Terug naar overzicht

ma 9 nov

Felix College N°6

Zaal open
18:00
Aanvang
18:30
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Dit programma heeft al plaatsgevonden

Heb je al een ticket gekocht? Neem dan contact met ons op om je geld terug te krijgen.

Hoe Shell belasting gaat betalen

In verband met de aanbevelingen van het RIVM betreffende het coronavirus hebben we besloten dit programma te annuleren.


Hoe zorgen we ervoor dat ook Shell, en de andere multinationals, belastingen gaan betalen?

Tijdens de zesde editie van Felix College kijken we samen met Diederik Stadig (onderzoeker VU) naar mogelijkheden om de multinationals wél belastingen te laten betalen.

Megabedrijven als Philips en Akzo Nobel maken miljarden winst en betalen daar in Nederland precies €0 belasting over. Via dochterondernemingen en aftrekmogelijkheden reduceren ze op papier hun winst tot nul. Allemaal binnen de Nederlandse wet, terwijl kleinere ondernemingen wel de volle mep betalen. Is het niet tijd voor een koekje van eigen deeg?

Diederik Stadig (onderzoeker VU) zoekt naar oplossingen om multinationals weer belasting te laten betalen. Want hoe belast je onvindbare internet- en postbus-BV’s? Of megabedrijven met een interne economie groter dan die van sommige landen? Diederik vertelt ons precies waarom het zo lastig is – en hoe we Shell straks wél een blauwe envelop toe kunnen sturen.


Diner + Hoorcollege

Slimmer worden terwijl je eet: dat kan tijdens het Felix College. Na de aanschuifmaaltijd neemt een promovendus ons mee in hun obsessie onderzoek. Van pantoffeldiertjes tot zwarte gaten: wat maakt hun onderwerp fascinerend? Wat onderzoeken zij vier jaar lang – en waarom is dat belangrijk? Hoe leggen zij hun werk uit aan een vijfjarige? Het college duurt een half uur, daarna praten we na met elkaar en de spreker. Na 90 minuten sluiten we af: geestelijk en lichamelijk gevoed.

18:00 uur deuren open

18:30 uur eten

19:00 uur start college

19:30 uur vragen & gesprek

20:00 uur einde

Spreker

Diederik Stadig

Diederik Stadig is junior docent economie en politieke wetenschappen aan het John Stuart Mill College. Hij heeft een MSc in Financiële Economie van de Erasmus Universiteit Rotterdam en een MSc in Politieke Economie van Europa van de London School of Economics and Political Science. Zijn onderzoek heeft als doel te achterhalen of de Europese Unie in staat is de globalisering in het fiscale domein te beheersen.