Terug naar overzicht

vr 8 mrt

Indië Verloren… Selling a Colonial War | film en nagesprek

Zaal open
18.30
Aanvang
19.30
Dit programma heeft al plaatsgevonden

In ‘Indië Verloren… Selling a Colonial War’ onthult regisseur In-Soo Radstake hoe de Nederlandse overheid decennialang het frame van een gerechtvaardigde oorlog in Indonesië (1945-1949) in stand hield door middel van framing, propaganda en politieke besluiten.

De film belicht de ingrijpende gevolgen van dit beleid en hoe deze geschiedenis het debat tot op de dag van vandaag beïnvloedt. Na de vertoning van de film zal er een nagesprek plaatsvinden onder leiding van moderator Lara Nuberg met regisseur In-Soo Radstake, mediawetenschapper Reza Kartosen-Wong en filmmaker Jeremy Flohr. Samen praten zij over de impact die de beeldvorming rondom de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië heeft gehad op ons collectieve geheugen, én over berichtgeving, propaganda en censuur in het hier en nu. 

Twijfelachtige rol politici, media en historici

‘Indië Verloren… Selling a Colonial War’ een scherp licht op de twijfelachtige rol van politici, media en historici in dit proces en onthult hoe de regering en topdiplomaten via voorlichtingsdiensten, kranten, bioscoopjournalen en propagandafilms het narratief van haar handelingen tijdens de Indonesische strijd voor onafhankelijkheid stuurden, en uiteindelijk de controle over deze geschiedenis verloren. Internationaal gerenommeerde historici uit onder andere Indonesië, Australië, Amerika en Nederland komen aan het woord om inzicht te bieden in deze complexe geschiedenis. ‘Indië Verloren… Selling a Colonial War’ plaatst zo, voor het eerst, deze oorlog en deze geschiedenis in de internationale politieke context van destijds en laat zien hoe verschillende frames tot op de dag van vandaag doorwerken.

‘Indië Verloren… Selling a Colonial War’ is tijdens het afgelopen International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) bekroond met de Beeld & Geluid IDFA Reframe Award 2023. Tevens was de film de enige Nederlandse documentaire in de Internationale Competitie op IDFA 2023 en genomineerd voor Best Dutch Documentary. In januari 2024 kreeg de film de Kristallen Film Award voor meer dan 10.000 bioscoopbezoekers. 

Sprekers & moderator

In-Soo Radstake

In-Soo Radstake (1979) is documentaire-regisseur en producent van diverse speelfilms, documentaires, en theaterproducties. Hij studeerde Journalistiek en volgde het Creative Producers Programma op het Binger Filmlab (2008) en de Europese producers workshop EAVE (2010). In-Soo is lid van de Adviescommissie Film van de Raad voor Cultuur en vervult diverse bestuursfuncties, o.a. bij het BNG Cultuurfonds. 

Buddy Film Foundation & Meer Dan Babi Pangang
Radstake is maatschappelijk betrokken en zet zich op verschillende manieren vrijwillig in voor thema’s als cultuur, diversiteit, adoptie, het Nederlands koloniaal verleden, zichtbaarheid van Aziatische Nederlanders (Stichting Meer Dan Babi Pangang) en economische zelfredzaamheid van statushouders (Buddy Film Foundation). Stichting Meer Dan Babi Pangang zorgde er in 2021 voor dat de Chinees-Indische restaurantcultuur officieel Immaterieel Nederlands Erfgoed is geworden.  Buddy Film Foundation was in 2019 runner-up bij de ‘&Award Organisatie Diversiteit en Inclusie’ van de Code Diversiteit en Inclusie. 

Reza Kartosen-Wong

Reza Kartosen-Wong (1973) is sinds 2016 docent Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam, schrijver en spreker. In de jaren ’90 werkte Reza als journalist en programmamaker, onder andere voor het radioprogramma Roughly Speaking van de Wereldomroep waarmee hij tweemaal een New York Radio Festival Award won. In 2000 was hij medeoprichter van VeryAzN, een baanbrekend on- en offline platform voor jonge Aziatische Nederlanders. De inzichten die Reza daar opdeed, leidden tot onderzoek naar de relatie tussen de media- en cultuurconsumptie van jonge Aziatische Nederlanders en hun vorming van culturele identiteiten.

Met zijn vrouw Chee-Han Kartosen-Wong schreef hij verschillende kinderboeken met maatschappelijke invalshoeken. Naast kinderverhalen schrijft Reza regelmatig artikelen over culturele identiteit, daarover geeft hij ook regelmatig lezingen, talks en gastcolleges. 

Jeremy Flohr

Jeremy Flohr is filmmaker en visual storyteller. Zijn werk bevindt zich op het snijvlak van koloniale geschiedenis, persoonlijke verhalen en sociaal-maatschappelijke thematiek. Hij is mede-oprichter van onderzoeks- en kunstcollectief Beyond Walls waarmee hij werkt aan multidisciplinaire projecten en programmalijnen rondom de impact van het koloniale verleden. Momenteel werkt hij aan het vooronderzoek naar het slavernijverleden in Eindhoven.

In 2021 en 2022 werd zijn film ‘Jangan Lupa’ (‘niet vergeten’ in het Indonesisch) bekroond met de prijs voor de beste Poëziefilm op het Nederlands Poëziefilm Festival en op het Internationale Poëziefilm Festival in Weimar. Dit jaar verschijnt zijn documentaire rondom Rumah Kita, een verpleeghuis voor Indische en Molukse ouderen.

Lara Nuberg (moderator)

Historicus en schrijver Lara Nuberg (1990) schrijft, spreekt en maakt (audio)verhalen over de koloniale geschiedenis, herinneringscultuur en identiteit. Ze publiceerde in de Volkskrant, Het Parool, VPRO Gids en Moesson. Ook schreef ze een van de essays in De nieuwe koloniale leeslijst (2021) en publiceert ze regelmatig op haar blog gewooneenindischmeisje.nl (te vinden via haar website). In 2020 verscheen bij Rose Stories het boek ‘In haar voetsporen’ dat Lara schreef in samenwerking met de Indonesische schrijver Lala Bohang. Het boek won eerder in Engelse uitgave de Ranald MacDonald award.  


Momenteel is Lara bezig met haar romandebuut ‘Gado gado’ dat is geïnspireerd op haar eigen zoektocht naar identiteit en thuishoren. Ze dook in de nationale archieven, maar ook in die van haar eigen Indische oma en oudtante en interviewde verschillende familieleden en Indische Nederlanders van de eerste generatie. 

*Nederlands programma

Would you like to join this program, but currently don’t have the means to buy a ticket? Send an e-mail to info@felixmeritis.nl to work something out.