melancholie van een leven dat anders gelopen is dan de bedoeling was.


Lisa Konno studeerde in 2014 af aan ArtEZ – University of the Arts en won in 2018 een Dutch Design Award voor haar collectie Nobu, over haar Japanse vader. De rode draad in Lisa’s werk is een combinatie van esthetiek en activisme en haar werk wordt gekenmerkt door haar bijzondere visie op duurzaamheid en eenheid. Met optimistische en humoristische projecten vraagt ze op een luchtige en toegankelijke wijze aandacht voor sociaal maatschappelijke problemen. Daarnaast maakt ze graag uitstapjes naar andere disciplines om mode als vakgebied voor haarzelf te verbreden.

Sarah Blok studeerde in 2015 af aan de opleiding Writing for Performance. Sindsdien schreef ze meerdere scenario’s en toneelteksten waarvan haar laatste, Het gemoed van Ricardo, Verse Tekst 2020 won en werd gepubliceerd door De Nieuwe Toneelbibliotheek. Momenteel studeert ze een Master Regie Fictiefilm aan de National Film and Television School in Londen.

De documentaire HENK is geproduceerd door Studio Ruba in co-productie met VPRO, met steun van NPO-fonds. De modecollectie HENK is mogelijk gemaakt door Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie