Koop tickets

Terug naar overzicht

vr 24 apr

Future Affairs N°1

Inloop
19:30
Aanvang
20:00
Standaard prijs
CJP/Student/Stadspas

Geo-engineering: de redding van het klimaat of spelen voor god?

Inclusief één drankje

De ernst van de klimaatcrisis is inmiddels wel doorgedrongen, maar de oplossing is nog ver te zoeken. Wellicht zullen we het klimaat in de toekomst actief moeten beïnvloeden.

Om een idee te krijgen van wat geo-engineering zou kunnen betekenen, heeft Hollywood in 2017 de film Geostorm – door Metacritic uitgeroepen tot één van de slechtste films van dat jaar – door onze strot proberen te duwen. In de film wordt de wereld geteisterd door klimaatverandering. Om de crisis tegen te gaan hebben overheden wereldwijd samengewerkt aan een satellietprogramma dat het klimaat weer op de rails moet zetten. 

Het idee dat wij het klimaat ten goede of ten slechte kunnen beïnvloeden is echter niet alleen iets uit sciencefiction films.

Geostorm (2017)

Regendans werd klimaattechniek: het planten van bomen doen we al honderden jaren, airconditioning gebruiken we al decennia en in plaats van tot de wolken te bidden, schieten we nu al deeltjes in de wolken om stormen te voorkomen. En is klimaatverandering zelf ook niet gevolg van ‘onbedoeld’ geo-engineeren? 

Het kunstmatig ‘witten’ van wolken, het ontwerpen van ruimteparasols om zonlicht af te ketsen, kolossale machines die CO2 uit de lucht zuigen of een sluier van reflecterende deeltjes in de atmosfeer schieten misschien? Het gonst van de initiatieven om het klimaat actief te beïnvloeden met behulp van technologie: geo-engineering. 

Tijdens deze eerste editie van Future Affairs in Felix Meritis gaan we onder leiding van moderatoren Wouter van Noort (NRC) en filosoof Jessica van der Schalk (FreedomLab) in gesprek met René ten Bos (voormalig denker des vaderlands) en Julia Rijssenbeek (technologie-onderzoeker) over de vele vragen die geo-engineering oproept. 

Wat is er technisch mogelijk? Kunnen we overzien wat de consequenties zijn? Kan geo-engineeren als excuus worden gebruikt om vrolijk door te gaan met fossiele brandstoffen verstoken? Vinden we dat er een grens zit aan ingrijpen in de natuur om ons eigen bestaan te waarborgen? Kunnen we het ons veroorloven om het niet te doen?


In de programmaserie ‘Future Affairs’ reflecteren NRC-journalist Wouter van Noort en filosoof Jessica van der Schalk van FreedomLab Thinktank met interessante onderzoekers en ondernemers op de enorme beloftes en gevaren van onze technologische toekomst. Bij elke bijeenkomst proberen we erachter te komen welke stip al op de horizon te zien is, en hoe we het beste van de toekomst kunnen maken.

Deze serie wordt gemaakt door NRC en Freedomlab


Gasten

Julia Rijssenbeek

Julia Rijssenbeek heeft een Research Master’s diploma in filosofie en economie aan de Erasmus Universiteit. Bij Freedomlab Thinktank kijkt ze naar mondiale risico’s en verschuivingen in ideeën die de toekomst bepalen. Haar focus ligt op onze veranderende relatie met de natuur.

Maarten Boudry

Maarten Boudry is wetenschapsfilosoof, NRC-columnist en als onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Gent. Eerder schreef hij onder andere ‘Science Unlimited?’ (2018) en ‘Illusies voor gevorderden’ (2015).

Gert Jan Reichart

Prof. Dr. Gert Jan Reichart is hoogleraar mariene geologie aan het Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht.

Jessica van der Schalk (moderator)

Jessica van der Schalk is filosoof en onderzoeker bij FreedomLab Thinktank waar zij zich onder andere bezighoudt met de toekomst van werk, onderwijs, zingeving en filosofische vraagstukken rondom technologische ontwikkelingen. Naast haar werkzaamheden bij FreedomLab werkt ze aan haar PhD over filosoferen met kinderen.

Wouter van Noort (moderator)

Wouter van Noort is technologiejournalist en commentator bij NRC en schrijft de wekelijke nieuwsbrief Future Affairs. Hij is daarnaast universitair gastdocent en schreef het boek Is daar iemand? (2017) over onze obsessieve relatie met smartphones en social media. In het verleden heeft hij onder meer gewerkt voor de NOS en Elsevier Weekblad.