AI for Good #1: media & kunst
Hoe kan AI de wereld verbeteren?
Een toekomst met artificiële intelligentie lijkt onvermijdelijk. AI heeft de potentie om bij te dragen aan het oplossen van urgente problemen als klimaat, onderwijs en zorg. Maar elke technologie kent risico’s, gevaren en kan misbruikt worden. Hoe gebruiken we AI for good?
AI transformeert de manier waarop nieuws en kunst gemaakt en geconsumeerd wordt.
AI is in staat enorme hoeveelheden informatie te analyseren, wat onmogelijk is voor een mens. Bijvoorbeeld duizenden tweets over vrouwelijke politici voor een onderzoek naar online seksisme of miljoenen satellietbeelden van de hele planeet om de schaal en spreiding van illegale mijnbouw in kaart te brengen. AI kan online trends voorspellen – maar daardoor misschien ook manipuleren, of zelfs starten?
AI kan immers, met al die datasets als input, ook zelf creëren. AI maakt muziek, video’s en andere kunst en schrijft op basis van een titel en tussenkopjes hele artikelen. De eerste AI-romans en dichtbundels zijn al verschenen, en zijn niet te onderscheiden van een menselijke auteur. En die hondenoren of kattenstem of ander special effect op je favoriete social mediaplatform? AI.
Vanavond spreken we drie ontwikkelaars over hun werkpraktijk en uitdagingen. Hoe gebruiken zij AI for good en wat zijn hun dilemma’s?
Na afloop van het programma kun je je laten onderdompelen in de speelse Mixed Reality ervaring ‘De Vrije Hand’ van Studio VRij. Bekijk hier de trailer.
In dit tweeluik presenteren creatieve makers en ondernemers die met AI werken hun eigen werk, best practices en nemen ze ons mee in de actualiteit van kunstmatige intelligentie. Wat kunnen wij, en zij als makers, van de inzichten van wetenschappers leren? En van de methodes van kunstenaars? Hoe worden de mogelijkheden van AI zinvol en verantwoord ingezet?
Beleef AI-kunst en leer wat de-biasen en Machine Learning-modellen zijn. Hoor wat we wél aan Big Tech hebben en voor welke dystopische scenario’s je echt niet bang hoeft te zijn. Maak samen met denkers en doeners AI-plannen voor een mooiere toekomst.
Lees hier meer over AI for Good #2: inclusiviteit & veiligheid of bezoek beide programma’s uit dit tweeluik en koop een passe-partout.
Gasten:
Hendrik Vincent Koops is AI-onderzoeker en componist. Hij is afgestudeerd in Sound Design en Music Composition aan de HKU Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en in Artificial Intelligence aan de Universiteit Utrecht. Na een onderzoeksstage aan de Carnegie Mellon University in Pittsburgh verdedigde hij zijn proefschrift over Computational Modelling of Variance in Musical Harmony aan de afdeling Information and Computing Sciences van de Universiteit Utrecht. Zijn promotie werd begeleid door dr. Anja Volk en prof. dr. Remco C. Veltkamp. Momenteel werkt hij als Senior Data Scientist bij RTL Nederland aan AI Multimedia projecten voor lineaire televisie en video on demand. Hendrik Vincent Koops is componist en schrijft autonome stukken en werken voor films en commercials.
(Hendrik Vincent Koops is deze editie te gast i.p.v. Janne Spijkervet. Zij is deze keer verhinderd, maar zal op de editie van 31 oktober wel spreken.)
Serena Westra is ontwerper en combineert AI/ML met Design. Ze is op missie om de twee werelden samen te brengen en spreekt hierover op verschillende internationale conferenties. Onlangs publiceerde ze met Ioannis Zempekakis de white paper “AI-by-Design: A 6-Step Approach for Building Human-Centred AI Solutions”. Serena werkt als Strategic Experience Designer bij IKEA. Voorheen werkte ze in het AI innovatie team van OLX Group, een van de grootste online platforms voor tweedehands spullen en autos. Ze studeerde New Media & Digital Culture aan de Universiteit van Amsterdam.
Casper Schipper is als ontwerper en ‘creative technologist’ geïnteresseerd in de manier waarop AI onze manier van leven in toenemende mate beïnvloedt. Zo onderzoekt hij met beeldend kunstenaar Daniela Schwabe of AI onze herinneringen kan uitbreiden of veranderen en met zijn studenten hoe je als maker creatief kunt sparren met en je kunt laten inspireren door AI. Casper studeerde Graphic Design aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst en Media Technology aan de Universiteit Leiden. Hij was mede-oprichter van ontwerpbureau Perceptor en kunstplatform Patty Morgan. Op dit moment runt hij samen met Robin Smits en Bram Bogaerts studio Superposition, die zich specialiseert in het vertellen van verhalen door middel van design, technologie en code. Daarnaast doceert hij het vak Design with Machines bij de opleiding Design Art Technology aan de ArtEZ Academie voor Art & Design in Arnhem.
Laurens Vreekamp (moderator) is oprichter van Future Journalism Today en schrijver van het boek The Art of AI.
De Vrije Hand is een speelse Mixed Reality (MR) ervaring waar co-creatie met alle deelnemers centraal staat. Ideeën worden tastbare beelden via de meest intuïtieve interface die er bestaat: onze eigen handen. Samen kun je nieuwe kleuren en vormen tot werkelijkheid brengen. Bekijk hier de trailer.