Terug naar overzicht

vr 15 apr

Felix College N°6

Aanvang
18:30
Dit programma heeft al plaatsgevonden

De platformeconomie & belastingontduiking

Inclusief drankje en maaltijd

Slimmer worden terwijl je eet: dat kan tijdens het Felix College. Na een heerlijke aanschuifmaaltijd neemt een promovendus ons mee in zijn obsessieonderzoek.

Van pantoffeldiertjes tot zwarte gaten: wat maakt de onderwerpen van promovendi fascinerend? Wat onderzoeken zij vier jaar lang – en waarom is dat belangrijk? Hoe leggen zij hun werk uit aan een vijfjarige? Het college duurt een half uur, daarna praten we na met elkaar en de spreker. Na 90 minuten sluiten we af en zijn we geestelijk en lichamelijk gevoed.

De platform-economie is niet meer weg te denken uit ons stadsbeeld: Uber, Airbnb, Gorilla’s, Deliveroo zijn apps die op dagelijkse basis veelvuldig gebruikt worden. Maar dit gaat gemoeid met conflicten: zo zijn de hotels niet opgewassen tegen Airbnb en zijn taxichauffeurs gedwongen om over te stappen op de apps. De overheid probeert waar kan dit bij te benen en tegengas te bieden. Zo is er inmiddels een halt toegeroepen op het aantal dark supermarkets in Amsterdam, zodat de gemeenteraad er beleid op kan ontwikkelen.

We zien vaak dat tech-apps sneller worden ontwikkeld dan dat beleid op te maken is en dat de negatieve gevolgen voor de stad, consument en ondernemer vaak in een verder stadium zijn voor er kan worden ingegrepen.

Dit brengt een aantal uitdagingen voor overheden met zich mee. Deze bedrijven dragen namelijk vaak geen belasting af over de winsten die ze maken. Zo waren er in 2019 bijvoorbeeld 17.000 Amsterdamse woningen aangesloten op Airbnb en werd daar in Nederland geen belasting over betaald, terwijl kleinere ondernemingen wel de volle mep betalen. Diederik Stadig (onderzoeker VU & European University Institute) legt uit waarom deze platformbedrijven zo moeilijk te belasten zijn en hoe dit in de toekomst kan veranderen.

Ben je aan het vasten maar wil je wel graag deelnemen? Laat het ons weten, dan houden we een bordje warm voor Iftar.

Diederik Stadig

Diederik Stadig is onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam en het European University Institute in Florence. Hij heeft een MSc in Financial Economics van de Erasmus Universiteit Rotterdam en een MSc in Political Economy of Europe van de London School of Economics and Political Science. Zijn onderzoek onderzoekt de hervorming van de vennootschapsbelasting in de EU sinds 1980.