Terug naar overzicht

do 24 feb

20’ers-dilemma: What do you meme?

Aanvang
19:30
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Ticketprijs is inclusief een drankje

Hoeveel internet is genoeg internet voor 1 dag? Is jouw schermtijd ook met 150% toegenomen in de afgelopen tijd? En heb je het wel weer gehad met de Ommetjes-challenge? Wat doet dat eigenlijk mentaal allemaal met je? Samen met experts en ervaringsdeskundigen praten we deze avond over de mogelijkheden en risico’s van het delen van psychisch leed op sociale media.

Je kent het wel: die ene vriend of vriendin met wie je eigenlijk geen normaal gesprek meer hebt, maar alleen memes mee heen en weer pongt. Relatable content over winterdepressies en social anxiety is veel makkelijker om te reposten of samen te lachen. Het biedt een nieuwe manier om te praten over de mentale struikelblokken waarmee we allemaal te maken hebben.

Het gebruik van memes is een nieuwe taal van communicatie: taboes die in het echte leven onbesproken blijven, worden met gemak gedeeld via sociale media. Depression-memes zijn zelfs een aparte categorie geworden. Enerzijds is het een manier om leed te delen, anderzijds is het moeilijk in te schatten hoe iemand zich echt voelt. Zijn termen als ‘anxiety’ en ‘depression’ geuzennamen aan het worden of wordt de ware grootte van mensen die aan psychische klachten lijdt zichtbaar? En lach je alleen om hoe relatable iets is, of check je je vrienden ook als ze zwarte humor posten?

Wat zegt meme-cultuur over de psychische gesteldheid van twintigers nu?

Rowan Blijd (moderator)

Rowan Blijd is programmamaker en presentatrice bij het online programma Spot On (KRO-NCRV). Rowan maakt daarnaast taboedoorbrekende content voor o.a. Cosmopolitan en FunX, is bestuurslid in het hoofdbestuur van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). En werkt momenteel aan een documentaire over stilgeboortes.  

Hanan Haddouch

Als psycholoog werkt Hanan aan de preventie of behandeling van burn-out en stressklachten bij millennials en expats en begon in 2019 met haar Instagramaccount. In korte video’s, foto’s en korte teksten stelt zij vragen aan haar volgers en geeft praktische tips over het omgaan met stress en de hoeveelheid nieuws en informatie die op je afkomt in tijden van corona.

[Bron: Parool] 

Laurence Scherz

Laurence Scherz is schrijfster, spoken word artist, redacteur, onderzoeker, tattoo artist en meme fanaat. Momenteel is ze onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam voor het Institute of Network Cultures (INC) en redacteur van De Gids, in het verleden was ze werkzaam bij o.a. Boekmanstichting, The Hmm en W139. Ze houdt ontzettend van feministische en/of dystopische fictie en is een wanna-be meme admin op @lothememeho. Momenteel werkt ze aan een eerste bundel kortverhalen.

Jules de Keiser

Jules de Keiser (32) is Neerlandicus, schrijver en docent, maar maakt eigenlijk vooral memes. Een redelijk uit de hand gelopen zaak, maar hij ziet het als een hobby. Sinds Windows XP is Jules gegrepen door de krochten van het internet en die obsessie is vandaag de dag nog steeds aan hevige ontwikkeling onderhevig. De combinatie van tekst met internet/cult-parels is voor hem een ludieke, maar soms ook geëngageerde puzzel die hij graag deelt op zijn Instagram @julesdekeiser. Gelukkig is het internet intergalactisch groot en daarom zal hij zijn flink uit de hand gelopen vrijetijdsbesteding nog wel een aantal jaren doorzetten. 

Süeda Isik

Süeda Isik (24) is meme-redacteur en onderzoeksjournalist bij NRC. In de wekelijkse socialemedia-rubriek analyseert ze memes die iets vertellen over de tijd waarin we leven. Dagelijks suft ze op het internet, op zoek naar de beste, slechtste of meest niche plaatjes en filmpjes. Voor haar onderzoeken is ze bekend met de duistere online werelden van 4chan, Reddit en andere platformen waar anoniem content gedeeld kan worden. Ze is opgeleid tot historicus en heeft een passie voor punkmuziek.