Terug naar overzicht

vr 19 apr

Questions of Home

Zaal open
19:00
Aanvang
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Heesterveld Creative Community en Raziyah Heath slaan de handen ineen en hosten in Felix ‘Questions of Home’: een avond gewijd aan de dynamiek tussen individuen en hun omgeving, met live acts, poëtische voordrachten, talks en een mini-markt. 

Programmabeeld: Familie op het Kwakoe festival, Bijlmerpark 16 augustus 1992, foto Doriann Kransberg, collectie Stadsarchief Amsterdam.

‘Questions of Home’ verkent het concept van thuis en de invloed van veranderingen in onze directe omgeving. Van de opkomst van nieuwe buren tot het verdwijnen van vertrouwde herkenningspunten: we onderzoeken hoe deze evoluties ons gevoel van thuis beïnvloeden. 

Wat betekent het om thuis te zijn?

Tijdens deze avond brengen we kunstenaars, creatives en ondernemers die nauw verbonden zijn met Amsterdam Zuidoost samen in de binnenstad van Amsterdam. Thema’s als zelfexpressie, verbondenheid en identiteit worden belicht in relatie tot de snel veranderende en gegentrificeerde omgeving van Zuidoost. We nodigen deelnemers uit om hun persoonlijke verhalen en ervaringen te delen, terwijl we gezamenlijk reflecteren op wat het betekent om thuis te zijn. 

De avond staat ook in het teken van de herinneringen van mensen en het geleefde archief in Amsterdam Zuidoost, die leeft in de DIY-cultuur van ondernemers. ‘Questions of Home’ biedt een ruimte voor introspectie en dialoog over deze essentiële thema’s in onze gemeenschap. 

Gemodereerd door Raziyah Heath, gesprekken met Bijlmer BookstoreGeorge Adegite, een poëtische bijdrage van Schiavone Simson, en performances door Razeen Khattab en Bahghi Yemane. Ook zal er gedurende de avond een mini-markt met lokale ondernemers plaatsvinden, waarbij ook de stripboeken van George, Rossel Chaslie en een deel van de catalogus van Bijlmer Bookstore te koop zijn. De avond eindigt met een DJ, dansje en borrel.  

Op de mini-markt:

  • Tiffany Stuart van Aanu Essentials
  • Altagracia van Celebrations Affirmations
  • Rossel Chaslie
  • Nicole van Synestheet
  • Arnetia Abbigail
  • Bijlmer Bookstore
  • George Adegite
  • Chef Angie B

Line-up & host

Raziyah Heath – host

Raziyah Heath is werkzaam als programmamaker, curator, schrijver, cultuurcriticus, spreker, onderzoeker en cultureel evenementen-organisator. Ze is een nieuwsgierig aagje, overdenker, muziekliefhebber en allround nerd. Raziyah is geïnteresseerd in controverses en tegenstrijdigheden en werkt voornamelijk in hedendaagse kunst, muziek en het nachtleven. Ook wordt ze vaak tijdens panels en evenementen ingezet om te spreken over haar bevindingen.

George Adegite – illustrator

George Adegite is een creatieve duizendpoot uit Amsterdam zuidoost. Geef hem een potlood en er ontstaan vette creaties. Waar andere kids vroeger televisie keken, had George meer oog voor zijn eigen tekenfilm. Toen al wilde George zelf bepalen wat er op beeld kwam en liet hij zijn eigen tekeningen tot leven komen. Nog steeds ontstaan al zijn ideeën uit zijn schetsen, de ene keer is dat een creatief ontwerp voor zijn music design agency: Cablai, de andere keer een strip voor zijn stripserie SiMSALABiMS.

Bahgi – zangeres

Bahghi zingt met een engelachtige stem waarmee ze je zachtjes in haar wereld verwelkomt. De zangeres, songwriter en producent komt uit een Eritrese familie en groeide op in Amsterdam. Vanaf haar vierde speelt ze klassiek viool en sindsdien is haar liefde voor het maken van muziek nooit gestopt. In 2018 studeerde ze (cum laude) af aan het Conservatorium van Amsterdam in de richting jazz zang. Bahghi smeedt een universele connectie met haar muziek door haar veelzijdigheid en unieke authentieke sound.

Momenteel is ze bezig met een nieuw muzikaal project waarover binnenkort meer te zien en te horen is.

Razeen – artiest

Als Soedanees, opgegroeid in Nederland, beweegt Razeen zich op de dunne lijn tussen zijn Afro-Arabische roots en Westerse invloeden uit de popcultuur.

Hij omschrijft zichzelf als ingetogen en speels dus kun je een dynamisch, energiek en toch kwetsbaar optreden verwachten.

Maak je klaar voor Arabische/Engelse dansmuziek!

Schiavone Simson – auteur/spoken word artiest

n 2015 begon haar carrière als creatief schrijver en spoken word artiest. Toen ze in 2017 het leertraject Poetry Circle Amsterdam afrondde, groeide dit uit tot een betaalde passie. Aan de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft ze communicatie- en informatiewetenschappen gestudeerd.

In 2020 debuteerde met haar eerste publicatie ‘Voor als je stuk bent’ en in 2021 werd deze genomineerd voor ‘Beste Nederlandstalige Poëziedebuut’ door de commissie van Poetry International. In dit jaar maakte ze ook een dynamisch luisterboek met ritme en muziek.

Sinds 2023 draait ze als DJ SULA alles wat tussen r&b en elektronische muziek zit.

Nathifa & Zuwena – Bijlmer Bookstore

In 2019 begonnen de zussen de Bijlmer Bookstore uit noodzaak en gemis. In hun pop-up ‘africentred’ boekwinkel verkopen ze uitsluitend boeken van zwarte schrijvers en schrijvers van kleur.

Ze willen iedereen de kans geven om andere verhalen en vanuit andere perspectieven te lezen.

Wil je dit programma graag bijwonen, maar heb je momenteel niet de middelen om een ticket te kopen? Stuur dan een e-mail naar info@felixmeritis.nl dan bekijken we de mogelijkheden.