Eetrituelen #2
Workshop nieuwe plantaardige rituelen
Ticket is inclusief één drankje
Op 20 oktober presenteren we deel twee van Eetrituelen. Dit keer maken we samen nieuwe eetrituelen voor een plantaardige toekomst!
In de tweede editie doen we zes voorstellen voor nieuwe, plantaardige rituelen samen met jou. Dit programma bestaat uit een workshop waarin we je emoties onderzoeken en samen de grootste brainstorm van de eeuw aftrappen voor nieuwe, plantaardige eetrituelen. Laat je fantasie de loop en bouw voort op gedachten van mede-vormgevers van de toekomst!
Plantaardige brainstorm van de eeuw
Als je plantaardig eet vraag je om een aanpassing van de norm. De manier waarop we eten is doorspekt met normen en rituelen, van een wijntje bij het koken tot even stil zijn voor het eten of een uitgebreid kerstdiner. Iedereen wil zijn steentje bijdragen aan een betere wereld. Dat kan met grote gebaren maar ook met eenvoudige dagelijkse keuzes, door bijvoorbeeld meer plantaardig te eten.
Maar hoe vaak zijn we al niet gestart met dit goede voornemen. Wat nou als we het klein aanpakken met iets meer aandacht? Door nieuwe eetrituelen vorm te geven krijgt plantaardig eten opnieuw betekenis. Het wordt meer dan de gewoonte. Het kan onderdeel worden van een nieuwe eetcultuur.
Eetrituelen #2
Deze avond gaan we sleutelen aan onze eetcultuur. Kunstenares Sarojini Lewis doet een voorstel voor een nieuw ritueel en gebruikt daarbij de eenvoudige boon. Samen met onderzoekers Yolie Michielsen en Hester Dibbits neem je een plons in je emoties en de wereld van je fantasie voor het vormgeven van nieuwe plantaardige rituelen. Ze mogen groots en meeslepend zijn, maar het kan ook klein en subtiel. Welk idee gaat Nederland veroveren, en welk nieuw ritueel krijgt misschien wel een plekje in jouw leven?
Eetrituelen wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN.
Moderatoren: Melissa Korn & Lotte Sluiter
CORONATOEGANGSBEWIJS
Voor dit programma is een Coronatoegangsbewijs verplicht, in combinatie met een geldig identiteitsbewijs. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dien je in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten om als geldig coronatoegangsbewijs te gebruiken. Meer weten over het coronatoegangsbewijs, check Bezoek met Coronatoegangsbewijs.
GASTEN:
Hester Dibbits
Hester Dibbits is sinds 2011 als lector Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie verbonden. Sinds 2014 combineert zij haar werk voor de academie met een bijzonder hoogleraarschap aan de Erasmus School of History, Culture and Communication van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Yolie Michielsen
Yolie Michielsen combineert drie studies – consumptiesocologie, filosofie en culturele antropologie – in haar promotieonderzoek. Ze onderzoekt de sociale acceptatie van verandering in de manier waarop we eten en onze eetomgeving. Daarbij zoomt ze in op de proteïne-transitie en wil ze te weten komen welke emoties en culturele achtergronden een rol spelen bij dergelijke veranderingen.
Sarojini Lewis
Sarojini Lewis is heeft een achtergrond in de visuele kunsten en specialiseert zich in fotografie en video. Momenteel werkt ze als kunstenaar en curator naast haar promotieonderzoek in India. Ze heeft een grote fascinatie voor geschiedenis, landschap, de stad en haar mensen, en wat hen bindt. In haar werk gebruikt ze geregeld fantasie en surrealisme om de kijker uit te nodigen tot nieuwe perspectieven.
Bekijk hier deel 1 terug: