Terug naar overzicht

wo 1 jul

Denkexperiment

Aanvang
19:30
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Het post-coronatijdperk in 4 scenario’s

Iedereen vraag het zich af: hoe ziet de wereld er na de coronacrisis uit? De uitspraak ‘Never waste a good crisis’ echoot door de wereld. Is dit inderdaad het moment dat grote veranderingen voor eens en altijd worden doorgevoerd om de wereld een betere plek te maken? Maar hoe zit het dan met de enorme economische crisis die eraan zit te komen, de verschillen tussen arm en rijk die juist nu groter lijken te worden, of investeringen in het klimaat die misschien worden uitgesteld?

Met FreedomLab denktank toveren we het gebouw voor een avond om in een tijdmachine waarin we vier toekomstscenario’s bezoeken. We dwalen door het gebouw en treffen achter vier deuren verschillende Post-corona werelden aan, die elk een andere weg uit de crisis hebben doorlopen. Hoe ziet ons leven er bijvoorbeeld uit als we ons heil niet meer in elkaar of in instituties zoeken, maar wel in de kracht van data en technologie? En hoe zal het verder gaan als landen er samen niet uitkomen en er sprake is van deglobalisering? Voelen we ons straks meer verbonden of versterkt de crisis juist het individualisme?

Na onze reis door de verschillende toekomsten reflecteren we samen met jou via een livestream op de perspectieven die we hebben aangetroffen. Kijk en denk (gratis) mee op 1 juli om 19.30 via onze livestream, waarin we je meenemen naar de toekomst en je direct vragen kunt stellen aan FreedomLab denktank.


Gasten

Julia Rijssenbeek

Julia Rijssenbeek heeft een achtergrond in filosofie en economie. Als onderzoeker bij FreedomLab Thinktank kijkt ze naar globale risico’s en verschuivingen in ideeën die de toekomst bepalen. Haar focus ligt op het voedselvraagstuk en onze veranderende relatie met de natuur als gevolg van technologische ontwikkelingen. Julia heeft voor de Volkskrant en voor NRC geschreven en spreekt regelmatig op publieksevenementen rondom technologische ontwikkelingen, voedsel en design op conferenties in Nederland en in het buitenland. Ze is onderdeel van de Global Shapers Community, de jongerentak van het World Economic Forum.

Sjoerd Bakker

Sjoerd is gepromoveerd in Innovation Studies aan de Universiteit van Utrecht en heeft veel gepubliceerd in internationale peer reviewed tijdschriften over onderwerpen als socio-technische overgangen en duurzame mobiliteit. Eerder publiceerde hij het boek ‘From Luxury To Necessity: what the railways, electricity, and the automobile teach us about the IT revolution’.

Alexander van Wijnen

Alexander studeerde filosofie, geschiedenis van internationale betrekkingen en bestuurskunde. Hij verscheen meerdere keren in Het Financiële Dagblad en het NRC. Binnen de denktank reflecteert hij op het snijvlak van geopolitiek, techniek, cultuur en financiële markten.

Pim Korsten

Pim werkt als strateeg en onderzoeker bij FreedomLab Denktank. Zijn vakgebieden zijn macro economie, filosofie van de economie en filosofie van de geschiedenis. Binnen de denktank focust hij zich op veranderingen in de economie, hegemonie en internationale markten.

Jessica van der Schalk

Jessica van der Schalk is filosoof en onderzoeker bij FreedomLab Thinktank waar zij zich onder andere bezighoudt met de toekomst van werk, onderwijs, zingeving en filosofische vraagstukken rondom technologische ontwikkelingen. Naast haar werkzaamheden bij FreedomLab werkt ze aan haar PhD over filosoferen met kinderen.

Tracy Metz

Tracy Metz is journalist, auteur en moderator. Ze schrijft voor NRC Handelsblad en Architectural Record en leidt de live talkshow Stadsleven over urban issues. Daarnaast is ze directeur van het John Adams Institute, het onafhankelijke centrum voor Amerikaanse cultuur in Nederland. Haar bijdrage aan het publieke debat over stad en landschap werd in 2016 onderscheiden met de Grote Maaskantprijs.