Roman Sabajo Lezing: MOVE THE CROWD & FIGHT THE POWER
De Roman Sabajo Alumni Club (onderdeel van de Patta Academy) en Felix Meritis slaan de handen ineen en hosten de eerste editie van de Roman Sabajo Lezing: MOVE THE CROWD & FIGHT THE POWER. Deze avond staat in het teken van artivism: hoe kunnen we onze individuele en collectieve creativiteit inzetten om de maatschappij te bevragen en te veranderen?
Illustratie door Brian Elstak
In zijn boek ‘The Creative Act’ beschrijft de Amerikaanse muziekproducent en co-founder van Def Jam, Rick Rubin, dat in ieder individu een bron van creativiteit schuilt. Volgens hem is creatie een voortdurende activiteit die diep doordringt in de essentie van ons dagelijks leven. Deze creativiteit wordt door de eeuwen heen ingezet als bron van activisme. Of het nu gaat om schilderijen of HipHop-albums, kunst en creatieve expressie hebben door de eeuwen heen gediend als krachtige middelen van verzet en rebellie tegen heersende regels, conventies en normen.
HipHop-cultuur
Voor de eerste editie van de Roman Sabajo Lezing staat HipHop-cultuur centraal, een schoolvoorbeeld van een movement die begonnen is vanuit artistic activism en verzet. Kunstenaars en creatieve geesten die diep verweven zijn met en zich laten inspireren door HipHop komen samen.
Introductie & gesprek
Na een korte introductie over het thema door muzikant en co-founder van House of Knowledge, Tasha Slagtand, delen rolmodellen uit de creatieve en culturele sector, waaronder Yousef Gnaoui (beter bekend als artiest Sef), Arjun Chadha (GetFamiliarMag) en Farida Sedoc (beeldend kunstenaar en oprichter Hosselaer) hun inzichten tijdens een interactief gesprek, begeleid door HipHop-fragmenten en gemodereerd door Jennifer Muntslag.
De sprekers reflecteren op hoe ze de kernprincipes uit HipHop-cultuur in hun eigen creatieve proces toepassen om een boodschap te verspreiden en te vechten tegen onrecht en onderdrukking. Vragen als: creëer je als artivist met de intentie dat werk inherent activistisch is of is dit slechts een bijgevolg van het onderwerp dat je kiest? Zijn makers verantwoordelijk om met hun creaties een boodschap door te geven of leggen we te veel druk op hen? Wat is ervoor nodig om een boodschap over te brengen aan de nieuwe generatie?
Doe mee en deel jouw perspectief
Tijdens het gesprek ben je uitgenodigd om jouw perspectief te delen en vragen te stellen. Gezamenlijk onderzoeken we hoe je door middel van kunst en creativiteit mensen bewust kan maken van, en kritisch kan laten reflecteren op hoe maatschappelijke structuren in elkaar zitten en hoe je deze kan veranderen.
‘MOVE THE CROWD & FIGHT THE POWER’ biedt een open dialoog over dit relevante thema dat herkenbaar is voor veel jonge creatives.
Meer info over de invulling van het programma TBA!
*Dit programma is Nederlandstalig
Over:
Oprichters Edson Sabajo en Guillaume Schmidt van Patta weten als geen ander hoe moeilijk het is om je dromen na te jagen zonder netwerk, voorbeelden in je omgeving en/of sterke rolmodellen. Daarom hebben zij besloten om Patta Academy op te richten om terug te geven aan hun community.
De Patta Academy is een traject waar jonge creatieve ondernemers handvatten en het netwerk krijgen om zichzelf te ontwikkelen en uiteindelijk beter te worden dan de vorige generatie. In de naam van zijn zoon, Roman Arantes Sabajo, is de alumni club voor de graduates tot leven gewekt.
De message ‘Each One Teach One’, waar zowel Patta als de Patta Academy voor staan, willen de alumni van de Roman Sabajo Alumni Club zelf ook weer doorgeven aan hun generatie. Als de jonge generatie zien zij het als hun verantwoordelijkheid om elkaar te blijven educaten en te stimuleren om het anders te doen. Dit doen ze dit jaar door middel van de eerste editie van de Roman Sabajo Lezing.
Het doel van de Roman Sabajo lezing is om de jonge generatie bijeen te brengen om samen te leren van -en in gesprek te gaan met- individuen met een innovatieve en open-minded kijk op de wereld, pioniers die ergens voor durven te staan en daarmee deze nieuwe generatie kunnen inspireren.
Sprekers
Tasha Slagtand
Als muzikant, producer, creatief maker en culturele ondernemer heeft ‘Tasha’s World’ meer dan een naam voor haarzelf gemaakt. Via House of Knowledge en Platform Sabi zet Tasha zich in om bewustzijn en educatie over sociaal maatschappelijke thema’s en het koloniaal verleden door te geven. Ook ondersteunt ze jong muzikaal talent via ontwikkelingstrajecten en als vakdocent, adviseur en actief lid van diverse kunst en cultuurcommissies. Met haar veelzijdigheid wordt ze vaak uitgenodigd om haar wijsheden, kennis en kunde te delen vanuit verschillende posities.
Yousef Gnaoui (Sef)
Yousef Gnaoui (22 juni 1984), ook bekend als Sef, sloeg in 2011 zijn eigen weg in als solo-artiest nadat hij debuteerde in de groep Flinke Namen. Hij begon zijn solocarrière met het album De Leven, maar bracht eerder ook al nummers met The Opposites en Dio uit. Gaandeweg heeft Sef bewezen dat hij als artiest niet gecategoriseerd kan worden en juist kracht haalt uit het verleggen van zijn muzikale grenzen. Daarbij is zijn creatieve vrijheid leidend en zet hij zich met zijn veelzijdigheid af tegen de status quo binnen de muziekindustrie.
Sef laat zijn creativiteit niet alleen weerklinken in zijn teksten, maar laat dit ook doorschemeren in de manier waarop hij zijn verhalen brengt. Voor zijn laatste album Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag lanceerde de artiest een bijbehorende korte film. Hiermee laat Sef zien dat hij muziek ziet binnen een groter geheel, waarbij expressie en het overbrengen van een boodschap het allerbelangrijkste voor hem zijn.
Farida Sedoc
Farida Sedoc is beeldend kunstenaar. Ze werkt in verschillende media en creëert twee- en driedimensionale werken. Haar werk is nauw verbonden met de ideologie van de straatcultuur, waar de stad en haar burgers elkaar ontmoeten en intersectionaliteit voortdurend in twijfel wordt getrokken. Ze onderzoekt en bevraagt culturele uitwisseling en de invloed van monetaire economie, erfgoed en politiek op de toekomst van globalisme en gemeenschapsleven.
Arjun Chadha
Arjun Chadha is oprichter, uitgever en journalist van Get Familiar Magazine, een onafhankelijk én prijs-winnend (Engelstalig) interview tijdschrift, die HipHop-cultuur in de breedste zin viert en verkent. Middels diepgaande kritische interviews met internationale multidisciplinaire makers (kunst, literatuur, journalistiek, muziek, etc.) weet Get Familiar Magazine dringende maatschappelijke vraagstukken te bespreken omtrent o.a. racisme, seksisme, migratie, dekolonisatie, en gentrificatie. Als een liefhebber van zowel HipHop-cultuur als thought-provoking journalistiek heeft Arjun meer dan genoeg skin in the game om regelmatig uitgenodigd te worden bij verschillende panels en evenementen om zijn kennis, inzichten en liefde voor de HipHop-cultuur te delen.
Jennifer Muntslag
Jennifer is presentatrice en geboren performer die als een frisse wind, vol enthousiasme en humor door de zaal heen waait. Haar klussen variëren van een wekelijkse late night talkshow bij Pakhuis de Zwijger, jaarlijks terugkerende host tijdens Oerol, Amsterdam Roots Festival, Kunstbende, vloggen voor Shot of Culture en diverse Spoken Word events tot aan clubavonden in de Paradiso, Melkweg en vele clubs/festivals in binnen- en buitenland.
DJ
Max B
Max B, Rotterdam-based creative with deep roots within Hip-hop culture. His bi-weekly radioshow ‘Politics as Usual’ now runs a catalogue with over 20 episodes, with both mix- and guestshows having NL and BE’s most exciting new- and old talent on the roster. With deep soul and Hip-hop cuts at the base of his sound he seemlessly taps in- and out of other genres making him a welcome guest in cities all over Europe.
Would you like to attend this program, but don’t have the means to pay for a ticket? Send an email to info@felixmeritis.nl, we can work something out.