Terug naar overzicht

vr 23 feb

Felix KINO

Zaal open
19:00
Aanvang
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Bij Felix KINO staat alles in het teken van gevoel. Tijdens deze bijzondere filmavond kijk je naar drie zorgvuldig geselecteerde korte films en leer je de makers kennen. Reken op een totaalervaring want ook de muzikanten van de filmmuziek zijn aanwezig.

Het inspirerende programma bestaat uit films die draaien om ‘gevoel’. Een gevoel wordt vaak omschreven als de bewuste reflectie van een emotie. Deze films spelen daar op geheel eigen wijze op in: het meeslepende ‘Waka Nanga Mi’ (2023) van scenarist/regisseur Evani Gilds, het poëtische ‘A Little Bit Like the Soul’ (2023) van visueel kunstenaar/filmmaker Sijben Rosa en het dromerige ‘Final Memento’ (2022) van scenarist/regisseur Lennox Schmidt. Stuk voor stuk bijzondere films mede doordat de makers autodidact zijn.

Tijdens intieme Q&A-sessies delen de makers hun inzichten en ervaringen. Daarnaast kun je genieten van livemuziek van Ciao Lucifer, Simone Don en BlaBla Sounds, de muzikanten achter de muziek van de films in het programma. Ook harpist Ranie Ribeiro is aanwezig, hij maakte de muziek voor de film ‘Waka Nanga mi’. Ranie geeft eerder op de avond een Oplaadsessie in de Shaffyzaal. Lees meer over een voordelig combiticket onderaan deze pagina.

Ontdek een veelzijdige compilatie van films die boordevol gevoel zitten. Voel je mee?

*Dit programma is Nederlands gesproken

Films:

BIO, Lennox Schmidt (1988, Paramaribo, SUR):

Lennox Schmidt, een autodidactische filmmaker, scenarist en regisseur gevestigd in Amsterdam, begon zijn reis als videograaf. Zijn werk omvatte een breed scala aan projecten, van commerciële opdrachten tot muziekvideo’s en visuele verhalen voor uiteenlopende klanten en merken. Op filmsets vervulde hij aanvankelijk de rollen van video- en camera-assistent.

Niet lang daarna nam Lennox de gedurfde beslissing om zelf films te schrijven en te regisseren, een keuze die zijn artistieke reis zou vormgeven. Zijn jeugdige passie voor cinema dreef hem al op jonge leeftijd in de richting van het vertellen van verhalen, gebruikmakend van beeld en geluid als zijn expressieve medium.

Deze autodidactische visionair weeft in elk werk iets surrealistisch, een vleugje magie dat subtiel en doordringend is. Zijn stijl omarmt een poëtische tastbaarheid, en in 2021 kwam dit tot uiting in de theatrale film “BIMS,” een samenwerking met Lostproject Amsterdam en Frascati Producties. Met zijn werk vertegenwoordigt Lennox een andere stem in de industrie.

Zijn korte film “Final Memento” oogstte lof op internationale filmfestivals. Met elke nieuwe creatie blijft Lennox Schmidt niet alleen de verwachtingen overtreffen, maar ook de grenzen van de filmkunst verleggen, waardoor hij een opvallende naam is in de hedendaagse cinema.

Beschrijving van de film:
“Final Memento” is een korte film over het ontsnappen van de dagelijkse werksleur en laat de patronen zien die men opbouwt in het normale dagelijkse leven. Beleef het contrast tussen de twee kanten van de spiegel: succes en ambitie of rust en zelfontwikkeling.

BIO, Evani Gilds (1991, Amsterdam, NL):

Evani Gilds is een zelfstandige filmregisseur die is geboren en getogen in Amsterdam, Nederland. In 2017 maakte hij spontaan een korte film met een goede vriend en ontdekte dat het maken van films, naast het kijken ernaar, ook een helende ervaring kan zijn en een bron van zelfexpressie. Sindsdien maakt Gilds jaarlijks korte films en andere visuele projecten, in 2020 won hij een bronzen ADCN Lamp bij de ADCN Awards voor zijn rol als regisseur van “Casting My Father.”

In 2021 maakte Evani zijn debuut op televisie met de korte film gebaseerd op het gedicht “Mira Aki!” van Alfred Schaffer voor VPRO. In 2022 werd Evani uitgenodigd door World Cinema Amsterdam om zijn films te presenteren en zijn werkproces toe te lichten.

Hij zegt dat zijn meest recente werk en eerste deel van zijn filmreeks, “Waka nanga mi” (2023), geselecteerd voor IFFR 2023, een nieuw hoogtepunt in zijn carrière is en het begin markeert van een nieuwe fase waarin hij met grote passie nieuwe verhalen wil vertellen.

Beschrijving van de film:

“Waka Nanga Mi” (Loop met mij) is een korte film die zich afspeelt in de late jaren 70, na de onafhankelijkheid van Suriname. We volgen Ewald, een jonge man die onlangs is geëmigreerd naar Nederland en lijdt aan heimwee.

BIO, Sijben Rosa (1988, Alkmaar, die/hun):

Sijben Rosa maakt objecten en choreografeert hier situaties omheen. Hen is geïnteresseerd in het creëren van objecten die zich onttrekken aan de praktische functie en de verwachtingen van efficiëntie. De afgelopen tien jaar heeft Sijben onderzocht hoe materiële ambiguïteit alternatieve wegen kan openen om met onze omgeving om te gaan en een grotere sociale verbinding kan bevorderen. Hen studeerde in 2012 af aan de Gerrit Rietveld Academie. Hun werk is tentoongesteld in binnen- en buitenland, bij Biquini Wax, Mexico City; Kunstverein, Düsseldorf; Museum van Loon, Amsterdam; KW, Berlijn; Zout, Istanboel; CAB, Brussel; De Appel, Amsterdam; en onder meer SculptureCenter, New York City.


Beschrijving van de film:

In ‘A little bit like the soul’ zorgen vier queer performers samen voor een sculpturaal object. De groep woonde een week samen en onderzocht welke vormen deze zorgrelatie kon aannemen. Het project onderzoekt hoe objecten abstracte sociale en politieke concepten tastbaar kunnen maken: ook al is de sculptuur zelf levenloos. De manier waarop we ermee omgaan, het interpreteren en er betekenis aan geven, kan van objecten een katalysator maken voor menselijke interactie en dialoog. De film heeft tot doel gedachten over queer intimiteit uit te lokken en de sociale normen rondom zorgconcepten in het algemeen te heroverwegen.

Combiticket Felix KINO + Oplaadsessie XL

Bezoek op vrijdag 23 februari de Oplaadsessie en Felix KINO samen voor 22 euro. Tijdens de Oplaadsessie betovert Ranie Ribeiro je met de klanken van zijn harp. Ranie maakte de muziek voor de film ‘Waka Nanga Mi’ van Evani Gilds dus is dit een mooie kans om de muzikant in het echt te horen.

19:00 Oplaadsessie XL, Shaffyzaal
20:00 Felix KINO, Concertzaal

Would you like to join this program, but currently don’t have the means to buy a ticket? Send an e-mail to info@felixmeritis.nl to work something out.