Terug naar overzicht

do 16 feb

AI for Good #3: designer death

Zaal open
19:00
Aanvang
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Over doodgaan in het digitale tijdperk

Een toekomst met artificiële intelligentie lijkt onvermijdelijk. AI heeft de potentie om bij te dragen aan het oplossen van urgente problemen als klimaat, onderwijs en (na)zorg. Maar elke technologie kent risico’s en gevaren. Hoe gebruiken we AI for good? Op donderdag 16 februari is het tijd voor #3 uit deze interessante reeks. Dit keer gaat het over de dood en de (nieuwe) regels voor rouwen en reïncarnatie in tijden van algoritmen.

We chatten met dierbaren die er niet meer zijn. Amazon’s Alexa leest kleinkinderen voor met de stem van opa die pas is overleden. We vinden rust in gesprek met digitale, interactieve reïncarnaties van onze familieleden. Hoe beïnvloedt AI rouwen en reïncarnatie?

Samen met moderator Laurens Vreekamp, Laura Cramwinckel, Roshan Nejal, Oscar Peters en jou, het publiek, onderzoeken we tijdens deze avond wat het betekent als we steeds meer zaken rondom sterven, dood en nabestaan digitaliseren en met kunstmatige intelligentie verrijken.

Hoe kunnen we deze belangrijke en onvermijdelijke gebeurtenissen in ons leven (en dat van onze nabestaanden) zo goed mogelijk vormgeven en, indien gewenst, vasthouden en verlengen? 

Kom op donderdagavond 16 februari naar Felix Meritis en praat mee.

AI FOR GOOD

In deze serie presenteren creatieve makers en ondernemers die met AI werken hun eigen werk, best practices en nemen ze ons mee in de actualiteit van kunstmatige intelligentie. Wat kunnen wij, en zij als makers, van de inzichten van wetenschappers leren? En van de methodes van kunstenaars? Hoe worden de mogelijkheden van AI zinvol en verantwoord ingezet?

Laurens Vreekamp | Programmeur & moderator

Laurens Vreekamp (moderator) is oprichter van Future Journalism Today en schrijver van het boek The Art of AI. Hij programmeerde en modereerde eerder al AI for Good #1 over Media & Kunst en #2 over Inclusiviteit en Veiligheid. We zijn blij dat hij terug is met deze interessante editie.

Stefanie SchillMöller | Death Trend Expert

Stefanie is een Trend Analyst & Innovatie Strateeg met een focus op death trends. Door ervaringen in de zorg en de dood van haar tante, begon Stefanie haar eigen onderzoek naar trends en nieuwe ontwikkelingen rond dood, rouw en herinnering te doen. “Het anonieme en gestandaardiseerde einde van het leven van een geliefd individu vond ik schokkend. Verouderd, versleten, onaantrekkelijk en zonder enig aspect van personalisatie, duurzaamheid en digitale innovaties, ontmenselijkte het proces het verdriet en leek dit vreemd genoeg vast te zitten in het verleden.” Stefanie’s doel is een ander, moderner en helend beeld te schetsen, nieuwe ideeën op dit gebied te ondersteunen en bedrijven te helpen positieve veranderingen in gang te zetten.

Roshan Nejal | Uitvinder van Deep Fake therapy

Roshan Nejal is grondlegger van Deep Fake Therapy. Hij verzorgt hierover workshops en talks. Roshan werkte eerst vier jaar als zelfstandig maker voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Als regisseur was hij destijds verantwoordelijk voor de inhoudelijke invulling van levensbeschouwelijke programma’s.  Op de opleiding Regie Documentaire zocht en vond hij een filmische verdieping van het vak. Vanaf het eerste jaar richtte Roshan zich op storytelling in Virtual Reality en onderzocht hij de inhoudelijke mogelijkheden van deze nieuwe technieken. Zijn afstudeerfilm Deepfake Therapy (2020) gaat over nabestaanden die via een laptop hun overleden dierbaren spreken. In de toekomst hoopt Roshan meer films te maken over de invloed van nieuwe technologieën op gewone mensenlevens.

Oscar Peters | Kunstenaar

Oscar Peters (1981) houdt zich voornamelijk bezig met het maken van grootschalige kinetische sculpturen. Hij is gefascineerd door de menselijke obsessie met gesimuleerd geweld. Net als de spicy pepers die we eten of achtbanen waaraan we ons laten afschieten, bouwt hij mechanische sculpturen die een fysieke reactie oproepen. Humor maakt de meeste dingen tastbaar, daarom trekken de sculpturen je vaak aan met ‘n lach, om je vervolgens in de luren te leggen. Momenteel onderzoekt hij grote thema’s als verlies, verdriet en woede. Oscar woont en werkt in Amsterdam en heeft een atelier in Het Domijn in Weesp.

Leoniek van der Maarel | Rouwtherapeut

Leoniek van der Maarel (1961) is geschoold als orthopedagoog, hypnotherapeut, psycholoog en sinds 1999 werkzaam als rouwtherapeut. In eerste instantie voor kinderen en jongeren en alleen rondom dood, maar later ook voor volwassenen, gezinnen en rondom allerlei verliezen. Naast haar eigen praktijk, werkt zij ook (inter)nationaal online en geeft zij, live en online, trainingen op het gebied van rouw. Daarnaast is zij docent bij de Sociale Academie Utrecht. Met haar organisatie Het Nieuwe Rouwen is zij constant op zoek naar innovatieve initiatieven die mensen in rouw verder kunnen helpen.