Terug naar overzicht

vr 14 apr

Felix College N°9: sneeuwlawines, het ontstaan en gevaar

Zaal open
18:00
Aanvang
18:30 - Start programma incl diner
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Prijzen zijn incl. diner en drankje

Melin Walet, onderzoeker bij het SLF, onderzoekt de mechanica achter de lawinesoort die schuld heeft aan 90% van de dodelijke ongevallen en voornamelijk getriggerd wordt door het slachtoffer zelf. Ze onderzoekt verschillende soorten sneeuwlagen en doet praktische experimenten op de ski’s, zoals mini lawines veroorzaken, bovenop de berg. 

Melin neemt ons in dit Felix College mee in de wereld van sneeuw fysica. We nemen een kijkje in het fascinerende bergleven, waarbij elke sneeuwkristal anders is en de impact van weersverandering, sneeuwval, ondergrond en menselijke factoren funest kunnen zijn voor het ontstaan van levensgevaarlijke plaat-lawinen. Gedurende deze avond zal Melin ons meenemen de berg op, gewapend met een loep, volledige lawine uitrusting en een zaag. Een zaag? Ja, let maar eens op! Schep op, schuif aan en luisteren maar.

Felix College? Dat is slimmer worden terwijl je eet. Na een heerlijke aanschuifmaaltijd neemt een promovendus ons mee in diens obsessieonderzoek.

In ons eigen land zijn ze ver te zoeken, maar toch kunnen de meeste Nederlanders maar al te graag wegdromen en enthousiast worden van het idee van besneeuwde en verlaten bergtoppen. Filmpjes waar professionele snowboarders en skiërs afdalen van de steilste hellingen in de meest afgelegen alpine gebieden, worden massaal bekeken. Bovendien reizen er elk jaar veel gelukkige Nederlanders af naar de Alpen om het wintersport avontuur zelf aan te gaan. Maar met het avontuur gaan zij daarmee ook meteen het gevaar aan: met enige regelmaat verschijnt er weer een nieuwsbericht over een tragisch skiongeval, hoofdzakelijk veroorzaakt door een sneeuwlawine. 

In Zwitserland verschijnt er dagelijks een lawinebericht om zo veel mogelijk ongevallen te voorkomen. Om dit lawinebericht zo betrouwbaar mogelijk te maken is het noodzakelijk om meer en meer te begrijpen hoe sneeuw ontstaat en zich continu verandert. Is sneeuw hetzelfde als water of ijs? Wat gebeurt er als het lange tijd heel koud is? En daarbij veel waait? Of als het erna ineens veel warmer wordt? Wanneer moeten we extra voorzichtig zijn met (off-piste) skiën?

Het Zwitserse instituut voor sneeuw- en lawine onderzoek SLF in bergstadje Davos onderzoekt de vele aspecten van alpine natuurgevaren. Specifiek in de onderzoeksgroep «Lawine Informatie» buigen onderzoekers zich over de verschillende soorten lawinen. Niet alleen voor het dagelijkse lawinebericht, maar ook om huizen en wegen te beschermen tegen lawines. Melin vertelt ons er alles over op vrijdag 14 april.

Wil je graag een programma bijwonen, maar heb je niet de middelen om een kaartje te betalen? Mail dan naar info@felixmeritis.nl, we kunnen dan iets regelen.

Felix College N°9: sneeuwlawines, het ontstaan en gevaar is onderdeel van Felix Fridays. Na afloop kun je een drankje drinken en napraten bij DJ & drinks.

Melin Walet | Researcher PHD Student Instituut voor sneeuw- en lawine onderzoek SLF (Davos, Zwitserland)

Na haar studie natuurkunde in Amsterdam met een master in Advanced Matter and Energy Physics, waar ze onderzoek deed naar de deformatie van zachte materialen onder externe druk, was Melin klaar voor een uitdaging waarbij ze haar persoonlijke passie voor alpine sport en haar Zwitserse roots kon combineren met een natuurkundig vraagstuk: hoe gedraagt een sneeuwpak zich mechanisch en hoe kan dat leiden tot een lawine? Om te begrijpen hoe sneeuwkristallen zich gedragen, die zich constant veranderen in de tijd, en hoe een sneeuwlaag zich gedurende de winter opbouwt: dat onderzoekt Melin in het Zwitserse bergstadje Davos.