Terug naar overzicht

vr 23 sep

20’ers-dilemma: van filter naar filler?

Zaal open
19:00
Aanvang
20:00
Dit programma heeft al plaatsgevonden

Steeds meer jongeren tussen 18 en 25 jaar gebruiken botox, fillers en plastische chirurgie. Het aantal cosmetische ingrepen van deze groep is in tien jaar meer dan verdubbeld, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC uit 2020.

De invloed van social media lijkt groot. Selfies, FaceTime en Zoomen maken mensen meer bewust van en kritisch over hun eigen gezicht, terwijl Insta, FaceTune en Snapchat-filters laten zien hoe je er uit zou kúnnen zien. En die foto’s nemen mensen ter inspiratie of voorbeeld mee naar de kliniek. Gevolg: Instagram Face, Snapchat Dysmorphia of ‘social media geïnduceerde chirurgie’. 

Cosmetische behandelingen waren lang taboe, maar inmiddels worden Turkse #hairtransplant journeys volop gedeeld en vloggen influencers zelfs tijdens de ingreep door. En met effect: onderzoek toont een verband tussen het kijken naar deze content, een laag zelfbeeld en het overwegen van een behandeling.

Vanavond onderzoeken we dit fenomeen. Is een toename in cosmetische operaties onder onze generatie een probleem? Zijn deze behandelingen wezenlijk anders dan tandenbleken, haarextensions en gelnagels? En hoe ervaren we de invloed van social media? Welke druk voel jij om te lijken op je gefilterde selfie?

Rowan Blijd (moderator) is programmamaker en presentatrice bij het online programma Spot On (KRO-NCRV). Rowan maakt daarnaast taboedoorbrekende content voor onder meer Cosmopolitan en FunX en is bestuurslid in het hoofdbestuur van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

Paula Molina Montes de Oca (Coco Centeno) is content creator op Instagram, YouTube en TikTok, waar ze haar haar liefde voor beauty en mode deelt in foto’s en video’s. Daarnaast zet Paula haar kanalen in om met haar volgers en kijkers te praten over persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit, popcultuur, en maatschappelijke onderwerpen.

Malika Saymak vlogt op YouTube over haar leven. Ze studeerde visagie, startte in 2018 een eigen kledinglijn en is oprichter van MIKAH Amsterdam, dat professionele hairstyling tools verkoopt. Ze is getrouwd met voetballer Mustafa Saymak en samen hebben zij twee zoontjes, Arda & Zayn.

Dr. Tom Decates is cosmetisch Arts KNMG en wetenschapper. In 2011 heeft hij zich volledig gespecialiseerd in botox en filler behandelingen. Sinds 2016 verricht hij wetenschappelijk onderzoek naar de complicaties van fillers in het Amsterdam UMC en ErasmusMC in Rotterdam. In 2021 is hij gepromoveerd op de complicaties van filler behandeling. Hij woont in Amsterdam met zijn vrouw en twee zoons.