Terug naar overzicht

do 1 jul

Free heri heri for all

Aanvang
16:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Kom gratis Heri Heri eten in Felix Meritis op 1 juli tussen 16:00 en 18:00 ter viering van Keti Koti.

#ISSAFREECOOKOUT

In 2020 introduceert KIP Republic Free Heri Heri For All. Een initiatief om Amsterdam te verenigen door de hele stad uit te nodigen om een heri heri maaltijd te eten en zo gezamenlijk dan wel symbolisch de afschaffing van slavernij op 1 juli 1863, samen te herdenking en te vieren. Deze dag staat ook wel bekend als Keti Koti, Dia Di Lucha Pa Libertat en Emancipation Day.

Voor het koken van de maaltijden heeft KIP Republic een team van topchefs bij elkaar weten te brengen. Van sterrenchefs, tv chefs en natuurlijk ook heri heri kennis, heeft het team, van ook verschillende culturele achtergronden zich samen gebogen over de geschiedenis van het gerecht en samen tot een recept te komen. Dit jaar doen ze allemaal weer mee, o.a. Emmo Achthoven (Moëth Catering), Sharon de Miranda (binnenstebuiten), Judith Cyrus (kookboek Paramaribo) om maar een paar op te noemen.

Over het gerecht

De heri heri betekent helen. Het gerecht is een eenpansgerecht dat bestaat uit aardvruchten cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen, gebakken zoute vis (kabeljauw) en een ei. Vandaag de dag is heri heri een gerecht dat cultureel gezien mensen verbindt met voorouders en dus verbind met geschiedenis. In de afro diaspora is het vooral ook een favoriet en een gerecht wat vaak gemaakt wordt tijdens verschillende vieringen.

Praktische info

Tussen 16:00 – 18:00 kun je bij ons op de Keizersgracht 324 corona-proof een maaltijd komen afhalen of eten. In de prachtige Zuilenzaal kun je tevens gratis de tentoonstelling zien van Amie Dicke. De maaltijden worden gekookt door onze eigen topchef Floris van Straalen en de bar is geopend!


De organisatie van Free Heri Heri For All is een initiatief van KIP Republic en wordt mede mogelijk gemaakt door samenwerkende partners:

Vereniging Ons Suriname, The Black Archives, RIJKS, Tolhuistuin, Couscousbar, Amerpodia, NiNsee, Vereniging Antilliaans Netwerk, Scheltema, Pride of Colour Amsterdam, Black Achievement Month, Bijlmer Parktheater, Verdedig Noord, Canvas Black, Low Food en Food Cabinet.