Beyoncé’s Internet
Liveshow
Het internet is jarig en bestaat 50 jaar. Op “Beyoncé’s internet” duik je met Munganyende, Rowan en hun gasten in de wondere wereld van internetcultuur. Want wat is internetcultuur eigenlijk en wie bepaalt hier de regels? Is het queen Bey, Gen Z, TikTok, je favoriete opkomende rapper of toch Big brother.. uh.. Big Tech? Kom meepraten met internetmakers en internetbrekers over 50 jaar viraal gaan.
Wanneer je denkt aan Ai en tech, denk je misschien aan ingewikkelde codes en witte mannen van middelbare leeftijd in T-shirt en spijkerbroek die in oneliners hun nieuwste model telefoon proberen te verkopen.
Zelden zien we tech als de geboorteplek voor al onze favoriete subculturen: black twitter, city girl summers, en meme-accounts om je corporate werkdag door te komen.
Weg van de bewoonde wereld is het internet de uitgelezen plek om een eigenzinnige community te vinden èn te bouwen. Het internet kent geen vast hokje: activisme, journalistiek en comedy zijn er allemaal thuis. Toch zijn er grenzen aan de groei en steeds meer gatekeepers in opkomst. Van de politiek van blauwe vinkjes kopen, tot het sterven van twitter, de geboorte van X en een verregaande metaverse: het internet is na 50 jaar steeds meer een plek waar influencers en miljardairs heer en meester spelen. Tijd om een balans op te maken.
Dat doen we met niemand minder dan de memekween herself Süeda Isik, de uitgesproken Rocher Koendjbiharie Tiktok’s eerste journalist Maya-Nora Saaid en natuurlijk de enige echte Somi Lynda a.k.a. Driplist.
Get in loser, we gaan viraal!
Over de makers
Munganyende
Munganyende is auteur en schrijft voor het podium. Zij is de muva van de populaire podcast FUFU&DADELS en doceert Beyoncéologie aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. In haar werk verkent ze digitale cultuur vanuit het perspectief van migrantendochters.
Munganyende gaf samen met Pluim de bundel Liberté, Egalité, Beyonce uit. Bij dezelfde uitgever verschijnt ook haar debuutroman.
Munganyende groeide op en heeft lief tussen Kigali, Eindhoven en Brussel. Geeft samen met De Geus de eerste Nederlandse bundel over feministisch icoon bell hooks “Alles over liefde” uit, boordevol moderne visies op liefde.
Rowan Blijd
Je kent haar misschien van SISA, The Glow Up en Spot On. In september 2022 verscheen haar eerste documentaire ‘Stil Leven’. Een film over de stilgeboorte van haar eerste zoon Amari.
Rowan schreef een essay over Beyoncé en moederschap voor het boek ‘Liberté, Égalité, Beyoncé’. Ook lees je haar persoonlijke verhaal in het boek ‘De Goede Mama’.
“Als klein meisje was ik altijd al gefascineerd door theater, muziek, film en televisie. Soms moet ik mezelf knijpen wanneer ik besef dat ik in de media werk en kan maken wat ik belangrijk vind en vroeger miste.”
Sprekers
Somi Lynda
With her infectious smile and relatable sketches, Somi has taken the social media world by storm. What started as a travelblog, has now grown out to be a worldwide community where likeminded people come together.
Süeda Isik
Süeda Işık (26) is historicus en onderzoeksjournalist bij NRC. Voor haar werk bij de krant analyseert ze memes die iets vertellen over de wereld waarin we leven. Overtuigd van de culturele en maatschappelijke waarde van wat zich online afspeelt, schrijft ze onder andere over sociale media, online misogynie en waarom Shrek nu zo populair is op het internet.
Foto: Lin Woldendorp
Maya-Nora Saaid
Maya-Nora Saaid is een TikTok-journalist die onderzoek doet naar sociale kwesties, cultuur, historische gebeurtenissen en politiek die zich afspelen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ze startte haar TikTok-account na de explosie in Beirut in 2020, omdat ze het niet eens was met de westerse berichtgeving daarover. Haar eerste video kreeg meteen 288.000 views. Later ontdekte ze dat Siri (Apple’s virtuele assistent) de tijd in Palestina niet herkende, maar wel in Israël. Inmiddels werkt ze voor Middle East Eye, een onafhankelijk nieuwsmedium dat zich richt op Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
Rocher Koendjbiharie
Rocher is schrijver, podcaster en publicist. Hij schrijft over verschillende onderwerpen gerelateerd aan mensenrechten en het strijden voor een betere wereld, zoals lhbtqia+ emancipatie en antiracisme. Hij centreert dit soort onderwerpen in zijn werk omdat hij gelooft dat een betere wereld mogelijk is. Hij wil aan de hand van zijn woorden die betere wereld realiseren door mensen van informatie te voorzien of nieuwe dingen te leren en kennis te maken diverse onderwerpen. Op dit moment is hij vaste columnist bij Winq Magazine. Daarnaast is hij host van de podcast Nee, Man, programmamaker bij de Feminist March en ambassadeur bij Rotterdam Pride.
Foto: Kevita Junior
Teaser Beyonce’s Internet Podcast
Wil je graag bij dit programma zijn, maar heb je niet de middelen om een kaartje te betalen? Mail dan naar info@felixmeritis.nl, we kunnen dan iets regelen.