Terug naar overzicht

vr 21 apr

Full Circle: 360 view on radical co-creation w/ Aukje Dekker

Zaal open
19:00
Aanvang
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Ticketprijs is inclusief een muntje voor een drankje

Tijdens de zevende editie van Full Circle duiken we in het kunstatelier en het (nacht)leven van Aukje Dekker, waar gelijkwaardigheid, dualiteit en radicale co-creatie aan de orde van de dag zijn.

Aukje Dekker is beeldend kunstenaar en medeoprichter van het Eddie The Eagle Museum en Sociëteit SEXYLAND. Ze exposeert in binnen- en buitenland en bevraagt met veel humor en zelfspot de waarde van kunst, ook die van haar eigen werk.

Een centraal thema in Aukjes ogenschijnlijk chaotische en veelomvattende werk is: de wereld nemen zoals die is, of de wereld maken zoals die kan zijn? Die dualiteit komt overal in terug. Ze luistert het liefste naar anderen, maar is bijna helemaal doof. Ze maakt het liefste zelf werk, maar faciliteert het grootste gedeelte van haar leven voor anderen. Links blijkt rechts te kunnen zijn en niet alle boten kunnen varen, een schilderij is pas af als je zegt dat het af is en iedereen kan eigenaar zijn van dezelfde plek. Aukje legt tegenstelling en gelijkwaardigheid bloot in haar werk dat zowel over haarzelf als over de wereld om haar heen gaat. Ze gebruikt geen materiaal, ze is zelf het materiaal en daardoor kan alles veranderen in kunst: een tv-serie met kinderen, een club, een video, een foto, een vork of haar eigen gezin. Je weet nooit wat je kunt verwachten, wat echt en wat kapot is in de wereld van Aukje. Dus open al je zintuigen en laat je meedrijven in de creatieve oceaan van haar brein.” -Steven van Lummel, directeur van PIP Den Haag en een van Aukjes vrienden.

Over Full Circle

Full Circle is een verdiepende talkshow met een holistische kijk op de urgente thema’s van vandaag. Een safe space met een vraag-maar-raak mentaliteit. Hier ga je direct het gesprek aan met ondernemende sleutelpersonen op het gebied van kunst, ondernemen, tech en wetenschap. Deze trailblazers delen hun persoonlijke verhalen en grensverleggende aanpak waarmee ze de uitdagingen van onze tijd tackelen. We duiken in de werelden die zij bouwen en horen het praatje achter het plaatje. 

Wil je graag een programma bijwonen, maar heb je niet de middelen om een kaartje te betalen? Mail dan naar info@felixmeritis.nl, we kunnen dan iets regelen.

Full Circle: Aukje Dekker is onderdeel van Felix Fridays. Felix Fridays is de vrijdagavond uit waar je blij van wordt. Dat zit ‘m in de naam, maar ook in de inhoud. Start je avond met het programma dat jij leuk vindt en eindig met dj, drinks & napraten in de Husly lounge.

Aukje Dekker | Beeldend kunstenaar en mede-oprichter van het Eddie The Eagle Museum en Sociëteit SEXYLAND

Aukje Dekker (Rotterdam, 1983) is beeldend kunstenaar en medeoprichter van het Eddie The Eagle Museum en Sociëteit SEXYLAND. Aukje studeerde cum laude af aan de Rietveld Academie en voltooide masters aan het Sandberg Instituut en Central St Martins (Londen). Ze exposeert in binnen- en buitenland en bevraagt met veel humor en zelfspot de waarde van kunst, ook die van haar eigen werk, en de systemen die er volgens haar een beetje ingeslopen zijn, maar niet per se ergens op slaan. Op onconventionele wijze creëert zij een schijnbaar regelloos universum vol met allianties waarin zij zelf graag leeft. Zo exploiteerde zij haar galerie in plaats van andersom, werkte zij voor haar eerste grote solo-expositie alleen maar samen met andere kunstenaars, voor het project Stick or Twist vroeg zij haar kopers zelf te bepalen wanneer de schilderijen af waren en voor haar afstuderen maakte zij zelf helemaal geen werk maar schitterde in het werk van al haar medestudenten. Samenwerken deed ze met levende en dode kunstenaars, met vervalsers, met haar vriend en kind. 

Voor Aukje Dekker is alles kunst en haar werk kent vele vormen. Van schilderijen, video’s, installaties en virtual reality tot het verbinden van kinderen aan kunstenaars in de jeugdserie Moonriders op de VPRO. In 2017 richtte Aukje met Arthur van Beek de succesvolle experimentele nachtclub SEXYLAND op, die elke dag ruimte geeft aan een andere eigenaar en op dit moment zijn ultieme samenwerking vindt in de vorm van SEXYLND World, een plek waar uiteenlopende partijen met verschillende achtergronden gezamenlijk volgens een alternatief economisch model één pand uitbaten, en waar vrijheid zegeviert.