Terug naar overzicht

vr 11 jun

Beleef je eigen dood

Dit programma heeft al plaatsgevonden

This body that once was you

Verschillende data en tijden. Klik op KOOP TICKETS om de nog beschikbare tijden voor deze dag te zien. Ga naar de >agenda< voor alle data.

Uitverkocht? Meld jezelf aan voor de >wachtlijst< of werk mee aan het >onderzoek<

Mediteren op jouw eigen dood? In de audio-installatie This body that once was you van kunstenaars Babs Bakels en Vibeke Mascini oefen je het sterven, als voorbereiding op het onvermijdelijke einde. Gezeten in een veld van menselijk botstof in de Concertzaal van Felix Meritis visualiseer je een half uur lang jouw eigen dood. Een stem begeleidt je van je laatste ademteug naar de transformatie tot glimmende kever en flarden DNA. Waarom? Boeddhisten en klassieke filosofen vinden dat je de dood juist moeten leren kennen, of nog beter: moet ondergaan, als voorwaarde voor een zinvol bestaan.

Mocht je de installatie niet kunnen bijwonen, maar wil je wel onderdeel zijn van het onderzoek? Vul dan deze vragenlijst in, het kost slechts 15 minuten van je tijd en je krijgt een gratis Memento Mori Birthday Calendar opgestuurd. 

De oefening is gebaseerd op The nine cemetery contemplations, een boeddhistische meditatie waarin je alle stadia van verval visualiseert. Kunstenaars Bakels en Mascini hebben wetenschappers gevraagd te reageren op de stadia van ontbinding in de meditatie. Wat gebeurt er op moleculair niveau als ons lichaam uiteen valt en hoe keren wij terug in de elementaire keten? This body that once was you is het resultaat van deze gesprekken: een intieme audio-ervaring beschikbaar voor één persoon. 

Wetenschappelijk onderzoek 

Wat doet deze audio-installatie met je? Deelnemers aan This body that once was you zijn onderdeel van een wetenschappelijk onderzoek naar doodsangst in coronatijd, uitgevoerd door hoogleraar Communicatie en Beïnvloeding Enny Das aan de Radboud Universiteit. Onderzoekers onderwerpen de bezoeker na afloop van de visualisatie aan psychologische tests om de uitwerking van het kunstwerk te meten. De uitkomsten geven inzicht in het denken over de dood. Eind juli worden de eerste onderzoeksresultaten bekend gemaakt in de VPRO podcast Kassiewijle

Podcast Kassiewijle

This body that once was you is onderdeel van de podcast Kassiewijle (Prospektor in coproductie met VPRO). In deze  zesdelige podcast wordt onze complexe relatie met de dood onderzocht. Kunstenaar en funerair specialist Babs Bakels is van jongs af aan mateloos gefascineerd door de dood. Radiomaker Laura Stek, die haar sterfelijkheid juist graag negeert, raakte geïntrigeerd door Babs: waarom omringt iemand zich constant met eindigheid en verval? Samen onderzoeken ze in coronatijd onze omgang met de dood, van de laatste adem tot het hiernamaals.

Praktische info

Het hele programma duurt 75 minuten, en de audio van de installatie is Engels gesproken.

Dit programma vindt plaats in Felix Meritis van 9 tot en met 15 juni. Om tickets te kopen voor de andere dagen ga je naar onze agenda.

Credits
  • Concept Babs Bakels, Vibeke Mascini
  • Onderzoek Enny Das (Radboud Universiteit) 
  • Bouw Frank Odink 
  • Producent Prospektor (Eefje Blankevoort, Laura Verduijn, Sanne Wiltink, Suzie Hagens, Lara Aerts)
  • Mede mogelijk gemaakt door Amsterdam Fonds voor de Kunst, Centre for Language Studies Nijmegen, Felix Meritis
  • Beeld Ilya Rabinovich