Terug naar overzicht

za 18 jan

Cerita Kita | reprise (NL)

Dit programma heeft al plaatsgevonden

Middagvoorstelling 15:00
Avondvoorstelling 20:00

Na een prachtige eerste uitvoering in oktober, zijn we heel blij mede te delen dat Cerita Kita in het nieuwe jaar in reprise zal gaan in Felix Meritis. Ga mee op reis langs een route vol podiumkunsten waarin het thema ‘Nusantara’ centraal staat.

Waar verhalen, tradities en kunstvormen, gevoed door de kracht van voorouders, samenkomen in een unieke viering van diversiteit en eenheid. Wandel door Felix Meritis en ervaar hoe de ruimtes tot leven komen met verschillende performances, elk met wortels in de rijke cultuur van de Indonesische archipel. Dit programma is gecureerd door Cheroney Pelupessy.

Nusantara

Nusantara, een woord dat resoneert met de rijke geschiedenis en diversiteit van Indonesië, verwijst naar de immense archipel van talloze eilanden en culturen. Oorspronkelijk gebruikt in het Majapahit-rijk, symboliseert Nusantara vandaag de eenheid binnen de verscheidenheid van Indonesië. Het is ook de naam van de toekomstige hoofdstad in Oost-Kalimantan, en staat als metafoor voor een verenigd Indonesië.

Unieke route met performances

Tijdens deze voorstelling, die zich afspeelt in het monumentale gebouw van Felix Meritis, wordt het publiek uitgenodigd om in groepen een unieke route te bewandelen door verschillende ruimtes van het gebouw. In elke ruimte ontdek je een andere performance, elk met wortels in de rijke cultuur van de archipel – van Maluku, Java tot Bali. De performers putten kracht uit hun diepgewortelde erfgoed en zetten hun persoonlijke verhalen en emoties om in kunst, eerbetoon en reflectie.

We nodigen de performers uit om hun eigen verhalen te vertellen en te transformeren tot kunst, door zich te verbinden met de erfenis van hun voorouders. Door middel van spoken word, muziek en dans zullen ze de herinneringen en spirit van hun voorouders eren. Deze voorstelling staat in het teken van het herdenken, voortzetten en versterken van de tradities en wijsheden die door de generaties heen zijn doorgegeven.

Programma

Cheroney Pelupessy

Cheroney Pelupessy is danseres, choreografe, en theatermaker. In 2019 maakte ze haar debuut als maker met haar eerste voorstelling Samsara en in 2022 ging haar multidisciplinair kunstproject ‘KETURUNAN’ in première. In dit project liet Cheroney haar vijf dansers aan de hand van familiefoto’s zijn of haar eigen verhaal kiezen en verbeelden. Zo ontstond een multidisciplinaire voorstelling over culturele identiteit, familie, saamhorigheid, nostalgie en over nooit vergeten waar je vandaan komt. Na 3 succesvolle tournees in Nederland, gaat de voorstelling in de zomer van 2024 op tournee in Indonesië.
Als maker bestaat de behoefte om haar eigen verhalen te vertellen, in zoektocht naar gemeenschap, representatie, en bewustwording.

“Het is mijn missie om verhalen te vertellen. Menselijke verhalen die kwetsbaar, ongehoord, en herkenbaar zijn. Verhalen die soms een beetje schuren, met een uitnodiging tot zelfreflectie. Ik geloof dat wij allen multidimensionale personen zijn, en ik wens hierin de uiteenlopende lagen van ons bestaan te onderzoeken en benadrukken. Door ervaringen en vraagstukken uit mijn eigen leven en die van mijn omgeving te delen, verlang ik ernaar om verbinding te creëren en een nieuw perspectief teweeg te brengen bij de toeschouwer.”

Tiga Batang Rumah
~ Teru Mahina Rumahlaiselan ~

Tiga Batang Rumah is een tifa-groep (traditioneel Moluks slagwerk). Drie vrouwen die met hart voor cultureel erfgoed het tifa-spel in leven houden.
Als 3e en 4e generatie Molukkers in Nederland is Tiga Batang Rumah erop gebrand het tifa-spel in leven te houden om daarmee een stuk cultuur en identiteit te laten voortbestaan.
Wortels, cultuur, tifa… datgene dat ons verbindt. Datgene dat ons als Molukkers verbindt. We delen slagen en ritmes die eeuwenoud zijn. Eeuwenoude slagen die anno 2024 nog gehoord mogen worden, opdat ze niet verloren zullen gaan. Om te verbinden, om te laten voortbestaan.

“Hoe kan je weten waar je naartoe moet gaan als je niet weet waar je vandaan komt?”

Krishna Sutedja

Krishna is een Balinese muzikant, afgestudeerd met een Master of Music aan de Codarts Hogeschool voor de Kunsten, Rotterdam. Opgegroeid als Balinese gamelan muzikant en componist, is Krishna’s specialisatie wereldmuziek (Gamelan) & elektronische muziek.  Studeren in Nederland en de Indonesische kunst en cultuur in Europa verder ontwikkelen was van jongs af aan zijn droom.  Momenteel componeert en doceert Krishna nog steeds Balinese gamelanmuziek in verschillende groepen in Europa (Nederland, België, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Italië en Spanje). Hij wil deze kans gebruiken om de Indonesische podiumkunsten en cultuur in Europa te promoten. Krishna heeft zichzelf ten doel gesteld zijn studie in het buitenland voort te zetten om zichzelf te verbreden en een innovatieve en invloedrijke muzikant te worden, die een aanwinst is voor zowel de Indonesische als de internationale gemeenschap.

Wayan Pitriana (Vivi)

Wayan Pitriana (Vivi) is een toegewijde Balinese danseres, gamelanspeler en zangeres die een culturele brug slaat met Europa sinds haar verhuizing naar België in 2012. Ze werkt samen met groepen als Gamelan Mudrasvara en Dwi Mekar en laat de schoonheid van de Indonesische cultuur zien door middel van boeiende optredens in heel Europa. Door samen te werken met gewaardeerde groepen als Dwi Bhumi in Rotterdam en op te treden in gerenommeerde zalen als L’Auditori de Barcelona, deelt ze met passie de rijkdom van de Indonesische cultuur.

Als zangeres van een Belgische band mengt ze haar traditionele roots met hedendaagse muziekstijlen. Met haar band laat ze haar traditionele kunst moeiteloos samensmelten met moderne genres. Vivi’s inzet voor het behoud van haar erfgoed blijkt uit haar optredens en workshops, waar ze de magie van de Indonesische dans en muziek deelt met een nieuw publiek.

Djé-rimo

Djé-rimo startte zijn carrière als rapper. In 2016 behaalde hij de finale van De Grote Prijs van Nederland. Nadat hij slaagde voor de opleiding Artiest op de Herman Brood Academie, maakte hij in 2020 definitief de switch naar poëzie en spoken word. Hij deelt veel van zijn gedichten op Instagram. Hierdoor genereerde hij steeds meer bekendheid als dichter. Sindsdien schrijft hij gedichten voor opdrachtgevers en draagt hij geregeld spoken word voor bij diverse events.

Djé-rimo haalt onder andere inspiratie uit veerkracht, anti-discriminatie en dekolonisatie. Persoonlijk, open en eerlijk. Dat zijn uitingen die Djé-rimo kenmerken. Vanuit zijn openheid en eerlijkheid weet hij mensen te raken.

Zijn visie: ‘Wanneer je de angst om je verhaal te delen trotseert, zal je merken dat je nooit de enige bent.’’

Jessica Manuputty

Haar aangeboren liefde en grote talent voor muziek brachten haar uiteindelijk naar het Utrechts Conservatorium, waar ze in 2008 afstudeerde. Hierna maakte Jessica als zangeres naam in de Nederlandse jazz- soul- en popmuziek. Ze speelde met bekende nationale en internationale acts als Jett Rebel, Barry Hay, het Metropole Orkest en Jacob Collier, in uitverkochte clubs als Paradiso en op festivals als Pinkpop, Lowlands, North Sea Jazz en Sziget.

In 2017 kwam Jessica’s eerste soloplaat TOMA! uit, een live opgenomen album met de Lagu Lagu uit haar jeugd. In maart 2023 heeft ze het vervolg TOMA TERUS uitgebracht en met dit materiaal tourt ze momenteel door Nederland. De klanken die Jessica en haar band op zowel het podium als in de studio laten horen zijn tijdloos, troostvol en grenzeloos mooi.

Would you like to attend this program, but don’t have the means to pay for a ticket? Send an email to info@felixmeritis.nl, we can work something out.