IDFA Meets Ruben Baart: Artificial Intimacy
Op 30 september presenteren IDFA en Felix Meritis een nieuwe IDFA Meets met gastcurator Ruben Baart. Hoe kun je intiem zijn met iemand die niet vlak bij je is? Is intimiteit iets wat virtueel en kunstmatig na te bootsen is?
Het begrip artificiële intelligentie – de mogelijkheid van een machine om menselijke vaardigheden na te bootsen- is tegenwoordig aardig ingeburgerd. Maar op deze IDFA Meets avond breiden we dit begrip uit met een emotionele en fysieke kant. Het resultaat is artificiële intimiteit, machines die ons voorzien in behoeften van tederheid, warmte, romantiek, empathie en vriendschap.
Het idee van machines die ons kunnen troosten en ons liefde kunnen geven, was lang science-fiction, maar is inmiddels werkelijkheid. We gebruiken apps en schermen om ons verlangen naar fysiek contact te bevredigen, helemaal met de recente lockdowns en isolaties. Maar biedt technologie een echte oplossing voor onze emotionale behoeftes, of is dat per definitie onhaalbaar? Hoe kunnen we dan wel ‘echt’ intiem zijn in een periode van fysieke afstand? En is artificiële intimiteit een nachtmerrie of juist een droombeeld?
De avond in Felix Meritis is Engels gesproken en opgedeeld in een aantal thema’s, waarbij we niet alleen sprekers aan het woord laten, maar ook jou erbij betrekken. Er zijn interactieve installaties, filmfragmenten en andere onderdelen die we voor nu nog even geheim houden.
Later Date
De Amerikaanse kunstenaar Lauren Lee McCarthy presenteert het project Later Date. Daarin vertelt ze over onze dromen en verlangen in tijden van isolatie. Wat verwachten we van machines om ons heen om deze behoefte in te vullen?
Algorithmic Perfumery
Frederik Duerinck, oprichter van ScenTronix, gaat dieper in op de rol van geuren bij emoties en hoe dit kunstmatig na te bootsen is. Met hun project Algorithmic Perfumery hebben ze een sensorische machine ontwikkeld waarbij de gebruiker zichzelf verkennen via artificiële geuren.
Year of the Robot
Steeds vaker wordt in de zorg gebruik gemaakt van robots, als aanvulling op de menselijke handen waar vaak een gebrek aan is. Ouderen lijken hier vaak blij mee te zijn, maar willen we deze kant op? In Year of the Robot zien we wat de kansen en valkuilen zijn.
Dr. Natalie Dixon is oprichter en directeur bij Affect Lab, een door vrouwen geleide studio en onderzoekspraktijk in Amsterdam. Zij zal het hebben over hoe onze collectieve verstrengeling met technologie ons gevoel van liefde en intimiteit beïnvloedt.
CORONATOEGANGSBEWIJS
Voor dit programma is een Coronatoegangsbewijs verplicht, in combinatie met een geldig identiteitsbewijs. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dien je in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten om als geldig coronatoegangsbewijs te gebruiken. Meer weten over het coronatoegangsbewijs, check Bezoek met Coronatoegangsbewijs.
Over Ruben Baart
Ruben Baart is hoofdredacteur van Next Nature Network, een futuristenplatform dat draait om het idee dat onze technologische omgeving zo complex, alomtegenwoordig, intiem en autonoom wordt dat we deze als een natuur op zich zelf gaan ervaren. Als toekomstoptimist is het zijn doel om het publiek mee te nemen in de wonderlijke ontwikkelingen rondom technologische vooruitgang.
Dit jaar is van zijn hand de eerste editie van het Next Nature Magazine uitgekomen. Deze publicatie onderzoekt de impact van opkomende technologie in ons leven, en biedt een uniek perspectief op—en met—de mensen, ideeën en technologieën die onze wereld vormgeven.