Felix College N°10 | Kernfusie, de energie van de toekomst?
Prijzen zijn incl. diner en drankje
Slimmer worden terwijl je eet: dat kan tijdens het Felix College. Na een heerlijke aanschuifmaaltijd neemt een promovendus ons mee in diens obsessieonderzoek. Dit keer neemt Ralf Mackenbach ons mee in de wereld van kernfusie.
18:00 deuren open
18:30 start buffet
19:15 start Felix college
20:00 einde programma
Promovendus Ralf Mackenbach neemt ons mee in de wereld van kernfusie. Aan de hand van metaforen, illustraties, en analogieën zal Ralf de complexe maar fascinerende wereld van kernfusie duidelijk maken. Een Felix College over een fascinerend stukje natuurkunde dat eigenlijk iedereen aangaat.
Kernfusie wordt al langer aangekondigd als dé energieoplossing voor de toekomst. De media stonden er het afgelopen jaar vol van; doorbraak na doorbraak in de kernfusie. Zowel in de Verenigde Staten als in Groot Brittannië werden nieuwe records gevestigd omtrent deze veelbelovende energiebron, zowel in termen van rendement als in de hoeveelheid opgewekte energie. Naast deze wetenschappelijke doorbraken is er ook een groeiende commerciële markt, waarin sommige startups al meer dan 2 miljard dollar aan investeringen hebben vergaard.
Vanwaar deze grote interesse omtrent deze nieuwe vorm van energieopwekking? Is het een kwestie van tijd voordat de eerste kernfusiecentrales energie aan ons net leveren, of zijn er fundamentele problemen die opgelost moeten worden? En wat is kernfusie eigenlijk precies? Genoeg redenen voor een snelcursus waarin we de fundamenten van deze energiebron blootleggen, de grote uitdagingen aanstippen, en de voor- en nadelen onder de loep nemen.
Ralf Mackenbach
Nadat hij op zijn 13e het Junior Songfestival won maakte hij na een periode als muzikant de overstap naar natuurkunde. Al tijdens zijn master in 2017 aan de Technische Universiteit in Eindhoven specialiseerde Ralf zich in kernfusie. De raakvlakken op maatschappelijk en wetenschappelijk gebied inspireerden hem om ook zijn promotieonderzoek in dit veld te doen.
Zijn doel is, door simpele natuurkundige principes toe te passen, betere kernfusie reactoren te ontwikkelen. Uiteindelijk hoopt hij een steentje bij te kunnen dragen aan de heilige graal van dit vakgebied: een werkende kernfusie centrale die de wereld kan voorzien van groene energie.