Azië x Nederland – Nootmuskaatverhalen
Wist jij dat nootmuskaat, een ogenschijnlijk onschuldig specerij in je keukenkast, een cruciale rol speelde in de vorming van de moderne wereld?
*Dutch programme
Dit programma werpt nieuw licht op de eeuwenoude connectie tussen Azië en Nederland door de lens van de nootmuskaat, van stadswandeling tot panelgesprekken in het Felix Meritis. Tijdens de derde editie van Azië x Nederland gaat Pan Asian Collective in gesprek met experts over de historische, culturele en ecologische impact van de handel in nootmuskaat. Samen met creatieve makers nodigen we je uit om te reflecteren op het koloniale verleden en heden. Evenals de dag van morgen te verbeelden.
Verhalen
Urban influencer Rizky Kalebos vertelt over de invloed van de nootmuskaathandel op de vorming van de stad Amsterdam en hoe we dat vandaag de dag nog steeds terug kunnen zien. Nieuwsgierig vanuit zijn Molukse roots deed creatief entrepreneur en auteur Erno Pickee jaren onderzoek naar de specerijenhandel voor zijn graphic novel en theatervoorstelling Molo Uku. Als onderzoeker is socioloog Tamara Soukotta verbonden aan Radboud Universiteit. Zij vertelt wat dekoloniseren betekent en hoe we dat in het dagelijks leven kunnen toepassen. Culinair kunstenaar Maureen de Jong geeft met haar werk De Nootmuskaatmonoloog de nootmuskaat een stem.
Dit programma werd gemaakt door PAC programmamaker en oprichter van ik eet cultuur Melissa Korn en wordt geleid door moderator Dymphie Braun. Gemeente Amsterdam Stadsdeelvoorzitter Centrum Lotte Terwel zal een ceremoniële bijdrage toevoegen aan het programma.
Grote inspiratiebron voor dit programma is het boek De Vloek van de Nootmuskaat geschreven door de laatste Erasmusprijs laureaat Amitav Ghosh.
Stadswandeling vooraf met Rizky Kalebos – UITVERKOCHT
Op 29 november vindt voorafgaand aan het programma in Felix Meritis de stadswandeling met urban influencer Rizky Kalebos plaats. Hij neemt je mee door het centrum van Amsterdam en laat je de kamers, gebouwen en straten zien die verbonden zijn met de nootmuskaathandel.
Over Azië x Nederland
De band tussen Azië en Nederland bestaat al eeuwen. Ondertussen wonen miljoenen mensen met Aziatische roots in Nederland, maar loopt de representatie in de media, beleid en in het dagelijks leven nog steeds achter. In het project Azië x Nederland zetten we de spotlight op vergeten connecties tussen Azië en Nederland.
Sprekers
Rizky Kalebos
is een urban influencer, die zijn sociale media platform gebruikt om met name mensen uit Nederland en Indonesië te laten zien hoe gebouwen, musea, culturen worden beïnvloed door het verleden. Hij studeerde sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam met een master in stadsplanning. In Amsterdam en Den Haag organiseert hij stadswandelingen waarin hij de relatie tussen Nederland, Indonesië en Nederlands-Indië laat zien.
Erno Pickee
Erno Pickee is docent, ondernemer en auteur met een passie voor onderwijsinnovatie en inclusieve geschiedschrijving. Met zijn graphic novel Molo Uku – Erfenis van de Gouden Eeuw belicht hij de komst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) op de Specerij-eilanden vanuit Moluks perspectief. Hiermee nodigt hij uit tot reflectie op hoe de koloniale mindset doorwerkt in het heden en stimuleert hij bewustwording en kritisch denken over ons gezamenlijke verleden en toekomst.
Tamara Soukotta
Dr. Tamara Soukotta voltooide haar PhD in Development Studies aan het ISS in juli 2023. Haar PhD-onderzoek, getiteld “The Past in The Present: Segregation and Relational Peacebuilding in Ambon”, was een dekoloniaal onderzoek naar (religieuze) segregatie- en vredesopbouwprocessen in Ambon in relatie tot de oorlogen van 1999-2004.
Tamara is momenteel postdoctoraal onderzoeker aan de Radboud Universiteit voor het NWO-project ‘Race, Equity and Inclusion’ en gastonderzoeker aan het International Institute of Social Studies (ISS) van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar werk wordt sterk beïnvloed door haar interesse in dekoloniale opties en andere manieren van kennisvergaring, maar ook door haar eigen achtergrond als onderzoeker/beoefenaar.
Maureen de Jong
Maureen de Jong is culinair kunstenaar die gespecialiseerd is in interculinaire uitwisseling, persoonlijk voedselerfgoed en hoe beide een middel kunnen zijn om relaties aan te gaan, verbinding te maken en een gemeenschap op te bouwen. Haar werk is een voortdurende reis op zoek naar de betekenis van iemands cultuur en erfgoed door middel van eteb.
Ze creëert live-evenementen op het snijvlak van eten, kunst, lokale economie en sociale impact. Interculturele uitwisseling is een belangrijk onderdeel van haar werk.
In elk project benadrukt en overstijgt ze culturele verschillen op een theatrale, performatieve manier en streeft ze naar diversiteit en inclusiviteit.
Mas van Putten en Carl Lemette
Het culinaire en creatieve duo De Vrouw met de Baard bestaat uit de Moluks-Indische Carl Lemette en de Indische Mas van Putten. Ooit werden zij verliefd op een stoepje op de Amsterdamse grachten. Ze begonnen een catering, een restaurant en schreven twee kookboeken samen. Geroemd om hun explosieve smaken, gastvrijheid en vrolijke eclectische Aziatische gerechten die een reisverhaal maken van het oosten naar het westen. Carl werkte eerder als fotograaf, event manager, DJ en chef, Mas werkte als researcher, programma-ontwikkelaar en eindredacteur bij de Publieke Omroep. En als chef in verschillende restaurants.
Dymphie Braun
Dymphie Braun is programmamaker en moderator met wortels in de Limburgse heuvels en Indonesië. Ze zet ontwerp en creativiteit in voor nieuwe ideeën en oplossingen rondom sociale rechtvaardigheid, en organiseert programma’s, evenementen en talkshows over kunst, (inclusieve) design, digitale cultuur en storytelling. Daarnaast ze zich in voor de toegankelijkheid van de creatieve industrie voor en de professionalisering van nieuw talent.
Lotte Terwel
Lotte Terwel is dagelijks bestuurder van het stadsdeelbestuur Centrum van de gemeente Amsterdam. Als vertegenwoordiger van de PvdA beheert zij onder andere de portefeuilles Inclusie en diversiteit, Kunst en Cultuur inclusief Amsterdam Museum en Monumenten / Werelderfgoed.
Melissa Korn
Melissa Korn is programmamaker bij PAC en oprichter van ik eet cultuur, waar ze de betekenis van cultuur en identiteit door de lens van eten onderzoekt in haar programma’s. Eten is de gemeenschappelijke deler waaruit ze deelnemers van programma’s laat vertrekken om hun verschillen en overeenkomsten te onderzoeken.
Kort geleden blies ze de Johannes van Damprijs nieuw leven in, maakte ze de campagne ‘Waar doe jij sambal bij?’ voor Pan Asian Collective en zette ze samen met Maureen de Jong Culinary Roots neer. Een 5-daags programma waarin deelnemers aan de hand van hun familiegerechten hun roots in voormalig Nederlands-Indië/Indonesië onderzoeken.
Wil je dit programma graag bijwonen, maar heb je niet de middelen om een kaartje te kopen? Stuur een e-mail naar info@felixmeritis.nl, dan kunnen we iets regelen.