Terug naar overzicht

ma 11 mei

Felix College N°3

Aanvang
17:30
Normale prijs
€25
CJP/student/stadspas-prijs
€20

Hoe Shell belasting gaat betalen

Inclusief daghap en drank

Coronavirus-update

Programma geannuleerd!

Wegens de dreiging van het coronavirus en de maatregelen vanuit de overheid zijn alle events bij Felix Meritis die tot en met 1 juni zouden plaatsvinden afgelast.

Helaas betekent dit dat Felix College N°3 is afgelast.

Gezien de uitzonderlijke situatie en drukte zijn wij pas in een later stadium in staat te informeren over de afwikkeling rond reeds gekochte kaarten. Vanzelfsprekend komen wij hier zo snel mogelijk op terug.

Hoe zorgen we ervoor dat ook Shell, en de andere multinationals, belastingen gaan betalen?

Tijdens de derde editie van Felix College kijken we samen met Diederik Stadig (onderzoeker VU) naar mogelijkheden om de multinationals wél belastingen te laten betalen.

Megabedrijven als Philips en Akzo Nobel maken miljarden winst en betalen daar in Nederland precies € 0 belasting over. Via dochterondernemingen en aftrekmogelijkheden reduceren ze op papier hun winst tot nul. Allemaal binnen de Nederlandse wet, terwijl kleinere ondernemingen wel de volle mep betalen. Is het niet tijd voor een koekje van eigen deeg?

Diederik Stadig (onderzoeker VU) zoekt naar oplossingen om multinationals weer belasting te laten betalen. Want hoe belast je onvindbare internet- en postbus-BV’s? Of megabedrijven met een interne economie groter dan die van sommige landen? Diederik vertelt ons precies waarom het zo lastig is – en hoe we Shell straks wél een blauwe envelop toe kunnen sturen.


Over Felix College

Slimmer worden terwijl je eet: dat kan bij ons tweewekelijks Felix College. Na een aanschuifdiner, met z’n allen aan één lange tafel, word je verrast door een boeiende spreker uit de literatuur, wetenschap, kunst, politiek, sport, religie of journalistiek. Een fascinerende ontdekking, een misvatting over hun vakgebied, een heimelijke hobby, of hun ongezouten mening over een publieke zaak.

Het college duurt een half uur, daarna kun je napraten met elkaar en de spreker. Na negentig minuten sta je weer buiten, zowel geestelijk als lichamelijk gevoed.

Spreker

Diederik Stadig

Diederik Stadig is junior docent economie en politieke wetenschappen aan het John Stuart Mill College. Hij heeft een MSc in Financiële Economie van de Erasmus Universiteit Rotterdam en een MSc in Politieke Economie van Europa van de London School of Economics and Political Science. Zijn onderzoek heeft als doel te achterhalen of de Europese Unie in staat is de globalisering in het fiscale domein te beheersen.


Komende edities van de Felix Colleges: