Terug naar overzicht

di 9 mrt

TechTalks #3: Fake news in verkiezingstijd

Aanvang
17:30
Dit programma heeft al plaatsgevonden

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen onderzoekt de Rode Hoed hoe groot het probleem van desinformatie en fake news in Nederland is. 

De presidentsverkiezingen in de VS toonden hoe fake news een ontwrichtende werking op de maatschappij kan hebben met grote politieke gevolgen. Maar wat is de stand van desinformatie in Nederland, vlak voor de Kamerverkiezingen? Momenteel lijken Big Tech bedrijven te bepalen wanneer wij als burger wel of niet worden blootgesteld aan nepnieuws. Welke rol en verantwoordelijkheid heeft de Nederlandse overheid als het gaat om burgers te beschermen tegen desinformatie?  Is er wetgeving als het gaat om online campagnevoeren of ligt die taak helemaal niet bij de overheid? En wat kan je zelf doen om je hiertegen te wapenen?

Met journalisten en fake-news experts onderzoekt de Rode Hoed of en hoe politieke partijen zelf aan online politieke manipulatie doen of fake news inzetten. Of andere technologische tactieken gebruiken die wellicht niet al te democratisch zijn.

Bekijk de stream hier live op 9 maart om 17:30: