Ervaar je eigen dood
Ontdek drie manieren om te sterven voor je dood
De dood, we denken er liever zo min mogelijk aan. Maar denken aan de dood is juist een manier om van je doodsangst af te komen en voluit te leven. Daarom oefenden de oude Grieken, boeddhisten en filosofen hun eigen sterfproces. We onderzoeken drie manieren om te sterven voor je dood: psychedelica, kunst én we ondergaan een boeddhistische sterfmeditatie.
Brian Muraresku, classicus en auteur van The New York Times bestseller The Immortality Key vertelt over de rol van drugs in oude religies. Psychedelica gaven gebruikers extatische, goddelijke visioenen en wierpen een blik over de grenzen van de dood. Muraresku stelt dat deze mystieke rituelen de oorsprong vormen van het Christendom. Enny Das, hoogleraar Communicatie en Beïnvloeding aan de Radboud Universiteit Nijmegen presenteert de onderzoeksresultaten over de kunstinstallatie: This body that once was you, van Babs Bakels en Vibeke Mascini (afgelopen juni te zien in Felix Meritis). Zittend in een veld van menselijk botstof, visualiseerden deelnemers hun eigen dood en ontbinding. Verandert onze visie door de dood voortijdig te oefenen in een kunstwerk? We sluiten de avond af met een gezamenlijke doodervaring. Zenpriester Irène Kaigetsu Bakker, Sensei van Zen Spirit, leidt ons door de boeddhistische meditatie Dissolution of the Elements, waarbij ons bewustzijn geleidelijk uitdooft en oplost in het universum als we onze laatste adem uitblazen. Gevorderde yogi’s oefenen deze intense meditatie om de dood te leren ervaren als bevrijding.
PRAKTISCHE INFO:
Neem een eigen matje mee voor de meditatie! En eventueel een kussentje voor extra comfort. De meditatie is niet geschikt voor mensen met extreme doodsangst. Wij zorgen voor oordopjes voor het geval je je wil afzonderen zonder de meditatie te verstoren.
Credits
- Concept: Babs Bakels & Enny Das
- Moderatie: Laura Stek (VPRO)
- Foto: Ilyah Rabinovich
Mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Centre for Language Studies, Nijmegen, Prospektor en Felix Meritis.
Podcast Kassiewijle
Dit programma is een vervolg op kunstinstallatie This body that once was you en onderdeel van de podcast Kassiewijle (Prospektor in coproductie met VPRO). In de podcast wordt onze complexe relatie met de dood onderzocht. Kunstenaar en funerair specialist Babs Bakels is van jongs af aan mateloos gefascineerd door de dood. Radiomaker Laura Stek, die haar sterfelijkheid juist graag negeert, raakte geïntrigeerd door Babs: waarom omringt iemand zich constant met eindigheid en verval? Samen onderzoeken ze in coronatijd onze omgang met de dood, van de laatste adem tot het hiernamaals.
Op Allerzielen wordt een extra aflevering gelanceerd over de impact van de kunstinstallatie en het ‘sterven voor je dood’ principe.
GASTEN
Laura Stek & Babs Bakels
Laura Stek modereert de avond. Ze is radio-en documentairemaker. Naast talloze radiodocumentaires maakte ze de korte documentairefilm Gioia en de podcasts Ongesigneerd en Kassiewijle. Babs Bakels is funerair specialist, kunstenaar en publiceert regelmatig over onderwerpen op het snijvlak van kunst en de dood. Samen met Laura Stek maakte ze onlangs de podcast Kassiewijle (VPRO).
Brian Muraresku
Brian Muraresku is archeoloog, classicus en auteur van The New York Timesbestseller The Immortality Key. In zijn boek beschrijft hij de rol van psychedelische drugs in het ontstaan van religies en de eeuwenoude beoefening van sterven voor de dood.
Foto door Moshe Zusman
Enny Das
Enny Das (PhD, 2001) is hoogleraar communicatie & beïnvloeding aan de Radboud Universiteit. Zij is gespecialiseerd in gezondheidscommunicatie en onderzoekt de (onbewuste) effecten van persuasieve boodschappen in interpersoonlijke en publieke contexten. Enny is lid van de Gezondheidsraad en van de Academia Europaea.
Irène Kaigetsu Kyojo Bakker
Irène Kaigetsu Kyojo Bakker Sensei is zenpriester en dharma opvolger van zenmeester Joan Halifax. Zij is spiritueel leider van Zen Spirit en geeft behalve zenmeditatie ook trainingen ‘Leven met Sterven’ in binnen- en buitenland. Zij werkte als systeemtherapeut bij psycho-oncologisch centrum ‘Het Behouden Huys’, waar zij zowel therapie als stervensbegeleiding en mindfulness trainingen gaf. Zij is tevens consulent stervensbegeleiding voor de Boeddhistische Unie Nederland.
CORONATOEGANGSBEWIJS
Voor dit programma is een Coronatoegangsbewijs verplicht, in combinatie met een geldig identiteitsbewijs. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dien je in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten om als geldig coronatoegangsbewijs te gebruiken. Meer weten over het coronatoegangsbewijs, check Bezoek met Coronatoegangsbewijs.