Terug naar overzicht

do 24 jun

Felix Skills: Code Noir

Zaal open
17:30
Aanvang
18:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Caribbean Food History w. chef Lelani Lewis

All foods and drinks consumed during this workshop are included in the ticket.

(English text below)

Code Noir is een food-workshop bedacht en gehost door chef en food stylist Lelani Lewis. We duiken in de rijke geschiedenis van Caribisch eten, waarbij thema’s als slavernij, kolonialisme, en globalisering een belangrijke rol spelen. We koken samen een historisch gerecht, proeven het, en drinken een West-Indische cocktail, terwijl Lelani ons op een culinaire reis neemt.

Post George Floyd, met een Black Lives Matter-beweging die steeds meer vaart krijgt, pleit Lelani Lewis ervoor dat consumenten beter moeten kijken wat er op hun bord ligt, en niet als vanzelfsprekend aannemen hoe het daar is gekomen. In Code Noir, identificeren we daarom wereldwijde handelsroutes van goederen, onderzoeken we ingrediënten uit de regio en maken we een gerecht dat internationale invloeden laat zien.

Code Noir ontleent haar naam aan het 17e-eeuwse decreet van het Franse koloniale rijk dat de vrijheid van de tot slaaf gemaakte mensen in de Franse koloniën van de Nieuwe Wereld beperkte.

Dit programma is Engels gesproken, deuren open vanaf 17:00.

Heb je allergieën of drink je geen alcohol? Geef het a.u.b. aan in de opmerkingen van je ticket.

Over Lelani Lewis

Lelani Lewis’ grote wens was een platform voor Caribisch eten te creëren, te moderniseren en toegankelijker te maken. Met dit in gedachten begon ze Nyam, een cateringbedrijf en een reizend restaurant. Tijdens deze reis realiseerde ze zich hoe uniek en divers de Caribische keuken was. De rijke geschiedenis inspireerde haar om de culturele impact van het eten verder te onderzoeken en hoe de ingrediënten van de wereld mooie en tragische verhalen vertelden.


English Text:

Code Noir is a food workshop dreamt up and hosted by chef and food stylist Lelani Lewis. We dive into the rich history of Caribbean food, exploring the wider subjects implicated, including slavery, colonisation, globalisation. Together, we cook a historic dish, taste it, and drink a West Indian cocktail, while Lelani takes us on a culinary journey.

With the ripple effect, post George Floyd and the Black Lives Matter movement gaining more momentum, an evening like this forcing us to look at what is on our plate, to not take for granted how it came to be there- is now more important than ever. In Code Noir, we will identify the global trade routes of goods around the world, examine ingredients from that region and make a dish demonstrating the international influences. 

Code Noir takes its name from the 17th Century decree from the French Colonial Empire restricting the freedom of the enslaved people in the French Colonies of the New World.

About Lelani Lewis

Lelani became obsessed with the idea of creating a mainstream platform for Caribbean food, modernising it and making it more accessible. With this in mind, she started Nyam, a catering company and roaming restaurant.Whilst on this journey she was struck with the realisation of just how unique, and diverse Caribbean cuisine was. It’s rich history provided inspiration for her to explore further into the cultural impact of food and how the world’s ingredients unravelled beautiful and tragic stories.


This program is fully English-spoken. Doors open at 17:30.

Do you have any allergies or don’t drink alcohol? Please let us know in the comments when you buy a ticket. To buy a ticket, click on KOOP TICKETS on this page.