Buy ticket

Terug naar overzicht

ma 31 okt

AI for Good #2: inclusiviteit & veiligheid

Zaal open
19:00
Aanvang
20:00
Standaard prijs
Prijs inclusief korting

Hoe kan AI de wereld verbeteren? Een toekomst met artificiële intelligentie lijkt onvermijdelijk. AI heeft de potentie om bij te dragen aan het oplossen van urgente problemen als klimaat, onderwijs en zorg. Maar elke technologie kent risico’s en gevaren en kan misbruikt worden. Hoe gebruiken we AI for good?

Op zoek naar de waarde(n) van kunstmatige intelligentie

In deze serie presenteren creatieve makers en ondernemers die met AI werken hun eigen werk, best practices en nemen ze ons mee in de actualiteit van kunstmatige intelligentie. Wat kunnen wij, en zij als makers, van de inzichten van wetenschappers leren? En van de methodes van kunstenaars? Hoe worden de mogelijkheden van AI zinvol en verantwoord ingezet?

Beleef AI-kunst en leer wat de-biasen ­en Machine Learning-modellen zijn. Hoor wat we wél aan Big Tech hebben en voor welke dystopische scenario’s je echt niet bang hoeft te zijn. Kom ook en maak samen met denkers en doeners AI-plannen voor een mooiere toekomst.

31 oktober 2022 – AI for Good #2: inclusiviteit & veiligheid

AI wordt op grote schaal ingezet door bedrijven en overheden. Bijvoorbeeld om mensen aan te nemen, verkeersstromen te reguleren of spam uit je inbox te filteren. Handig! Maar het kan ook goed mis gaan: denk aan het toeslagenschandaal, discriminerende algoritmes en dodelijke ongelukken met zelfsturende voertuigen.

Vanavond bespreken we wat er al gebeurt en vooral hoe het (nog) beter kan. Hoe voorkomen we dat AI wordt gebruikt voor manipulatie, buitensluiting en social scoring? Wat is een eerlijk systeem om nieuwe werknemers te werven? Kunnen onderzoekers hun eigen dataset de-biasen? En welke risico’s kent AI voor jou? Iedereen heeft te maken met AI, dus waar moeten we op letten?

Gasten:

Laurens Vreekamp (moderator) is oprichter van Future Journalism Today en schrijver van het boek The Art of AI.

David Graus werkt als lead data scientist bij Randstad Groep Nederland, waar hij onder meer AI inzet voor het samenbrengen van werk en werkzoekenden. Daarnaast is hij bestuurslid van SETUP, het platform voor een technologie-kritische samenleving. David is gepromoveerd in zoekmachinetechnologie aan de Universiteit van Amsterdam in 2017, waar hij onderzoek deed naar computationele methoden voor geautomatiseerde verwerking van grootschalige tekstuele digitale sporen. Hij is een pleitbezorger voor het bewust en bedachtzaam ontwerpen en bouwen van AI systemen die positieve impact kunnen maken. Bij Randstad onderzoekt hij onder meer de inzet van synthetische data voor het trainen van minder bevooroordeelde AI systemen. Voor zijn tijd bij Randstad werkte David bij de FD Mediagroep met zijn team aan een aanbevelingssysteem voor het FD die redactionele waarden in acht neemt. 

Dasha Simons is managing consultant bij IBM gespecialiseerd in AI en ethiek. In 2019 studeerde ze af als best graduate in Industrieel Ontwerp aan de TU Delft op het onderwerp “Design for Fairness in AI”. Sindsdien gebruikt ze haar creativiteit en menselijk perspectief om AI betrouwbaarder te ontwerpen. In haar werk heeft ze onder andere de initiatie van de wereldwijde ‘Trustworthy CoE’ bij IBM begeleid, trainingen op dit vlak ontwikkeld, en adviseert ze bedrijfsleven en overheden over het creëren van uitlegbare en eerlijkere artificiële intelligentie.

Aaron Mirck begon zijn carrière als journalist bij The Post Online, waarna hij de overstap maakte naar PR. Hij was betrokken bij overheidscampagnes zoals NIX18 en de Donorweek en sinds 2014 werkt hij met/voor tech-sta rtups, zoals dating-app Inner Circle en Spotify-uitdager Deezer. Ook was hij mede-oprichter en CEO van Presscloud, een startup die publiciteit ook bereikbaar wilde maken voor minder grote bedrijven. Sinds 2007 publiceert en performt Mirck onregelmatig poëzie en proza, van podia op festivals tot literaire tijdschriften. In 2021 kwam zijn debuutbundel uit; Dit Algoritme Deugt Niet. Een rode draad in deze loopbaan: Mircks fascinatie voor technologie, tijdgeest en media. Dat loopt van poëzie over de platform-economie tot handige tips voor minder schermtijd.