Terug naar overzicht

vr 17 nov

AI for Good #5: Machine Learning Labor 

Zaal open
19:00
Aanvang
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Welke invloed heeft AI op ons werk en op onze studie- en loopbaankeuze?

Metaverse advocaat, algoritmisch redacteur, co-machine therapeut. Zo maar een aantal functietitels uit vacatures anno 2023. Volgens een Amerikaanse universiteit krijgt 80% van de beroepsbevolking uiteindelijk te maken met AI. Volgens ‘AI-doomers’ beperkt zich dit niet alleen tot verregaande automatisering in fabrieken, maar zijn straks ook kantoorwerkers de klos. 
 
Tijdens deze vijfde AI for Good-avond onderzoeken we samen met gasten en publiek wat we realistisch mogen verwachten van alle gehypete toepassingen en wat we kunnen leren van de geschiedenis als het gaat om werk en technologie. 
 
Er is enige hoop, want komt er niet altijd ook nieuw werk dankzij technologie? En we zoomen uit: hoe verandert AI onze kijk op werk, onze studie- en loopbaankeuze en hoe we arbeid waarderen?

Kom meepraten en denken met onze gasten op vrijdag 17 november. 
Programmabeeld: Fleur Nijhuis

About AI for Good: In deze serie presenteren creatieve makers en ondernemers die met AI werken hun eigen werk, best practices en nemen ze ons mee in de actualiteit van kunstmatige intelligentie. Wat kunnen wij, en zij als makers, van de inzichten van wetenschappers leren? En van de methodes van kunstenaars? Hoe worden de mogelijkheden van AI zinvol en verantwoord ingezet?

Laurens Vreekamp | Programmeur & moderator

Laurens Vreekamp (moderator) is oprichter van Future Journalism Today en schrijver van het boek The Art of AI. Hij programmeerde en modereerde eerder al AI for Good #1 over Media & Kunst en #2 over Inclusiviteit en Veiligheid. We zijn blij dat hij terug is met deze interessante editie.

Rina Joosten | co-founder Pera

Rina Joosten is co-founder van Pera, een tech scale-up dat Artificiële Intelligentie (AI) inzet voor het beter en sneller matchen van kandidaten in het sollicitatieproces. Door geavanceerde technologie in te zetten, hoopt ze de menselijke vooroordelen in het besluitvormingsproces rondom het aannemen van mensen te elimineren. 
Rina is lid van de Taskforce voor AI in Nederland en van de GPAI (Global Partnership on Artificial Intelligence), dit is de AI Commissie van de OECD. In deze commissie wordt geëxperimenteerd met projecten en beleid onderzocht op het gebied van Future of work. Daarnaast adviseert ze de Europese Commissie over AI beleid en is ze een mentor voor diverse start-ups. Rina spreekt regelmatig over AI, innovatie, human capital en China, waar ze de afgelopen zeven jaar woonde.

Miguel Mira | kunstenaar, filmmaker & docent

Miguel Mira (Lissabon, 1993) is promovendus aan de universiteiten van Leiden en Coimbra. Hij is ervan overtuigd dat de mensheid is gebouwd op de fusie van technologie en kunst. In zijn proefschrift onderzoekt hij het snijvlak tussen VR en cinema. Momenteel ontwikkelt hij een VR-ervaring voor de Nieuwe Bibliotheek in Almere.
Miguel geeft colleges op verschillende universiteiten en zijn werk is gepubliceerd op verschillende (internationale) platforms en in tijdschriften als Senses of Cinema, Ciclo RGB, en Teatro Academico Gil Vicente. Verder is hij kunstenaar, filmmaker, docent en fitnessfanaat.

Marelle van Beerschoten | eigenaar Digital Shapers

Voor haar (sprekers)carrière studeerde Marelle van Beerschoten cum laude af aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar studie kwam ze via een start-up in Silicon Valley terecht. In die periode ontstond het idee voor ‘Applified’, een bedrijf met de focus op mobile enterprise apps. Al snel evolueerde dit naar de oprichting van ‘Digital Shapers’, een community van ‘born digitals’ die technologie relevant maakt voor elk bedrijf en industrie.

Daarnaast maakt Marelle deel uit van de Adviesraad van de Amsterdam Business School en is ze lid van DenkWerk. Met deze prestigieuze, onafhankelijke denktank is ze nauw betrokken bij het publiekelijke debat over de maatschappelijke impact van digitalisering. 

Meer informatie over dit programma volgt.

Would you like to join this program, but currently don’t have the means to buy a ticket? Send an e-mail to info@felixmeritis.nl to work something out.