Buy ticket

Terug naar overzicht

do 16 feb

AI for Good #3: designer death

Zaal open
19:00
Aanvang
20:00
Standaard prijs
Prijs inclusief korting

Een toekomst met artificiële intelligentie lijkt onvermijdelijk. AI heeft de potentie om bij te dragen aan het oplossen van urgente problemen als klimaat, onderwijs en (na)zorg. Maar elke technologie kent risico’s en gevaren. Hoe gebruiken we AI for good? Op donderdag 16 februari is het tijd voor #3 uit deze interessante reeks. Dit keer gaat het over de dood en de (nieuwe) regels voor rouwen en reïncarnatie in tijden van algoritmen. Het programmabeeld is gemaakt door DALL·E met de termen ‘death computer art‘ als input.

We chatten met dierbaren die er niet meer zijn. Amazon’s Alexa leest kleinkinderen voor met de stem van opa die pas is overleden. We vinden rust in gesprek met digitale, interactieve reïncarnaties van onze familieleden. Hoe beïnvloedt AI rouwen en reïncarnatie?

Samen met moderator Laurens Vreekamp, Laura Cramwinckel, Roshan Nejal en jou, het publiek, onderzoeken we tijdens deze avond wat het betekent als we steeds meer zaken rondom sterven, dood en nabestaan digitaliseren en met kunstmatige intelligentie verrijken.

Hoe kunnen we deze belangrijke en onvermijdelijke gebeurtenissen in ons leven (en dat van onze nabestaanden) zo goed mogelijk vormgeven en, indien gewenst, vasthouden en verlengen? 

Kom op donderdagavond 16 februari naar Felix Meritis en praat mee.

AI FOR GOOD

In deze serie presenteren creatieve makers en ondernemers die met AI werken hun eigen werk, best practices en nemen ze ons mee in de actualiteit van kunstmatige intelligentie. Wat kunnen wij, en zij als makers, van de inzichten van wetenschappers leren? En van de methodes van kunstenaars? Hoe worden de mogelijkheden van AI zinvol en verantwoord ingezet?

Laurens Vreekamp | Programmeur & moderator

Laurens Vreekamp (moderator) is oprichter van Future Journalism Today en schrijver van het boek The Art of AI. Hij programmeerde en modereerde eerder al AI for Good #1 over Media & Kunst en #2 over Inclusiviteit en Veiligheid. We zijn blij dat hij terug is met deze interessante editie.

Laura Cramwinckel | Kenniscentrum, educatie & funeraire academie Tot Zover, begrafenismuseum

Laura Cramwinckel (1976) is afgestudeerd vormgever Man & Public Space aan de Design Academy Eindhoven (2001) en religiewetenschapper. Als onderdeel van haar studie MA Humanities aan Tilburg University deed ze vooral onderzoek naar uitvaart gerelateerde onderwerpen. Haar thesis (2012) ging over recente ontwikkelingen in crematoriumarchitectuur. Vanaf 2014 werkt ze voor Tot Zover.

Roshan Nejal | Uitvinder van Deep Fake therapy

Roshan Nejal is grondlegger van Deep Fake Therapy. Hij verzorgt hierover workshops en talks. Roshan werkte eerst vier jaar als zelfstandig maker voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Als regisseur was hij destijds verantwoordelijk voor de inhoudelijke invulling van levensbeschouwelijke programma’s.  Op de opleiding Regie Documentaire zocht en vond hij een filmische verdieping van het vak. Vanaf het eerste jaar richtte Roshan zich op storytelling in Virtual Reality en onderzocht hij de inhoudelijke mogelijkheden van deze nieuwe technieken. Zijn afstudeerfilm Deepfake Therapy (2020) gaat over nabestaanden die via een laptop hun overleden dierbaren spreken. In de toekomst hoopt Roshan meer films te maken over de invloed van nieuwe technologieën op gewone mensenlevens.