Future Affairs N°1
De infocalyps en de toekomst van de waarheid
Dit online programma zal op 19 december op deze pagina en onze YouTube-pagina gratis te zien zijn.
Deepfakes, alternatieve feiten, conspiracies: de combinatie van sociale media en de pandemie heeft geleid tot een infocalyps: het is veel moeilijker, soms blijkbaar zelfs onmogelijk, om nep van echt te onderscheiden en tot een gedeelde waarheid te komen.
Als het om dit probleem gaat, staan vaak sociale media in het beklaagdenbankje, kijk alleen maar naar The Social Dilemma op Netflix. Maar om voor de oplossingen nou alleen maar te kijken naar Big Tech? Tijd dus om eens vooruit te kijken naar de toekomst van de waarheid, en hoe we de versplintering van de wereld kunnen stoppen.
Tijdens deze eerste Future Affairs Live, gaan techjournalist Wouter van Noort (NRC) en filosoof Jessica van der Schalk (FreedomLab) in gesprek met filosofieprofessor Catarina Dutilh Novaes (expert op het gebied van de sociale aspecten van kennisvorming en informatie delen) en Sebastiaan van der Lans (open-source software expert), over de vele vragen die dit thema oproept.
Is een infocalyps onlosmakelijk verbonden met het internet, of kunnen we een betere versie van het web bedenken die ons voor eens en voor altijd verlost van dit probleem? Kunnen technieken zoals blockchain misschien helpen? Moeten we onze hoop voornamelijk richten op een technologische oplossing, of juist meer in het ontwikkelen van vaardigheden zoals kritisch denken? Weten we eigenlijk überhaupt wel goed genoeg wanneer we iets voor ‘feit’ aannemen?
Gasten
Sebastiaan van der Lans
Sebastiaan van der Lans heeft een groot hart voor open source. In 2006 was hij medeoprichter van Amsterdams eerste WordPress-bureau Van Ons, dat nu een toonaangevend digitaal bureau is, met meer dan 100 miljoen pageviews per jaar. In 2019 richtte Sebastiaan WordProof op, de winnaar van Europa’s ‘Blockchains for Social Good‘-wedstrijd 2020. Sebastiaan heeft een grote passie voor het verbeteren van de speelvelden van publishing, SEO en e-commerce. Oplossingen van zijn teams worden actief gebruikt door meer dan 100.000 organisaties.
Catarina Dutilh Novaes
Catarina Dutilh Novaes is hoogleraar en University Research Chair bij de afdeling Filosofie van de VU Amsterdam. Daarvoor was ze hoogleraar en Rosalind Franklin fellow bij de afdeling Theoretische Filosofie van de Faculteit Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen (2011-2018). Ze is ook hoogleraar bij Arché in St.Andrews (2019-2024), een extern lid van het München Center for Mathematical Philosophy, en een van de hoofdredacteuren van Synthese. Momenteel leidt ze het ERC Consolidator-project ‘The Social Epistemology of Argumentation’ (2018-2023).
Wouter van Noort (moderator)
Wouter van Noort is technologiejournalist en commentator bij NRC en schrijft de wekelijke nieuwsbrief Future Affairs. Hij is daarnaast universitair gastdocent en schreef het boek Is daar iemand? (2017) over onze obsessieve relatie met smartphones en social media. In het verleden heeft hij onder meer gewerkt voor de NOS en Elsevier Weekblad.
Jessica van der Schalk (moderator)
Jessica van der Schalk is filosoof en onderzoeker bij FreedomLab Thinktank waar zij zich onder andere bezighoudt met de toekomst van werk, onderwijs, zingeving en filosofische vraagstukken rondom technologische ontwikkelingen. Naast haar werkzaamheden bij FreedomLab werkt ze aan haar PhD over filosoferen met kinderen.